Ūkyje veiklos užtenka net trims šeimos kartoms

Zalieckų šeimyninis ūkis yra puikus pavyzdys, kaip aktyviai ir sėkmingai naudojantis Europos Sąjungos (ES) parama galima tapti konkurencingu partneriu ne vienoje, o net keliose srityse. Ši šeima savo investicijų plane paramos lėšas numačiusi investuoti į ūkį iki 2020 metų.

Sodyba.
Sodyba.
 Sodybos įkūrėjai.
 Sodybos įkūrėjai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 9:18 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 2:46 PM

Naujausią paramą, gautą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“, jie investuoja į kaimo turizmo stiprinimą – stato sodybą, skirtą išskirtiniam poilsiui.

Kaimo turizmas – papildomas šeimos verslas

Kaimo turizmo sodyba „Vytauto kaimas“ įsikūrusi nuostabiame Aukštadvario regioniniame parke, Nevaršonių kaime (Trakų raj.). Sodyba yra prie Baluosio ežero, o ją dar supa Aukštadvario ežerynas, kurį sudaro trys ežerai – Navos, Nikronio ir Pilaitės (Zambelio). Zalieckų šeima prieš penkiolika metų už savo lėšas nupirko plyną žemės lauką prie ežero ir viską pradėjo nuo nulio. Čia gyvena ir dirba trys Zalieckų šeimos kartos.

Pagrindinė Zalieckų šeimos veikla – ekologinių grūdinių kultūrų auginimas. O štai kaimo turizmas – papildomas šeimos verslas, šiame rojaus kampelyje veikiantis jau trylika metų.

„Kai atsirado galimybė labai gražioje vietoje įsigyti žemės, nusprendėme, kad ne tik mes turime džiaugtis nuostabia gamta, bet ir visuomenė. 2,5 ha plote pastatyta 11 pastatų. Tai ramiam poilsiui skirti nameliai. Yra ir puikūs pastatai, kuriuose galima rengti didesnes šventes, konferencijas, įmonių renginius“, – pasakoja Vytautas Zalieckas.

Šiuo metu Zalieckų šeima pagal gautą KPP paramą vykdo vieną projektą: stato ir įrengia sodybą, skirtą išskirtiniams klientams. „Visi pastatai bus rąstiniai, bet juos planuojame įrengti pagal europietiškus reikalavimus, kad ir kaime galėtume pasiūlyti aukščiausio lygio europietišką kokybę ir paslaugas.

Žmonės jau nenori bendrabutinio poilsio. O mes siekiame, kad atvažiavę pas mus pasijaustų kaip kaime, bet gautų išskirtinės kokybės paslaugas ir pailsėtų“, – sako Vytautas.

Sodyboje taip pat organizuojamos profesionalios vasaros jojimo stovyklos vaikams. Kitais metais planuojama panašias stovyklas organizuoti ir suaugusiesiems.

Parama kaimo turizmo plėtrai Zalieckų šeima yra pasinaudojusi ir anksčiau. Už Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos paramą, skirtą žemės ūkiui modernizuoti, šeima įsigijo žemės ūkio technikos. 

ES parama verslui kaime

Vytautas Zalieckas įsitikinęs, kad ES parama yra labai reikalinga kaimui: „Ji padeda sustiprinti ūkius ir mes galime būti konkurencingi Europoje, gauti iš savo auginamos produkcijos europinius standartus atitinkančią kokybę. Tas pat ir paslaugų srityje. Abejoju, ar be tokios paramos galėtume pasiekti taip aukštai iškeltą vartotojų lūkesčius tenkinančią kartelę. Patikėkite, vartotojų reikalavimai kaimo turizmo paslaugų kokybei – kaip trijų žvaigždučių viešbučiui.“

Kaip tik šiuo metu vyksta paraiškų teikimai pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ kelias skirtingas veiklos sritis: „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ (paraiškos renkamos iki lapkričio 30 d.) ir „Parama ekonominės veiklos pradžiai“ (paraiškos renkamos iki gruodžio 15 d.). Tai puiki galimybė kaimo vietovėse veikiančioms mažoms įmonėms ar fiziniams asmenims įgyvendinti ekonominės veiklos idėjas.

Pagal šias KPP veiklas parama teikiama ne žemės ūkio veiklai (veikloms), nurodytai Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje, plėtoti. Viename projekte gali būti numatyta plėtoti kelias remiamas ekonominės veiklos rūšis.

Pretenduoti į paramą gali fiziniai bei privatūs juridiniai asmenys, atitinkantys labai mažos ir mažos įmonės statusą. Paramos paraišką pareiškėjas turi teikti individualiai, partneriai negalimi. Pareiškėju negali būti juridinių asmenų filialai arba atstovybės.

Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metais programą bei pagal ją remiamas priemones galima sužinoti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.