Rusijoje į bankrotų bedugnę lekia ir gerai žinomi verslo banginiai

Kas mėnesį – po tūkstantį bendrovių. Tokia yra šių metų Rusijos bankrotų statistika. Atsikratyti skolų tokiu būdu ryžtasi ir vis daugiau fizinių asmenų.

Vienas stambiausių šįmet – bendrovės „Transaero“ bankrotas. Šios skrydžių įmonės skolos buvo pasiekusios net 106 milijardus rublių (1,52 mlrd. eurų).<br>„Scanpix“ nuotr.
Vienas stambiausių šįmet – bendrovės „Transaero“ bankrotas. Šios skrydžių įmonės skolos buvo pasiekusios net 106 milijardus rublių (1,52 mlrd. eurų).<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 12, 2017, 4:01 PM, atnaujinta Dec 13, 2017, 10:20 AM

Bankrutuojančių Rusijos kompanijų kreivė kyla vis aukščiau ir jau artėja prie liūdnų rekordų.

Jie buvo pasiekti 2009 metais, kai iš šios šalies verslo žemėlapio dėl skolų išnyko beveik 13 tūkst. bendrovių.

Praėjusiais metais tokių buvo 12 tūkst., o šįmet vien trečiąjį ketvirtį pradėtos 3227 bankroto procedūros – 12,4 proc. daugiau nei prieš metus.

Įdomu, kad šiais metais bankrutuoti teko ne tik smulkesnėms ar vidutinėms įmonėms, bet ir rinkos banginiams.

Antai toks likimas ištiko oro kompaniją „Transaero“, kurios metų apyvarta siekė apie 72 mlrd. rublių (1,03 mlrd. eurų).

Bankroto neišvengė ir kita aviacijos kompanija „Donavia“, ir stambiausios juvelyrikos gamyklos – Maskvos bei Sankt Peterburgo. Pastarųjų įmonių metų apyvarta siekė atitinkamai 17,5 mlrd. ir 12 mlrd. rublių (215 mln. ir 172 mln. eurų).

Bene liūdniausia padėtis – statybų sektoriuje.

Gyventojai vis sunkiau įperka naujus būstus, todėl juos statančioms įmonėms šįmet pradėta 15 proc. daugiau bankroto procedūrų nei prieš metus.

Ne ką geriau sekasi ir mažmeninės prekybos bendrovėms, nors tai nieko nestebina – juk realiosios gyventojų pajamos jau 12 ketvirčių iš eilės mažėja, todėl pirkiniams lieka vis mažiau pinigų.

Ekonomistus baugina ne tik bankrotų lavina, bet ir tai, kad vis daugiau verslo kompanijų tiesiog nutraukia veiklą. Federalinės mokesčių tarnybos duomenimis, nuo 2015-ųjų pabaigos iki šių metų rugsėjo šalyje veikiančių įmonių sumažėjo 8 procentais – nuo 4,8 iki 4,4 milijono.

Tarpregioniniam Maskvos arbitražo teismui vadovaujantis advokatas Olegas Suchovas įsitikinęs, kad artimiausioje ateityje bankrotų bus dar daugiau.

„Tai lemia ekonominė padėtis – esant menkoms gyventojų pajamoms labiausiai nukenčia smulkusis ir vidutinis verslas, jo apyvarta menksta.

Dar reikėtų paminėti ir bankų sektoriaus valymą, dėl kurio daugėja bankroto procedūrų“, – aiškino teisininkas.

Fiziniai asmenys – irgi ne išimtis. Lapkritį bankrutuojančių Rusijos piliečių skaičius išaugo iki neregėtos žymos – 48,64 tūkst. Daugiausia tokių bankrotų tenka sostinei (2892) ir Pamaskviui (2732).

Trečioje vietoje – Sank Peterburgas, kuriame bankroto procedūros pradėtos 2168 fiziniams asmenims. Įdomu, kad tokių gyventojų atsirado ir tuose regionuose, kuriuose iki šiol nepasitaikydavo: antai Čiukotkoje nusprendė bankrutuoti jau trys piliečiai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.