Penki Saudo Arabijos milijardieriai, kuriuos sulaikyti įsakė princas

Saudo Arabijos princui Mohammedui bin Salmanui nusitaikius į šalies turtingiausius ir galingiausius, pavojuje atsidūrė 33 milijardų dolerių vertės asmeniniai turtai, rašo „Bloomberg“.

 Alwaleedas bin Talalo turtas vertinamas 19 milijardų dolerių.<br> "Reuters" nuotr. 
 Alwaleedas bin Talalo turtas vertinamas 19 milijardų dolerių.<br> "Reuters" nuotr. 
 Saudo Arabijos princui Mohammedui bin Salmanui nusitaikius į šalies turtingiausius ir galingiausius, pavojuje atsidūrė 33 milijardų dolerių vertės asmeniniai turtai<br> "Reuters" nuotr. 
 Saudo Arabijos princui Mohammedui bin Salmanui nusitaikius į šalies turtingiausius ir galingiausius, pavojuje atsidūrė 33 milijardų dolerių vertės asmeniniai turtai<br> "Reuters" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 7, 2017, 10:58 PM, atnaujinta Nov 7, 2017, 11:45 PM

M. bin Salmano inicijuoti areštai palietė ir tris turtingiausius šalies žmones, tarp jų ir princą Alwaleed bin Talalą, kuris su savo 19 milijardų dolerių turtu atsidūrė „Bloomberg“ turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo 50 vietoje. 

Įvykdžius areštus, kurie pasak princo buvo skirti kovai su korupcija, buvo užšaldytos šių žmonių sąskaitos. Iš viso sulaikyta buvo daugiau kaip trisdešimt žmonių, kurie, kaip įtariama, laikomi prabangiame „Riyadh Ritz-Carlton“ viešbutyje. 

„Bloomberg“ siūlo susipažinti su 5 įkalintais Saudo Arabijos milijardieriais.

Alwaleedas bin Talalas

Šis žmogus, kurio turtas vertinamas 19 milijardų dolerių, turi kompanijų „Twitter“, „News Corp“ ir „Citigroup“ akcijų. Jis yra ankstesnio Saudo Arabijos valdovo karaliaus Abdullah sūnėnas, princo Talalo ir princesės Monos El-Solh sūnus. 

Savo pirmąjį milijardą dolerių jis uždirbo perpardavinėdamas žemę ir tarpininkaudamas tarptautinėms kompanijoms, siekiančioms kontaktų vietinėje rinkoje. 

Mohammedas Al Amoudis

Jo turtas vertinamas 10,1 milijardu dolerių – vyras valdo verslo imperiją, investuojančią Afrikoje, Europoje ir Saudo Arabijoje. 

Gimęs Etiopijoje M. Al Amoudis atvyko į Saudo Arabiją kur pirmą savo milijardą uždirbo užsiimdamas statybų verslu, kurį už pagalbą statant požeminę naftos talpyklą, parėmė šalies vyriausybė. 

Milijardieriaus turtai apima didžiausią Švedijos naftos perdirbimo įmonę „Preem“, nekilnojamojo turto įmones ir daugybę kitų verslų. Etiopijoje, kur jis laikomas didžiausiu investuotoju, M. Al Amoudis valdo viešbutį, aukso kasyklą ir yra investavęs šimtus milijonų dolerių į kavos ir ryžių fermas. 

Londone esantis milijardieriaus atstovas išplatintame pranešime spaudai teigė, kad areštai yra „karalystės vidiniai reikalai ir mes jų nekomentuosime, tik pasakysime, kad kitose valstybėse veikiantys šeicho verslai dėl to paveikti nebus“.

Salehas Kamelis

S.Kamelio turtas vertinamas 3,7 milijardais dolerių. Šis finansų ir sveikatos verslininkas pradėjo piligrimams pasiūlės autobusų paslaugas, o vėliau įkūrė pirmą karalystėje vairavimo mokyklą. 

Jis dažnai minimas kaip Islamo ekonomikos pradininkas – taip vadinami finansų verslai, veikiantys pagal Islamo religijos principus. S.Kamelio valdomas Islamiškas bankas praėjusių metų pabaigoje valdė 23,4 milijardo dolerių vertės turtą. 

Nasseras Al Tayyaras, 

Ši vyro turtas vertinamas 600 milijonų dolerių. Šešiasdešimtmetis savo turtus susikrovė per vieną didžiausių Saudo Arabijos kelionių agentūrų „Al Tayaar Travel Group“. Kompanija rezervuoja skrydžius bei viešbučius, taip pat organizuoja specialias keliones, tokias kaip išvykas į užsienį gydymo tikslais ar piligrimines keliones į šventus Islamo miestus. 

Kompanija pranešė, kad, nepaisant jos vadovo sulaikymo, jos veikla vykdoma kaip įprastai. 

Bakras Binladinas

Tai Osamo Bin Ladeno brolis, valdantis didžiausią šalyje statybų bendrovę „Saudi Binladin Group“. Kompanija 1931 metais buvo įkurta Bakro Binladino tėvo ir buvo atsakinga už vienus didžiausių statybos projektų šalyje. 

2016 metais kompanijos pelnas siekė 3 milijardus dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.