Išaugus pieno supirkimo kainoms abejojama dėl paramos pieno ūkiams

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pieno ūkių pajamoms palaikyti dosniai dalija (27 beveik eurų) finansinę paramą, kurios didžiąją dalį pasiima stambūs žemdirbiai, sako žinomas verslininkas Sigitas Martinavičius.

 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elta ir lrytas.lt inform.

Oct 12, 2017, 11:48 AM

„Pieno gamintojams 2017 metai yra patys pelningiausi per visą Lietuvos istoriją. Kodėl mes turime savo lėšomis jiems dar didinti pelnus? Ai, pamiršau – tai R. Karbauskio ūkiai, o B. Markauskas jo patarnautojas“, – savo feisbuko paskyroje rašo S. Martinavičius.

Žemės ūkio ministras B. Markauskas rugsėjį įsakė padidinti 2017 metų susietosios paramos už pienines karves paramos dydį 12 proc. – iki 101,94 euro už pieninę karvę. Siekiant palaikyti pieno gamintojų pajamas, šįmet už pienines karves numatoma paskirstyti 26,7 mln. eurų ES lėšų. Vidutinės pieno supirkimo kainos Lietuvoje šiuo metu yra 60 proc. didesnės, palyginti su pernykštėmis.

Šiais metais pieno supirkimo kainos kilo keturis pastaruosius mėnesius ir rugsėjį siekė 311 eurų už toną. Tokia aukšta vidutinė pieno supirkimo kaina pastarąjį kartą buvo 2014 m. birželį. Šių metų birželį ministras pranešė, kad ūkininkų kooperacijai skatinti iš Kaimo plėtros programos perskirstyta daugiau kaip 40 mln. eurų. Į šią paramą gali pretenduoti 13 kooperatyvų, iš kurių net 5 yra susiję su pienininkyste.

Šiame sąraše yra ir „Pienas LT“, tarp kurio steigėjų buvo ir B. Markauskas. Europos kovos su sukčiavimu tarnyba šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Pienas LT“ gautos 18,7 mln. eurų paramos iš ES. Paramą kooperatyvui skyrė Nacionalinė mokėjimo agentūra, pavaldi Žemės ūkio ministerijai. Ministro motina Sofija Markauskienė iki šiol užsiima pienininkyste – prižiūri vieną didžiausių šeimos pieno ūkių Klaipėdos rajone, žmona Žydrė Markauskienė dirba kooperatyve „Lietuviško ūkio kokybė“.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai deklaravo, kad yra vienos didžiausių šalies pieno gamintojų – žemės ūkio bendrovės „Draugas“ dalininkas. S. Martinavičius turi ilgametės patirties dirbant maisto ir žemės ūkio versle, vadovavo bendrovėms „Pieno ūkis“ ir „Pieno upės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.