Sukūrė sukčiavimo schemą, kuri nustebino net visko mačiusią Rusiją

Skandalingai žlugusios MMM finansų piramidės pamokas rusai, atrodo, spėjo pamiršti. Nemažai jų dar ir dabar susigundo pasakiškomis palūkanomis.

Naujoje finansų piramidėje Rusijos gyventojai neteko per 6 mlrd. rublių.<br>„123.rf.com“ nuotr.
Naujoje finansų piramidėje Rusijos gyventojai neteko per 6 mlrd. rublių.<br>„123.rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Maskva

2017-11-07 16:53, atnaujinta 2017-11-07 17:52

Ekonomikos mokslų daktaras, buvęs bankininkas ir žinomas Tolimųjų Rytų mecenatas Maksimas Serkinas šiuo metu dienas leidžia už grotų.

Tačiau tai nesutrukdė jam tapti naujausios finansų piramidės, kuri pradėjo byrėti tik pastaraisiais mėnesiais, statytoju.

Rengėsi išeiti į laisvę

M.Serkinas anksčiau garsėjo kaip dosnus žmogus, rėmęs net penkerius vaikų namus Chabarovsko krašte. Pinigų jis nestokojo, nes buvo „Vostokkreditbank“ direktorių tarybos pirmininkas.

Tiesa, šio banko licencija buvo panaikinta prieš septynerius metus, o pats bankas 2011-aisiais pripažintas bankrutavusiu.

Tačiau ekonomisto tai nesužlugdė – jis ėmėsi vadovauti stambiam šio regiono statybos įmonių holdingui „Grant“.

Po kurio laiko M.Serkinas už sukčiavimą, dėl kurio kaltę pripažino pats, sėdo už grotų trejiems metams. Kolonijoje jis elgėsi nepriekaištingai, todėl netrukus turėjo būti išleistas į laisvę pirma laiko. Tik nebespėjo.

Turėjo netgi licencijas

Sukčiavimo schema, kurią sukūrė buvęs bankininkas, laikoma unikalia net ir visko mačiusioje Rusijoje.

Septyniolikoje šios valstybės regionų buvo įkurti kredito ir vartotojų kooperatyvai. Ir visiškai legaliai – visos 22 tokios įstaigos turėjo Rusijos centrinio banko išduotas licencijas.

Indėlininkams buvo siūlomos šiais laikais įspūdingos 16–20 proc. metinės palūkanos, nors komerciniuose bankuose net geriausiu atveju jos nesiekė nė 10 proc. Klientams buvo žadamas didžiulis pelnas, kurį kooperatyvų vadovai tvirtino gausiantys iš investicijų į būstus bei komercinės paskirties nekilnojamąjį turtą.

Kad indėlininkai patikėtų tokiais planais, jiems buvo rengiami pristatymai netgi statybvietėse, kurios neva ir turėjo sukrauti pinigus.

Nieko keista, kad patiklių žmonių nestigo. Jau dabar aišku, kad buvo surinkta daugiau nei 6 mlrd. rublių (apie 88 mln. eurų). Nemažas sumas – nuo 30 tūkst. iki 400 tūkst. rublių (440–5857 eurų) – kooperatyvams patikėjo net pensininkai.

Už grotų liks ilgam

Piramidė braškėti pradėjo šią vasarą, nes kai kurie kooperatyvai nebegalėjo ne tik grąžinti indėlių, bet ir nustojo mokėti palūkanas.

Spalio pabaigoje teisėsaugininkai 180 vietų atliko kratas – nuo Maskvos ir Sankt Peterburgo iki Baškirijos ir Tatarstano.

Buvo aptikta apie poros šimtų fiktyvių įmonių antspaudų ir blankų, konfiskuoti dokumentai bei speciali įranga, skirta parašams klastoti.

Areštuoti aštuoni asmenys, tarp jų – ir profesoriaus sesuo Jekaterina Družinina. Teisėsaugininkai įsitikinę, kad jai tarpininkaujant už grotų sėdintis M.Serkinas ir sukūrė visą finansų piramidę.

Jai pradėjus braškėti mokslų daktaras jau buvo pateikęs prašymą paleisti jį iš kolonijos pirma laiko. Tačiau dabar jam gresia naujas įkalinimo terminas – net iki 20 metų.

Apie finansų piramides ir jų autorius

Žinomiausia buvusioje SSRS ir Rusijoje veikusi finansų piramidė buvo MMM, įkurta Sergejaus Mavrodžio. Veiklą pradėjusi dar 1989 metais, ši kompanija indėlininkams žadėjo net ir 30 proc. palūkanas per mėnesį.

Skaičiuojama, kad jai pinigus buvo patikėję apie 10–15 mln. Rusijos gyventojų. Tikslios sumos, kiek jie prarado, niekas nėra apskaičiavęs, nes tuo metu Rusijoje siautė hiperinfliacija.

1997 metais MMM bankrutavo, o Valstybės Dūmos deputatu pabuvęs S.Mavrodis 2003-iaisiais buvo nuteistas trylikai mėnesių kalėjimo. Tačiau išėjęs į laisvę savo veiklą atnaujino ir 2007 metais buvo nuteistas antrą sykį – į teismą kreipėsi 10 tūkst. indėlininkų, kurie patyrė apie 4 mln. eurų žalos.

Vėliau net ir Baltijos šalyse bei kitur trumpai veikė dar viena S.Mavrodžio finansų piramidė MMM-2011, o jos kūrėjas buvo sulaikytas Ukrainoje, anot šios šalies žiniasklaidos, su dviem padirbtais Lietuvos piliečio pasais.

Po to S.Mavrodis, kuriam dabar 62-eji, patraukė į besivystančiomis vadinamas valstybes: MMM su pertrūkiais tęsė ir netgi tęsia veiklą Tailande, Pietų Afrikos Respublikoje, Kinijoje, Indijoje ir kitur.

Garsiausias finansų piramidės kūrėjas yra Bernardas Madoffas (nuotr.) – 79 metų amerikietis, dabar leidžiantis dienas kalėjime (jam iš pradžių buvo skirta 150 metų laisvės atėmimo bausmė, vėliau sumažinta dvidešimtmečiu). Jis daugiau nei porą dešimtmečių sugebėjo mokėti investuotojams 10–12 proc. metines palūkanas, o tarp klientų buvo ir žymiausių pasaulio bankininkų, ir pramogų verslo žvaigždžių.

Šis verslas sužlugo 2008 metais, kilus pasaulinei finansų krizei. Apie 4,8 tūkstančio B.Madoffu patikėjusių investuotojų prarado beveik 65 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 55,8 mlrd. eurų).

Finansų piramidės nuo XX amžiaus vidurio vadinamos Ponzi schemomis, nors italas Charlesas Ponzi 1919 metais tikrai nebuvo pirmasis jų išradėjas. Ch.Ponzi pastebėjo, kad tuo metu buvo galima įsigyti tarptautinių pašto kuponų Europoje ir iškeisti juos į pašto ženklus Amerikoje, kur jie buvo daug brangesni.

Šis verslas nepavyko, tačiau italui pakako įtikinti kelis pažįstamus, kad jis veikia, ir pažadėti pasakiškas palūkanas – 100 proc. per tris mėnesius. Pirmiesiems investuotojams jos tikrai buvo mokamos, tačiau ne iš pajamų už pašto kuponus ar ženklus, o iš pinigų, kuriuos sunešdavo nauji klientai.

1920 metais Ch.Ponzi piramidė žlugo, nuostoliai siekė tuo metu įspūdingus 20 mln. JAV dolerių, o italas keturiolikai metų sėdo už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.