Karmėlava ir džiaugiasi, ir aimanuoja: lėktuvai išskrido – nebaigto kelio darbininkai sugrįžo

Karmėlaviškiai jau džiaugiasi įrengta kairiąja Vilniaus gatvės puse. Nauji šaligatviai, dviračių takai, sutvarkyta gatvė. Tiesa, yra ir praradimų. Verslininkai guodėsi, kad sumažėjo vietų klientų automobiliams. Tačiau tai – dėl didesnio saugumo.

Vilniaus gatvėje dirbanti gėlių pardavėja Laura džiaugiasi nauju šaligatviu ir laukia, kada bus sutvarkyta visa gatvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus gatvėje dirbanti gėlių pardavėja Laura džiaugiasi nauju šaligatviu ir laukia, kada bus sutvarkyta visa gatvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo Kauno dešinėje gatvės pusėje dar vyksta remonto darbai. Baigti visus darbus rangovai turėtų iki Kalėdų.
Nuo Kauno dešinėje gatvės pusėje dar vyksta remonto darbai. Baigti visus darbus rangovai turėtų iki Kalėdų.
Viena kavinių įrengė papildomą stovėjimo aikštelę netoliese.
Viena kavinių įrengė papildomą stovėjimo aikštelę netoliese.
Verslininkai guodėsi, kad įrengus šaligatvius sumažėjo vietų automobiliams.
Verslininkai guodėsi, kad įrengus šaligatvius sumažėjo vietų automobiliams.
Daugiau nuotraukų (4)

Sigita Lanauskienė, LR korespondentė

Oct 15, 2017, 10:11 AM

Liepos mėnesį, kai į Kauno oro uostą turėjo būti perkelti visi skrydžiai iš sostinės, kilo nerimas dėl pagrindinės Karmėlavos gatvės. Tuomet buvo svarstoma, ar kelininkai spės atlaisvinti keturias eismo juostas, ar keleiviai nestrigs spūstyse.

Viskas baigėsi laimingai. Sutartu laiku darbininkų kelyje nebebuvo, o lėktuvus žmonės pasiekdavo nevėluodami.

Tačiau karmėlaviškiams rūpėjo ir kitas klausimas – kada bus baigtas šaligatvių remontas? Mat eiti palei Vilniaus gatvę buvo nemenkas iššūkis.

Mokiniai pavasarį po pamokų žingsniuodavo važiuojamąja kelio dalimi, praeiviai skųsdavosi stambiame žvyre išsisukantys kojas ar sugadinantys batus.

Neseniai vietos gyventojai sulaukė geresnių laikų. Buvo baigtas remontas kairėje (važiuojant nuo Kauno) gatvės pusėje. Suformuoti šaligatviai pėstiesiems ir dviratininkų takai, paklotos trinkelės, įrengtos įvažos ir reguliuojamos pėsčiųjų perėjos.

Išbandė gatvę riedžiu

„Viskas labai gerai, patogu ir dviračiu važiuoti, ir pėsčiomis eiti. Karmėlava bus ne kaip prie rusų, kai nebūdavo tai vandens, tai elektros“, – džiaugėsi karmėlaviškis Genadijus.

Jis, nors ir per lietų, į parduotuvę remontuojamoje Vilniaus gatvėje atvažiavo dviračiu. Nuo Kauno dešinėje gatvės pusėje dar vyksta remonto darbai, užtat kairioji jau baigta.

Baigti darbus rangovai turėtų iki Kalėdų. „Bus kalėdinė dovana“, – juokėsi Genadijus, jau pamiršęs vasaros vargus, kai teko šleivoti stambiu žvyru ir saugoti besiklaipančias kojas.

Jam antrino Vilniaus gatvėje dirbanti gėlių pardavėja Laura. Moteris džiaugiasi nauju šaligatviu, ir ne tik juo.

„Mano gatvę visai naujai išasfaltavo. Gyvename Naujojoje gatvėje, prie dainininkės Livetos Kazlauskienės. Ji prieš savaitę gatvę riedžiu išbandė – labai lygi“, – krykštavo gėlių pardavėja Laura.

Ji į darbą atkeliauja iš sutvarkytos gatvės pusės į remontuojamą. Laukti remonto pabaigos jai padeda mintis, kad netrukus gatvė bus kaip niekad graži.

Neteko automobilių aikštelės

Vis dėlto pokyčiai džiugina ne visus. „Mes džiaugiamės pėsčiųjų perėja, bet visu kitu – nelabai. Pėsčiųjų takai įrengti taip, kad panaikinta automobilių stovėjimo vietų.

Mūsų visa aikštelė sunaikinta, taip pat ir serviso. Įmonės, kurios turėjo savo stovėjimo aikšteles, jas prarado“, – dejavo automobilių detales parduodančios įmonės darbuotoja Lina.

Ji skaičiavo, kad anksčiau prie jų parduotuvės galėjo sustoti šeši klientų automobiliai, dabar – keturi.

Be to, moteris guodėsi, kad kartais užstatomas įvažiavimas į parduotuvės kiemą. „Labai prastai įrengtas įvažiavimas. Nėra jokių linijų ir automobiliai užstato mums įvažiavimą. Projektų su mumis niekas nederino, nors mes nuomojamės šią žemę“, – apgailestavo verslo atstovė.

Ji pripažino, kad pėstiesiems dabar kur kas geriau. „Anksčiau į stotelę per balas klampodavome. Gražu, džiaugiamės sutvarkytais šaligatviais“, – teigė Lina.

Dėmesingesni turės būti ir cepelinais garsėjančių Karmėlavos kavinių lankytojai. Mat palei kelią taip pat liks mažiau stovėjimo vietų. Automobilius teks statyti ne įstrižai, bet lygiagrečiai su šaligatviu. Viena kavinių šią problemą sprendė įrengdama papildomą stovėjimo aikštelę netoliese.

Siekė didesnio saugumo

Nors vietų automobiliams statyti Vilniaus gatvėje sumažėjo, saugumas padidėjo.

„Stovėjimo aikštelių sumažėjo tik dėl saugumo kelyje, ne dėl to, kad pakenktume žmonėms. Automobiliai prie gatvės statomi lygiagrečiai su šaligatviu, nes taip saugiau. Įstrižai pastačius automobilį į judrią gatvę išvažiuoti nesaugu“, – aiškino Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjas Tautvydas Tamošiūnas.

Jis ragino verslininkus ieškoti galimybių aikšteles įsirengti savo sklypų sąskaita.

T.Tamošiūnas neigė, kad verslininkai nebuvo informuoti apie rengiamą šaligatvio projektą. „Buvo viešas pristatymas Karmėlavos seniūnijos salėje, visi buvo informuoti, tik žmonės nelabai domisi“, – tikino savivaldybės atstovas.

Važiuojamąją Vilniaus gatvės dalį tiesia „Kauno tiltai“, juos samdo Lietuvos automobilių kelių direkcija. Šaligatvius ir nuotekų sistemą Kauno rajono užsakymu kloja įmonė „Fegda“.

„Važiuojant nuo Kauno kairę pusę įmonė baigė, lieka dešinė pusė. Darbai susiję su „Kauno tiltais“, jie turi įrengti pagrindus po atitvarais, kad „Fegda“ galėtų kloti šaligatvius.

Šią savaitę buvome susitikę su „Kauno tiltų“ atstovu. Suderinsime grafikus. Darbus stabdo blogi orai. Tikimės, kad jie bus baigti dar šiemet“, – kalbėjo T.Tamošiūnas.

Jis patikino, kad lapkričio 1 dieną, kai daugelis skubės lankyti kapų, Karmėlavoje eismas nebus ribojamas, bus patraukti atitvarai.

Karmėlavoje tvarkoma ne tik pagrindinė gatvė. Suremontuotos ir Draugystės bei Naujoji gatvės.

Atsižvelgė į prašymus

Violeta Armolaitienė

Karmėlavos seniūnė

„Žmonės skambina, dėkoja, negirdėjau nė vieno neigiamo pareiškimo. Pasikeitė žmonių gyvenimo kokybė – neliko balų, vandens, atsirado šaligatviai, saugumas.

Atsižvelgta į gyventojų prašymą ir įrengtas papildomas pėsčiųjų šviesoforas ties daugiabučiais, kur didelis gyventojų srautas.

Verslininkai turi nuostolių, bet susigyvens, jiems paliktos automobilių vietos, nors jos ir persiskirstytos pagal saugumo reikalavimus. Projektuotojai kai kuriems, kuriuos labai nuskriaudė, pakoregavo projektus, atsižvelgė į prašymus.

Su visais buvo derinta keletą kartų viešuose pristatymuose. Bet jie arba neįsigilindavo, arba neateidavo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.