Geros žinios iš Klaipėdos: čia toliau plūsta investicijos

Įvažiuojant į Klaipėdą iš tolo matyti milžiniška te ritorija, kurioje įsikūręs bendrovės „Philip Morris“ fabrikas. Prieš 20 metų jis buvo iškeltas iš uostamiesčio centro ir tapo pirmąja tokio dydžio plyno lauko investicija Lietuvoje, o dabar plečiamas toliau.

 Įprastas cigaretes metęs M.Dacys tikisi, kad bedūmiai tabako produktai ga- lėtų būti gaminami ir Klaipėdoje, tik tektų pagerinti investicinę aplinką.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Įprastas cigaretes metęs M.Dacys tikisi, kad bedūmiai tabako produktai ga- lėtų būti gaminami ir Klaipėdoje, tik tektų pagerinti investicinę aplinką.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-27 12:21

Per du dešimtmečius Klaipėdos fabriko gamybos apimtis išaugo dešimt kartų. Bet savininkai nenustoja investuoti į bendrovę – šiuo metu tęsiamas dar vienas gamyklos atnaujinimo ir plėtros etapas.

O „Philip Morris Baltic“ vadovas Mindaugas Dacys įsitikinęs, kad ateityje Lietuvoje būtų galima gaminti ne tiktai įprastas cigaretes, bet ir jas visame pasaulyje keičiančius bedūmius, galimai mažesnės rizikos tabako produktus.

– „Philip Morris“ fabrikas nuolat patenka tarp didžiausių šalies mokesčių mokėtojų. O kiek iš viso į jį buvo investuota? – „Lietuvos rytas“ pasiteiravo M.Dacio.

– Daug. Per dvidešimt metų – apie 310 mln. eurų. Bet šis procesas nesustoja. Pastaruoju etapu fabrikui modernizuoti reikėjo 19 mln. eurų. Dabar esame numatę skirti dar 12 mln. eurų tabako paruošimo padaliniui atnaujinti ir naujai įrangai įsigyti. Įgyvendinus visą projektą gamyklos plotas padidės 8 tūkst. kvadratinių metrų ir pasieks 30,3 tūkst. kvadratinių metrų.

Per 20 metų gamybos pajėgumai išaugo įspūdingai – nuo 4 iki 40 mlrd. vienetų cigarečių per metus. Daugiau kaip 95 procentus produkcijos eksportuojame.

Daugiausia – į Japoniją, kurioje kokybės reikalavimai yra itin aukšti, toliau – neapmokestinamosios oro uostų parduotuvės visame pasaulyje. Ir kitos rinkos, kur reikia kruopštumo, mažų kiekių, specialių pakuočių. Tokių šalių yra daug. Aišku, aprūpiname ir Baltijos valstybes.

Dabar vien fabrike dirba apie 500 žmonių, tačiau visa ekosistema kur kas didesnė. Logistika, sandėliai, pagalbiniai darbai, inžinerija, apsauga, – tai šimtai darbo vietų kitose įmonėse, iš kurių mes perkame paslaugas.

– Ar nesigailite senosios gamyklos pastatus uostamiesčiui perleidę už simbolinį litą?

– Tikrai ne. Juk teritorija miesto centre gamybai buvo tikrai netinkama, nes per tiek laiko išsiplėtėme dešimt kartų. Užtat labai smagu matyti, kad ten įkurtas „Kultūros fabrikas“ tampa tikru traukos centru. Manau, kad laikui bėgant tai bus puikus kvartalas ir klaipėdiečiams, ir miesto svečiams.

– Tačiau „Philip Morris International“ jau paskelbė pamažu atsisakysianti tradicinių cigarečių gamybos ir pereinanti prie bedūmių tabako gaminių IQOS. Kokia šiuo atveju čia verslo logika?

– Taip, pasaulis be cigarečių dūmų – tokia yra naujoji mūsų kompanijos strategija, kurią padiktavo vartotojai. Milijonai rūkančiųjų ieško mažiau kenksmingų alternatyvų rūkymui. Galimai mažiau kenksmingų tabako produktų idėja nėra nauja – to siekiama jau daugiau kaip 20 metų.

Bet pastaraisiais metais įvyko elektronikos proveržis, baterijos darosi vis mažesnės ir talpesnės, todėl dar labiau priartėjome prie šios idėjos. Žinoma, reikėjo didelių išteklių ir pastangų – vien nuo 2008 metų tokiems tyrimams kompanija išleido 3 milijardus JAV dolerių (dabartiniu kursu būtų 2,54 mlrd. eurų. – Red.), sutelktos 400 pasaulinio lygio mokslininkų pajėgos.

Tiek visko prireikė, kad bedūmiai tabako produktai pasiektų vartotojus. Minėta IQOS – elektroniniu būdu kaitinamo tabako sistema yra tik vienas iš keleto produktų, kuriuos kuriame ir tobuliname siekdami, kad kuo daugiau rūkančiųjų atsisakytų cigarečių.

Naudojamas įprastas tabakas, tačiau, skirtingai negu cigaretėse, jis yra ne deginamas, o kaitinamas. Todėl į organizmą nepatenka įprastų cigarečių degimo metu atsirandančios kenksmingos medžiagos, nėra tabako dūmų, cigaretėms įprasto kvapo.

Jau daugiau nei 3 milijonai rūkalių iš trijų dešimčių pasaulio valstybių metė rūkyti tradicines cigaretes ir vartoja bedūmius gaminius. Aš pats esu vienas jų. Pasaulio be cigarečių dūmų tendencija neišvengiama. Tokia yra ir mūsų kompanijos vizija.

– Kam tuomet reikalingos investicijos į tradicinių tabako produktų gamybą?

– Tai tiesiogiai susiję su bedūmių produktų plėtra visame pasaulyje – dabartinės investicijos Klaipėdoje yra IQOS sėkmės istorijos pasekmė. „Philip Morris“ paskelbė apie investicijas į keturis bedūmių tabako gaminių fabrikus Europos Sąjungoje. Vienas jau veikia Bolonijoje. Šiose gamyklose, išskyrus Dresdeną, kur jos iki šiol nebuvo, buvo gaminamos įprastinės cigaretės.

Atitinkamai jų gamybos apimtį reikia paskirstyti kitiems fabrikams. Kadangi Klaipėdos fabrikas yra žinomas tarptautiniu lygiu dėl savo kokybės, dalis gamybos iš kitų Europos fabrikų bus perkelta į Lietuvos uostamiestį. Tam ir didiname pajėgumus.

– Galbūt ateityje bus įmanoma gaminti bedūmius tabako gaminius ir Klaipėdoje ir investuoti čia tuos šimtus milijonų eurų?

– Paprastų cigarečių ir kaitinamojo tabako produktų gamybos procesai visiškai skiriasi, todėl norint pastaruosius gaminti Klaipėdoje gamyklą reikėtų iš esmės pertvarkyti. Tokių projektų kaina – šimtai milijonų eurų, ir kompanijos vadovybė juos itin atidžiai nagrinėja. Aš esu optimistas, bet tokie sprendimai priklauso nuo daugelio veiksnių.

Lietuva gali dar pagerinti investicinę aplinką. Tokio dydžio kompanijos kaip „Philip Morris“ investuoja ilgam – kaip mes Klaipėdoje, todėl vieni svarbiausių dalykų yra stabilumas reguliavimo ir mokesčių srityse bei aiški valstybės vystymosi kryptis.

Žinoma, džiaugčiausi, jeigu galėtume jau dabar pereiti prie bedūmių tabako produktų gamybos – man, kaip lietuviui, svarbu, kad investicijų Lietuvoje būtų kuo daugiau. Mūsų kompanijos viduje aš atstovauju Lietuvai.

Tačiau tai laipsniškas procesas, kurį galima nebent paspartinti tinkamomis reguliavimo priemonėmis ar mokesčiais. Turime atvirai diskutuoti apie žmogaus, nesugebančio atsisakyti kenksmingų įpročių, teisę rinktis jam ir aplinkiniams galbūt ne tokią kenksmingą alternatyvą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.