Kantrybė trūko: vartotojai ėmėsi veiksmų prieš prekybos centrus

 Žemesnė kaina jau nėra pagrindinis rodiklis apsiperkant. Europos Sąjungos šalių, tam tarpe Lietuvos, vartotojai reikalauja informacijos apie produktų kilmę. Šią savaitę Europos Komisijai buvo įteikta peticija su bene 8 tūkstančiais parašų. 

Tokio populiarumo rezultatas – 90 proc. susitraukusi orangutanų populiacija, pavojingai sumažėjęs atogrąžų miškų plotas ir dar apie 30 tūkst. gyvūnų rūšių pavojuje.<br> Bendrovės nuotr.
Tokio populiarumo rezultatas – 90 proc. susitraukusi orangutanų populiacija, pavojingai sumažėjęs atogrąžų miškų plotas ir dar apie 30 tūkst. gyvūnų rūšių pavojuje.<br> Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 1:05 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 2:50 PM

„Pasirašiusieji peticiją nebenori pirkti prekių, kurių gamybos ir tiekimo grandinėje buvo grubiai pažeidinėjamos žmonių teisės ir daroma neatitaisoma žala aplinkai. Artimiausiu metu tikimės Komisijos pirmininko p. Junkerio atsako“, - sakė Vaiva Ramanauskienė, Europos Sąjungos šalyse įgyvendinamo projekto „SUPPLY CHA!NGE - atsakingi tiekėjai, sąžininga prekyba“ atstovė Lietuvoje.

Projekto autoriai iš Europos Komisijos reikalauja aktyvių veiksmų, kurie užkirstų kelią tokiai produkcijai į prekybos centrus. Taip pat siekiama palaikymo Jungtinių Tautų Organizacijoje (JTO), kuriai įteiktas sutarties tarp Organizacijos narių projektas. 

Šiais veiksmais tikimasi pažaboti stambias korporacijas, kurios šiuo metu nevaržomai pelnosi iš trečiojo pasaulio šalių, išnaudodamos tiek vietinius žmones, tiek negrįžtamai niokodamos augmeniją ir gyvūniją. 

„Pavyzdžiui, per 30 metų palmių aliejus taip išpopuliarėjo, kad jo rastumėte kas antrame prekybos centre parduodamame produkte. Ne tik maisto, bet ir buitinės chemijos produktuose, kosmetikoje. Tokio populiarumo rezultatas – 90 proc. susitraukusi orangutanų populiacija, pavojingai sumažėjęs atogrąžų miškų plotas ir dar apie 30 tūkst. gyvūnų rūšių pavojuje. Jau nekalbant apie vietos gyventojus, kurie neteko maisto ir geriamo vandens šaltinių“, - pastebi V. Ramanauskienė. 

Panaši situacija yra ne tik alyvpalmes auginančiose šalyse. Tokie kasdienio vartojimo produktai kaip apelsinų sultys ir šokoladas kelia ne mažesnes problemas. 

Dauguma kakavos ūkininkų gyvena žemiau absoliutaus skurdo ribos ir per dieną uždirbą vos 0,5 euro. Kai tuo tarpu pasaulinėje šokolado konditerijos gaminių rinkoje pardavimai siekia 90 mlrd. eurų.

„Vien tik Ganos ir Dramblio Kaulo Kranto kakavos ūkiuose dirba apie 2 mln. vaikų. Be to - itin pavojingomis sąlygomis, kurios kenkia vaikų fizinei ir psichinei sveikatai bei atima iš jų teisę siekti išsilavinimo“, - sako V. Ramanauskienė. 
Europos Komisijai įteikta ne tik peticiją, bet ir jos pagrįstumą patvirtinančios ataskaitos, parengtos nepriklausomų tyrėjų. Ataskaitose išdėstyti šokiruojantys žmogaus teisių pažeidimai: nuo vaikų darbo iki žmonių vergovės. Iš skirtingų pasaulio kampelių suplaukė ir įrodymai apie nykstančią gyvūnijos ir augalijos įvairovę, užterštus vandens telkinius ir dykromis virtusias derlingas žemes. 

„Didžiuojamės aktyviais Lietuvos piliečiais, kurie pasirašė peticiją ir taip prisidėjo prie šio istorinio momento. Laukia dar ilgas kelias, bet tikimės teigiamų sprendimų Europos komisijoje ir JTO“, - sakė V. Ramanauskienė. 
Šią savaitę projekto autorių parengtas sutarties tekstas bus aptartas Ženevoje, kur įsikūręs Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) biuras. Siekiama, kad šis susitarimas būtų privalomas visoms JTO narėms. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.