Išmestame kompiuteryje – 80 mln. vertės bitkoinai: ruošiasi jų ieškoti

Ar esate kažką išmetę, o paskui pasigailėję? Taip gali nutikti su drabužiu, kai galvojote, kad jo jau niekad nenešiosite, ar su įrankiu, kurio niekad nenaudodavote. Bet vieno brito situacija kur kas rimtesnė – jis prieš kelis metus išmetė kompiuterį su bitkoinais kietajame diske, kurių vertė šiandien – daugiau kaip 80 milijonų JAV dolerių, rašo „Independent“.

 Kietasis diskas su milijonų vertais bitkoinais atsidūrė sąvartyne.<br> AFP nuotr. 
 Kietasis diskas su milijonų vertais bitkoinais atsidūrė sąvartyne.<br> AFP nuotr. 
 Kietasis diskas su milijonų vertais bitkoinais atsidūrė sąvartyne.<br> AFP nuotr. 
 Kietasis diskas su milijonų vertais bitkoinais atsidūrė sąvartyne.<br> AFP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2017, 6:50 AM, atnaujinta Dec 8, 2017, 11:06 AM

IT srities darbuotojas Jamesas Howellsas, sužinojęs, kiek pakilo bitkoinų vertė, griebėsi už galvos – 2013 metais jis išmetė kompiuterį, kurio kietajame diske liko 7,5 tūkst. bitkoinų.

Dabar vyras padarytų bet ką, kad atgautų savo kompiuterį, bet jis, ko gero, jau nugulė po žeme šiukšlyne. 

Tuo metu, kai J.Howellsas išmetė savo kompiuterį, vieno bitkoino vertė siekė 130 dolerių. Šiandien ji išaugo iki beveik 17 tūkst. dolerių. Tai reiškia, kad vyruko kompiuteryje dabar – 85,125 milijonų JAV dolerių. 

Ruošiasi kasybos darbams

„Kai nustojau užsiimti bitkoinų kasyba, kompiuterį, kuriam tai naudojau, pardaviau dalimis. Bet pasilikau kietąjį diską, kuriame buvo laikoma galimybė pasiekti bitkoinus. Žinojau, kad galėsiu juos  susigrąžinti, jeigu kriptovaliutos vertė išaugtų“, - sakė J.Howellsas. 

Deja, vieno tvarkymosi metu kietasis diskas atsidūrė šiukšliadėžėje, o paskui – sąvartyne. Vyras teigė tuo metu buvęs per daug užsiėmęs, kad imtų tai į galvą. 

Bitkoinų kasyba J.Howellsas pradėjo užsiiminėti 2009 metais – kompiuteryje jis paleido programą, kuri sprendė matematines užduotis, o už tai į vyro virtualią piniginę kapsėjo kriptovaliuta. 

Dabar vaikinas teigia, kad yra pasiryžęs išrausti visą sąvartyną, kad tik rastų išmestą kietąjį diską. Tiesa, viskas ne taip paprasta. 

„Dabartiniai sąvartynai yra sudėtingas inžinerinis projektas ir norint kažką iškasti kyla daug grėsmių, tokių kaip nuodingų dujų išsiskyrimas ar gaisrai. Tai didelis, brangus ir pavojingas projektas“, - sakė jis. 

Tokių ne vienas

Pasirodo, tokių nelaimėlių yra ir daugiau. 

Internetinio tinklapio „Gizmodo Autralia“ redaktorius Campbellas Simpsonas prisipažino 2012 metais išmetęs kietąjį diską su 1,4 tūkst. bitkoinų. Tuo metu vieno bitkoino vertė siekė 25 dolerius, bet šiandien vyras galėtų juos iškeisti į beveiki 16 milijonų dolerių. 

2010 metais Laszlo Hanyeczas, kaip manoma, atliko pirmą „tikro pasaulio“ bitkoinų transakciją. Jis pasiūlė 10 tūkst. bitkoinų tam, kuris jam atveš dvi picas.

„Sumokėsiu 10 tūkst. bitkoinų už kelias picas. Galbūt dvi dideles, kad turėčiau ką valgyti ir kitą dieną“, - rašė jis 2010 metų gegužės 18 dieną. 

Pasiūlymas pavyko – vaikinas gavo dvi picas, už kurias, „realiais pinigais“, sumokėjo apie 25 dolerius.

 Bet jeigu jis būtų žinojęs, kad po septynerių  metų tie patys 10 tūkst. bitkoinų bus verti 113,5 milijonų JAV dolerių, ko gero mieliau būtų likęs alkanas...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.