Požeminės perėjos Laisvės prospekte šiemet nebus – išlindo grėsmingos klaidos

Laisvės prospekte požeminę perėją planuota atidaryti gruodį, tačiau paaiškėjo, kad iškilmes teks nukelti mažiausiai mėnesiui, nes specialistai prastai ištyrė gruntą.

Laisvės prospekte požemine perėja šiemet pėstieji dar negalės naudotis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės prospekte požemine perėja šiemet pėstieji dar negalės naudotis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2017, 5:17 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 6:21 AM

Jei požeminę perėją statantys specialistai laiku būtų neapsižiūrėję, statiniui būtų iškilę tokių pat problemų kaip prekybos centrui „Rimi“ Linkmenų gatvėje, kai dėl pamatų ir grindų defektų parduotuvę teko uždaryti pusmečiui.

Kai išaiškėjo esminiai techninio projekto trūkumai, požeminę perėją statanti bendrovė „Tilts“ informavo savivaldybę.

Įmonės statybų vadovas Andrius Kaniušėnas sakė, jog didžiausia bėda atsirado dėl to, kad specialistai ne iki galo įvertino gruntą. Prieš statybas inžinerinius geologinius tyrimus Laisvės prospekte atliko Kauno bendrovė „Rapasta“.

Nors specialistai nurodė, kad kai kur beveik iki 10 metrų yra supiltinis gruntas, kuris perėjos pamatų pagrindams nerekomenduojamas, „Tilts“ statybininkai pasigedo išsamesnių tyrimų.

A.Kaniušėnas pasakojo, kad gruntas toje vietoje supiltas po to, kai buvo nutiestas lietaus nuotekų vamzdis.

„Ekspertams reikėjo daugiau padirbėti“, – taip jų tyrimus, dėl kurių projekte atsirado klaidų, įvertino „Tilts“ statybų vadovas.

Nors perėjos matmenys nepakito, pastebėjus, kad gruntas pamatams netinkamas, teko kalti ilgesnius polius. Dėl to buvo sugaišta laiko, be to, išaugo statinio kaina. Tiesa, ji kol kas neviršija sutartyje nurodytos kainos – 551 tūkst. eurų.

Nesklandumų buvo ir perkant neįgaliesiems skirtus keltuvus, kurie bus sumontuoti abiejose perėjos pusėse.

Beveik 43 metrų ilgio, 4 metrų pločio požeminė perėja Karoliniškėse turėjo būti baigta iki gruodžio 11-osios, tačiau jau dabar aišku, kad pėstieji ja šiemet dar negalės naudotis.

Perėjos atidarymas – anksčiausiai sausio viduryje.

Įrengus saugesnę naują požeminę perėją antžeminė šviesoforais valdoma pėsčiųjų perėja bus panaikinta, taip pat nebeliks pėstiesiems skirto šviesoforo.

Bėda – dėl geologijos tyrimų

Prekybos centras „Rimi“ Linkmenų gatvėje ketvirtadienį atvėrė duris. Jis buvo uždarytas nuo balandžio.

Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamentas prieš mėnesį pripažino Linkmenų gatvėje esantį prekybos centrą saugiu ir leido naudoti pastatą pagal paskirtį.

Savivaldybės specialistų išvadoje pažymima, kad priežastys, sukėlusios pastato deformacijas, nustatytos.

Taip pat buvo atlikti pamatų stiprinimo darbai, atkurtas pastato grindų horizontalumas, o statinio konstrukcijos atitinka teisės aktų reikalavimus.

Balandį uždarius parduotuvę įmonė „Ekspertika“ atliko patikrinimą ir nustatė, kad pastatas nebuvo avarinės būklės, tačiau turėjo avarinės būklės požymių – buvo nustatyta pamatų ir grindų defektų.

Kaip pagrindinė priežastis, kodėl atsirado pastato deformacijų, „Ekspertikos“ specialistai nurodė išsamių inžinerinių geologinių tyrimų trūkumą rengiant statinio konstrukcijų darbo projektą, kaip to reikalauja teisės aktai.

Pagal išsamių geologinių tyrimų rezultatus ir ekspertų rekomendacijas pastato savininkė bendrovė „BM būstas“ sudarė ir įgyvendino pamatų sutvirtinimo planą. Tokie sutvirtinimai išsprendė geologijos tyrimų trūkumų problemą, todėl ekspertai pripažino pastatą saugiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.