Unikali paslauga palengvino tėvų gyvenimą

Kol įregistruodavo gimusį vaiką, anksčiau tėvai turėdavo apibėgti mažiausiai penkias įstaigas. O kaip yra dabar?Dar neseniai vietoj valdžios įstaigų užtekdavo aplankyti kelias interneto svetaines. Užtat šiuo metu apie naują šeimos narį „Sodrai“ ir darbdaviams internetu galima pranešti per kelias minutes.

 Pastebėta, kad nauja gyvenimą gerokai lengvinančia paslauga dažniausiai naudojasi jaunesni tėvai iš didmiesčių.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Pastebėta, kad nauja gyvenimą gerokai lengvinančia paslauga dažniausiai naudojasi jaunesni tėvai iš didmiesčių.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Per elektroninius valdžios vartus patekus į svetainę www.epaslaugos.lt galima vos per keliolika minučių sutvarkyti su vaiko gimimu susijusius dokumentus
 Per elektroninius valdžios vartus patekus į svetainę www.epaslaugos.lt galima vos per keliolika minučių sutvarkyti su vaiko gimimu susijusius dokumentus
 Per elektroninius valdžios vartus patekus į svetainę www.epaslaugos.lt galima vos per keliolika minučių sutvarkyti su vaiko gimimu susijusius dokumentus
 Per elektroninius valdžios vartus patekus į svetainę www.epaslaugos.lt galima vos per keliolika minučių sutvarkyti su vaiko gimimu susijusius dokumentus
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 9:19 AM

Neužtruks nė pusvalandžio

Šeimoje gimus kūdikiui tėvus užklumpa rūpesčiai ne tik dėl jo priežiūros. Reikia deklaruoti gyvenamąją vietą, pateikti prašymus dėl vienkartinės išmokos bei tėvystės pašalpos, pranešti darbdaviui apie tėvystės atostogas.

Anksčiau šiuos reikalus norėdami sutvarkyti tėvai turėdavo apeiti mažiausiai penkias įstaigas ir tam sugaišti kelias dienas. Nuo 2010 metų tai galima išspręsti internetu, tačiau tam reikėdavo aplankyti keturias interneto svetaines.

Šiandien užtenka prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų portalo www.epaslaugos.lt įvesti asmens duomenis ir pažymėti keturis punktus. Specialistai teigė, jog ši procedūra tėvus nuo mažylio atitrauks tik maždaug 15 minučių.

Be interneto – nė žingsnio

„Ši paslauga skirta jaunoms šeimoms, kurios yra labai užsiėmusios naujagimių priežiūra. Tokie žmonės daug laiko praleidžia naršydami internete, nepaleisdami iš rankų mobiliųjų telefonų ar planšetinių kompiuterių. Galime tik pasidžiaugti, kad Lietuvos visuomenė neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų – interaktyvių viešųjų elektroninių paslaugų, debesų kompiuterijos, kurią sparčiai plėtoja mūsų kompanija, naudojimo“, – sakė tarptautinės kompanijos „Oracle“ vadovas Baltijos šalims Andrius Skunčikas.

Elektroninių valdžios vartų portalo sukūrimo projektą įgyvendino Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos (IVPK). Elektroninių valdžios vartų portalo diegėja – UAB „Insoft“. Projektui įgyvendinti naudota „Oracle“ programinė įranga.

Vartotojų kasmet daugėja

Laikinai einantis IVPK direktoriaus pareigas Kęstutis Andrijauskas įsitikinęs, jog ši paslauga – didelis palengvinimas vaiko susilaukusioms šeimoms. Vartotojų skaičius kasmet didėja ir tikimasi, kad paslaugų teikimas augs vis sparčiau. Tai rodo ir augantis šios paslaugos vartotojų skaičius.

2016 metais per mėnesį vidutiniškai buvo užsakoma apie 230 su vaiko gimimu susijusių paslaugų. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei 2015 metais, kai per mėnesį šiomis paslaugomis vidutiniškai naudotasi 127 kartus. Didmiesčių gyventojai naujovėmis naudojasi drąsiau nei gyvenantieji mažesniuose miestuose.

2016 metais beveik trečdalis vaikų, gimusių Vilniaus gimdymo namuose, buvo užregistruoti elektroniniu būdu naudojantis su vaiko gimimu susijusia sudėtine paslauga.

Aplenkė ir Vakarų šalis

Tokią galimybę savo piliečiams Lietuva suteikė pirmoji Europoje. „Neteko girdėti, kad tokia paslauga būtų įdiegta kurioje nors kitoje Europos Sąjungos (ES) šalyje. Lietuva šiuo požiūriu yra unikali. Tokia paslauga – puikus pavyzdys, kaip informacinės technologijos padeda žmonėms vis efektyviau komunikuoti su valstybės institucijomis“, – sakė laikinai einantis IVPK direktoriaus pareigas K.Andrijauskas.

Panašiai tvirtino ir „Oracle“ atstovai – jie apklausė mūsų regiono valstybes ir paaiškėjo, kad nė viena iš jų tokios paslaugos nėra perkėlusi į elektroninę erdvę. Lietuvoje įdiegta naujovė sudomino ir kitas ES šalis. Prieš porą metų daryti reportažo apie šį projektą į Lietuvą buvo atvykusi Vokietijos transliuotojo „Deutsche Welle“ filmavimo grupė.

Viskas – vienoje svetainėje

Pasak IVPK vadovo, anksčiau tam, kad būtų sutvarkyti visi reikiami dokumentai, naujagimio tėvui arba mamai reikėdavo aplankyti 4–6 institucijas – atitinkamos savivaldybės socialinių išmokų skyrių, Civilinės metrikacijos skyrių, seniūniją ir „Sodrą“.  Pirmiausia reikėdavo užregistruoti vaiką, deklaruoti jo gyvenamąją vietą, susitvarkyti gimusiam vaikui skirtos socialinės pašalpos ir kitoms išmokoms reikiamus dokumentus.

Taip pat tekdavo apie naują statusą informuoti darbovietę, ypač jeigu kuris nors iš tėvų išeina atostogų. Tai užtrukdavo dvi tris dienas. Vėliau, valstybės institucijoms įvedus elektronines paslaugas, tėvams reikėdavo aplankyti 4 ar 5 interneto svetaines.

„Tai jau buvo didelis palengvinimas, tačiau dabar kelių svetainių lankymą pakeičia viena interneto prieiga, kurioje apsilankius vieną kartą galima gauti visas reikalingas paslaugas“, – aiškino K.Andrijauskas. 

Vienu prisijungimu prie elektroninių valdžios vartų portalo www.epaslaugos.lt galima deklaruoti vaiko gyvenamąją vietą, pateikti prašymus vienkartinei išmokai gimus vaikui ir tėvystės pašalpai gauti. Taip pat galima darbdaviui pranešti, kad vaiko tėvas išeina tėvystės atostogų.

Rezultatą mato iš karto

Naujagimio gyvenamoji vieta deklaruojama realiu laiku – jos būseną paslaugos užsakovas iš karto mato meniu punkte „Mano paslaugos“. Jeigu vaikas registruojamas vieno iš tėvų gyvenamosios vietos adresu, nekilnojamojo turto savininkų sutikimas nereikalingas. Jei adresai nesutampa, o gyvenamosios vietos savininkas arba bendraturčiai negali prisijungti prie portalo www.epaslaugos.lt, paslauga nebus suteikta. Tuomet tėvams teks vykti į seniūniją arba savivaldybę.

IVPK primena, jog deklaruoti naujagimio gyvenamąją vietą internetu gali tiktai Lietuvos piliečiai. Pilietybės neturintys gyventojai tai turi padaryti nuvykę į seniūniją ar savivaldybę.

Informuoja ir darbdavius

Sudėtinės paslaugos vartotojai kartu gali pateikti ir prašymą vienkartinei išmokai gimus vaikui gauti. Vienkartinė išmoka vaikui skiriama, jei nors vienas iš naujagimio tėvų ir vaikas nuolat gyvena Lietuvos Respublikoje. Ši išmoka suteikiama per 10 darbo dienų.

Per tokį pat laikotarpį priimamas ir sprendimas dėl tėvystės pašalpos skyrimo. Pašalpa tėvus pasieks ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po tėvystės atostogų pabaigos. Naudojantis elektronine paslauga prašymas dėl tėvystės atostogų suteikimo darbdaviui perduodamas iškart.

Užtenka ir telefono

Su vaiko gimimu susijusią sudėtinę paslaugą galima užsisakyti ir mobiliuoju telefonu per mobiliąją E.valdžios vartų programėlę ePaslaugos.lt. Prie šios sistemos besijungiantys Lietuvos gyventojai naudoja keletą tapatybės identifikavimo būdų. Dažniausias jų pasirinkimas – elektroninė bankininkystė ir šiuo metu sparčiai populiarėjantis mobilusis elektroninis parašas. Elektroninės su vaiko gimimu ir įregistravimu susijusios paslaugos – dalis elektroninių paslaugų komplekso, kurios sukurtos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Vartotojų sulig kiekvienais metais daugėja

- Lietuvoje elektroninės valdžios paslaugomis per metus naudojosi 43 proc. interneto vartotojų.

- Pagal šį rodiklį Lietuva, kaip ir ankstesniais metais, užima 8-ąją vietą ES (ES vidurkis – 34 proc.).

- Daugiau nei pusė vartotojų teigiamai įvertino galimybę iš valstybės institucijų gauti iš anksto užpildytas elektronines formas. Surinkusi 69 balus iš 100 galimų, Lietuva užima 9-ąją vietą ES (ES vidurkis – 49 balai).

- Pagal elektroninių paslaugų užbaigtumą Lietuva, surinkusi 92 balus, užimą 7-ąją vietą ES (ES vidurkis – 82 balai).

- Apklausos rodo, jog kasmet vis daugiau gyventojų pasitiki elektroninio bendravimo su valstybės institucijomis saugumu.

- Praėjusiais metais tokį bendravimą saugiu laikė 70 proc. interneto vartotojų, šiemet jų padaugėjo iki 73 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.