Apginti Palangos paštą suskato netgi kurorto valdžia

Didžiausiame kurorto daugiabučių kvartale gyvenantys palangiškiai ruošiasi ginti pašto skyrių, kurį Lietuvos pašto administracija yra numačiusi uždaryti nuo lapkričio 17 dienos.

Palangiškius apstulbino žinia apie numatomą uždaryti Lietuvos pašto skyrių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangiškius apstulbino žinia apie numatomą uždaryti Lietuvos pašto skyrių.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2017-10-25 08:24

Kad Palangos daugiabučių namų mikrorajone kone 40 metų veikiantis paštas bus uždaromas, mieste kalbos pasklido jau nuo praėjusios savaitės.

Šiame pašte 34 metus dirbanti Liucija Ivanauskienė patvirtino, kad ji ir kolegė jau gavo įspėjimus apie numatomą darbo sutarties nutraukimą.

Klientų ateina tūkstančiai

Anot L.Ivanauskienės, jai gaila šiame mikrorajone gyvenančių žmonių, nes uždarius paštą jiems teks eiti apie porą kilometrų iki kurorto centre esančio pašto.

„Mūsų klientai daugiausia yra pensinio amžiaus, jiems tai didelis atstumas“, – teigė pašto darbuotoja.

Paštas, kurį ketinama uždaryti, žmonėms patogus dar ir todėl, kad šalia jo yra erdvi nemokama automobilių stovėjimo aikštelė. Prie pašto, esančio netoli bažnyčios, nėra vietų automobiliams pasistatyti.

L.Ivanauskienei nesuprantamas Lietuvos pašto sprendimas: „Mes sulaukiame tiek daug klientų, kad dviese jų nebesuspėjame aptarnauti, ir vadovų prašėme bent puse etato įdarbinti trečią žmogų.“

Čia per mėnesį gyventojai vidutiniškai atneša po 700 siuntų.

Paštas sulaukia ir gyventojams kas mėnesį perduoda apie pusantro tūkstančio paprastųjų siuntų. Dar tiek atsiunčiama registruotų. Beveik pusė jų yra tarptautinės.

Apie 2 tūkst. žmonių kas mėnesį į paštą ateina norėdami susimokėti įvairius mokesčius.

Paštą pakeis „PayPost“?

Anot pašto darbuotojų, šis skyrius negalėtų būti nuostolingas – juk per mėnesį sulaukia po keletą tūkstančių klientų, kurie už paslaugas susimoka įmonei.

Bet, Lietuvos pašto tinklo direktorės Ingos Dundulienės teigimu, besinaudojančių šio pašto teikiamomis paslaugomis kasmet vis mažėja.

Anot jos, per pastaruosius dvejus metus klientų skaičius sumažėjo daugiau nei 35 proc., o teikiamų pašto paslaugų apimtis susitraukusi beveik ketvirtadaliu.

Lietuvos pašto skaičiavimais, daugiau negu pusė uždaromame pašte gyventojams teikiamų paslaugų yra mokesčių surinkimas.

250 metrų nuo pašto veikia Lietuvos pašto finansinių paslaugų „PayPost“ skyrius, galintis palangiškiams pasiūlyti daugiau finansinių paslaugų, – suteikti vartojimo paskolas, draudimo paslaugas.

Pasipiktino ir meras

Toks Lietuvos pašto sprendimas papiktino Palangos merą Šarūną Vaitkų: „Kaip galima uždaryti gyventojams patogų paštą nepasitarus ir netgi neįspėjus savivaldybės? Juk aptarnaujami ne statistiniai vienetai, o gyvi, neretai senyvo amžiaus ir ligoti žmonės.“

Mero teigimu, keleto tūkstančių klientų srautas tiktai patvirtina, kad šis paštas negali būti nuostolingas.

Š.Vaitkų nustebino Lietuvos pašto vadovybės siūlymas gyventojams mokesčius nešti į „PayPost“ skyrių.

„Jo viduje geriausiu atveju telpa tik du žmonės. Kiti per žiemos šalčius ar lyjant lietui savo eilės lauks lauke?“ – tokios alternatyvos nesupranta kurorto vadovas.

Žada skųstis ministrui

Jis spėjo, kad uždaromo pašto sąskaita siekiama pataisyti „PayPost“ skyriaus apyvartą.

Meras įsitikinęs, kad per pašto tarnybą valstybė gyventojams privalo teikti ir socialinę paslaugą. Todėl savivaldybė jau ruošiasi kreiptis į susisiekimo ministrą Roką Masiulį, kad Lietuvos paštui aklai skaičiuojant menkavertę naudą nebūtų skriaudžiami palangiškiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.