Kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko-Makaliaus teigimu, toks Turkijos sprendimas ne juokais papiktintų lietuvius – jie įpratę bent maitinimu per atostogas nesirūpinti.
Išsikėlė tikslą
Turkija turi ambicingą tikslą – 2023 metais sulaukti 50 milijonų keliautojų ir iš turizmo uždirbti 50 milijardų JAV dolerių, rašo Turkijos naujienų portalas „Corum Haber“.
B.Palandokeno teigimu, norint tai pasiekti pirmiausia šalyje reikėtų atsisakyti „viskas įskaičiuota“ sistemos.
„Turistai, kurie neišeina iš viešbučio pietauti ar vakarieniauti, per visą kelionę aplanko tik viešbutį, oro uostą ir namo grįžta nieko nesužinoję apie šalies kultūrinį bei istorinį grožį“, – teigė jis.
Prekybininkų atstovo teigimu, dėl tokios padėties Turkijos vietos verslas bei smulkieji prekybininkai negali pasipelnyti iš turizmo.
„Jeigu neliks sistemos „viskas įskaičiuota“, turistai turės palikti viešbučius, vaikščioti ir pirkti kitur“, – kalbėjo jis.
Sunku patikėti
„Nelabai tikiu, kad tai galėtų įvykti bent artimiausiu metu“, – apie siūlymus Turkijoje kalbėjo R.Širvinskas. Jo teigimu, Turkija buvo ir yra lyderė tarp europiečių atostogų krypčių, kur žmonės vyksta su „viskas įskaičiuota“ programomis.
„Daugybė poilsiautojų iš viso pasaulio yra įpratę poilsiauti su įskaičiuotu maitinimu, nes atostogos jiems asocijuojasi su tuo, kad visiškai nereikia niekuo rūpintis“, – sakė R.Širvinskas.
Daugelis turistų atostogas mėgsta leisti pasyviai, jų visai nedomina ekskursijos ar pažintinės kelionės.
R.Širvinskas pastebi ir tai, kad Turkijai nebūtų lengva atsisakyti „viskas įskaičiuota“ programų vien dėl to, jog nemažai viešbučių net neturi alternatyvų svečiams, norintiems pietauti mieste.
„Daugybė viešbučių yra laukuose, toli nuo miesto. Nauji viešbučiai dažniausiai statomi vietoj bananų plantacijų, tad jei išėjus iš viešbučio bus laukai ar šiltnamiai, žmonės vis tiek turės valgyti viešbučiuose“, – sakė jis.
Lietuviams jis siūlo nesijaudinti – net jei „viskas įskaičiuota“ Turkijoje neliks, maistu rūpintis nenorintiems poilsiautojams tikrai atsiras alternatyvų.
„Graikijoje, Kretos saloje, taip pat populiaru „viskas įskaičiuota“. Atsižvelgiant į tai, kur važiuoja lietuviai, didžiausiu konkurentu pagal kainos ir kokybės santykį Turkijai taptų Bulgarija, kurioje taip pat labai populiarėja įvairios „viskas įskaičiuota“ programos“, – kalbėjo R.Širvinskas.
Įpročiai keičiasi
Kita vertus, R.Širvinskas pastebėjo, kad pamažu programos „viskas įskaičiuota“ pačios traukiasi iš Europos viešbučių: anksčiau dauguma turistų buvo prisirišę prie kelionių organizatorių ir bijodavo kišti nosį iš viešbučių, o dabar vis daugiau žmonių renkasi savarankiškas keliones.
„Žmonės savarankiškėja, be to, supranta, kad susipažinti su šalimi reikia ir per skrandį, ir ne tik viešbučio maistą“, – kalbėjo kelionių organizatorius.
Jo teigimu, jauni ar vaikus jau užauginę žmonės vis dažniau atsisako „viskas įskaičiuota“ ir viešbutyje renkasi tik pusryčius arba pusryčius ir vakarienę.
„Jei renkiesi „viskas įskaičiuota“, jautiesi jau sumokėjęs už maitinimą. Dėl to atsisakyti pietų viešbutyje gali atrodyti kaip pinigų švaistymas“, – kalbėjo jis.