TOP 5 kandidatų savybės, kurias labiausiai vertina darbdaviai

Jei pastaruoju metu jums teko ieškoti darbo, turbūt pastebėjote, kad darbo skelbimuose be kvalifikacinių, darbo patirties ir specifinių įgūdžių reikalavimų, ne ką mažiau dėmesio darbdaviai skiria kandidato asmeninėms savybėms.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 9:36 AM

Kvalifikaciniai reikalavimai labai priklauso nuo darbo pobūdžio, pareigų srities ir jų lygio, tačiau, kalbant apibendrintai, pagrindiniai ir dažniausiai nurodomi reikalavimai kandidatams yra šie: darbo patirtis (bent 2 metų), išsilavinimas (dažnu atveju nurodomas tik minimalus reikalaujamas išsilavinimo lygis, rečiau specifinės srities išsilavinimas), kompiuterinis raštingumas (įprastai pakanka MS Office programų paketo, IT, finansų, inžinerijos ir kt. srityse reikalingos specifinių programų žinios ir darbo jomis patirtis), užsienio kalbų žinios (įprastai iš kandidatų tikimasi bent dviejų užsienio kalbų žinių: rusų ir anglų (bent B1 lygiu), o pastaruoju metu vis dažniau atsiranda poreikis ir kitoms kalboms: lenkų, skandinavų, vakarų Europos šalių ir pan.)

Žinoma, yra nemažai išskirtinių atvejų, kur pavyzdžiui įmonei svarbu, kad kandidatas turėtų tik tam tikrų specifinių žnių, o viso kito įmonė yra pasiruošusi išmokyti. Štai pavyzdžui, Runway International – tarptautinis klientų aptarnavimo centras iš kandidatų tikisi tik užsienio kalbų žinių (skandinavų, italų, ispanų, vokiečių, prancūzų). Darbo patirtis jiems ne tiek svarbu, kiek kandidato noras ir gebėjimas mokytis.

Tuo tarpu IKEA Letuva įmonės personalo specialistai įsitikinę, kad kiekvienas žmogus įmonei gali pasiūlyti ko nors vertingo, todėl kandidatams neturi ypatingų reikalavimų, svarbiausia, kad jie norėtų dirbti ir tobulėti. Šioje įmonėje žmogiškosios vertybės yra jų darbo ir atviros, draugiškos kultūros pagrindas.

Taigi, asmeninės savybės kartais ima viršų ir groja pirmu smuiku darbuotojų paieškos procese. Išanalizavę šimtus darbo pasiūlymų pastebėjome, kad didžiojoje dalyje darbo pasiūlymų reikalavimuose figuruoja tos pačios ar panašios asmeninės savybės.

Darbo skelbimų reikalavimuose nurodomos TOP 5 asmeninės savybės:

1. Motyvacija ir savimotyvacija. Įmonės tikisi, kad priimtas į darbą kandidatas noriai atliks jam patikėtas užduotis, prisiims atsakomybę ir neišeis iš darbo po kelių mėnesių. Dažna darbuotojų kaita nėra paranki įmonėms, todėl darbuotojų motyvacijai jos skiria ypatingą dėmesį. Šiuo metu viena iš pagrindinių darbo rinkos aktualijų yra, kaip išlaikyti darbuotojo motyvaciją, lojalumą įmonei ir turėti ilgalaikius darbuotojus. Stipria savimotyvacija pasižymintys, darbštūs kandidatai yra aukso vertės.

2. Komunikabilumas ir bendravimas, bendradarbiavimas ir gebėjimas dirbti komandoje. Įmonės stengiasi sutelkti ir suvienyti komandas, skatina bendradarbiavimą, todėl gebėjimas dirbti tiek savarankiškai, tiek komandoje yra ypač aktualus. O gebėjimas sklandžiai reikšti savo mintis, išgryninti problemą, pateikti sprendimus, siekimas bendrų tikslų, pagalba kolegoms nelieka nepastebėti darbdavių.

3. Iniciatyvumas, aktyvumas ir atsakingumas. Žinoma, yra ir “pasyvių” darbų, kur reikia tik tiksliai atlikti nurodytas užduotis, tačiau aktyvūs, imlūs, ieškantys ir gebantys rasti sprendimus darbuotojai turi didesnį pasisekimą ir greičiau kopia karjeros laiptais.

4. Gebėjimas mokytis ir nuolatinis tobulėjimas. Nors darbo skelbimų pastaruoju metu yra tikrai daug, tačiau gerų-laisvų kandidatų nėra tiek daug. Darbdaviai supranta, kad gali nepavykti surasti visus reikalavimus atitinkančių kandidatų, todėl jiems ypač svarbu, kad kandidatas bent jau turėtų potencialo mokytis ir norėtų tobulėti. Tokiu atveju, įmonės priima darbuotojus su perspektyva juos užsiauginti pagal savo poreikius. Besikeičianti darbo rinka pastoviai reikalauja naujų įgūdžių, todėl gebėjimas lanksčiai reaguoti į pokyčius, greitai prisiderinti ir išmokti naujų dalykų yra ypač svarbios kandidatų savybės.

5. Pozityvumas ir atsparumas stresui. Gal kiekviename kolektyve kaip medaus statinėje laiks nuo laiko pasitaiko deguto šaukštas – kolega, kurio varikliukas intrigos, manipuliacijos, apkalbos ir kiti komandą destabilizuojantys dalykai. Todėl kandidatų sveikas, racionalus ir pozityvus požiūris, gebėjimas savarankiškai spręsti poroblemas, neužkraunant jų kolegoms, ar nekaltinat kitų dėl savų problemų prisideda prie teigiamo įmonės mikroklimato išlaikymo ir yra vertinamas darbdavių.

Tai kas gi svarbiau, profesinės kompetencijos ar asmeninės savybės?

Pateiksime pavyzdį, Danske Bank Global Service Lithuania siūlo darbą bankų, IT, duomenų analitikos, administravimo sričių darbuotojams, o jų darbo skelbimuose didžiąją dalį reikalavimų skilties užima ne techniniai, kvalifikaciniai įgūdžiai, o asmeninės savybės. Ši įmonė orientuota į talentų, norinčių ir gebančių įgyti naujų kompetencijų, mokytis, dalintis patirtimi ir siekti karjeros, pritraukimą.

Lietuviško kapitalo įmonės, tokios kaip Žemaitijos pienas taip pat supranta, kokia svarbi yra kandidato asmeninių savybių ir profesinės kvalifikacijos dermė. Įmonė siūlo darbą specialistams bei vadovams ir mano, kad kandidatai turi turėti tinkamas savybes, tokias kaip: lojalumas, atsakingumas, lankstumas bei sąžiningumas.

Kiekviena įmonė ir kiekviena darbo pozicija unikali, tačiau net ir aukščiausio lygio darbinė kvalifikacija nebus tinkamai įvertinta, jei kandidato asmeninės savybės, vertybės ir požiūris į darbą neatitiks įmonės nuostatų ir vertybių.

Iš esmės, kandidatai gali tobulėti tiek profesinėje srityje, tiek kaip asmenybė, tačiau tai priklauso nuo pačio žmogaus. Būtent tai darbdavys ir siekia išsiaiškinti susitikimo su kandidatu metu, ar jis turi pakankamai motyvacijos mokytis ir tobulėti, ar verta skirti laiką ir investuoti pinigus į ne visus reikalavimus atitinkantį potencialų darbuotoją. Todėl, taip, asmeninės savybės darbo paieškos metu yra kritiškai svarbios ir atrankos baigtį lemiantis aspektas.

2017 metų spalio 24-30 dienomis vyksta antroji Baltijos šalių Virtuali karjeros mugė – www.karjerosmuge.lt! Mugėje save pristato trijų Baltijos šalių verslo įmonės šiuo metu ieškančios darbuotojų. Nepraleiskite progos apsilankyti Virtualioje karjeros mugėje. Pabendraukite su potencialiais darbdaviais neišeidami iš namų, užduokite Jums rūpimus klausimus internetu, įsitraukite į diskusijas ir kandidatuokite į Jums aktualias darbo pozicijas!

Susipažinkite su įmonėmis, kurios dalyvauja Virtualioje karjeros mugėje, jos turi Jums puikių darbo pasiūlymų:

Runway Kaunas, UAB – reikalingi klientų aptarnavimo darbuotojai mokantys užsienio kalbas.

Danske Bank Lithuania – reikalingi IT, finansų, žmogiškųjų išteklių srities darbuotojai.

IKEA Lietuva / Felit, UAB – reikalingi prekybos, pardavimų, vadybos, paslaugų, dizaino, viešojo maitinimo srities darbuotojai.

Žemaitijos pienas – reikalingi transporto, eksporto, pirkimo, rinkodaros, tiekimo, automatikos, renginių organizavimo, finansų srities darbuotojai.

Keisk žaidimo taisykles – reikalingi bendrauti mėgstantys darbuotojai.

Mars Lietuva – reikalingi finansų, rinkodaros, inžinerijos, gamybos, technologijų, logistikos, pardavimų, pirkimų, žmogiškųjų išteklių srities darbuotojai.

Grigeo – reikalingi pardavimų, finansų, gamybos, inžinerijos, klientų aptarnavimo srities darbuotojai.

TELE2 – reikalingi vadybos, klientų aptarnavimo ir finansų srities darbuotojai.

Headex – reikalingi žmogiškųjų išteklių, administravimo, finansų, projektų valdymo srities darbuotojai.

Barclays – reikalingi IT, inžinerijos srities darbuotojai.

Festo – reikalingi rinkodaros, apskaitos, IT srities darbuotojai.

KPMG Baltics – reikalingi apskaitos, administravimo ir mokesčių srities darbuotojai.

Blue Bridge – reikalingi vadybos, IT, klientų aptarnavimo srities darbuotojai.

Lietuvos energija – reikalingi teisės, vadybos, administravimo, projektų valdymo srities darbuotojai. G4S – reikalingi apsaugos ir vadybos srities darbuotojai.

Western Union Processing Lithuania – reikalingi apskaitos, finansų, klientų aptarnavimo, valdymo srities darbuotojai.

Magnus logistics – reikalingi transporto, apskaitos, klientų aptarnavimo srities darbuotojai mokantys lenkų kalbą.

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.