Žmonės su negalia apie darbo rinką: „Mes nenorime pašalpų, mes norime užsidirbti“

Šiuo metu Lietuvoje atviroje darbo rinkoje dirba apie 40 tūkst. žmonių su negalia, dar 7 tūkst. – socialinėse įmonėse, o net 120 tūkst. darbingo amžiaus žmonių su negalia šiuo metu išvis nedirba.

Siekiant pagerinti situaciją, valdžios, verslo ir žmonių su negalia bendruomenės atstovai trečiadienį pasirašė memorandumą. <br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Siekiant pagerinti situaciją, valdžios, verslo ir žmonių su negalia bendruomenės atstovai trečiadienį pasirašė memorandumą. <br>V.Valentinavičiaus nuotr.
„Neturime galvoti, kad darome gerą žmonių grupei. Ne. Turime galvoti, kad ji naudinga Lietuvai, nes norime, kad dirbtų ne 40 tūkst., o 120 tūkst. Visi nori jaustis reikalingi“, – pritarė ir Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Neturime galvoti, kad darome gerą žmonių grupei. Ne. Turime galvoti, kad ji naudinga Lietuvai, nes norime, kad dirbtų ne 40 tūkst., o 120 tūkst. Visi nori jaustis reikalingi“, – pritarė ir Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-13 12:50

„Mes nenorime pašalpų“, – sako ir patys neįgalieji.

Siekiant pagerinti situaciją, valdžios, verslo ir žmonių su negalia bendruomenės atstovai trečiadienį pasirašė memorandumą „Dėl galimybių žmonėms su negalia konkuruoti darbo rinkoje“, kuris turėtų padėti užtikrinti sklandesnį neįgaliujų įsitvirtinimą atviroje darbo rinkoje.

Papildytų darbo rinką

Lietuvos Respublikos Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkas Justas Džiugelis teigė, kad neįgalių žmonių įdarbinimas puikiai atsilieptų Lietuvos darbo rinkai, kuriai, kaip pastaruoju metu girdima, trūksta darbuotojų ir tam tikrų specialistų.

„Dirbti, užsidirbti ir susikurti finansinė gerovę siekiame kiekvienas, tačiau ne visiems pavyksta. Viskas komplikuojasi, kai turime negalią.

Girdime, kad verslas susiduria su sunkumais ieškant darbuotojų, o negalios paliesti žmonės jaučiasi nereikalingi. Prieš kurį laiką kreipiausi į tam tikras institucijas, turėdamas paprastą idėją padėti žmonėms su negalia“, – Seime surengtoje konferencijoje kalbėjo L.Džiugelis ir džiaugėsi pasirašytu memorandumu.

„Neturime galvoti, kad darome gerą žmonių grupei. Ne. Turime galvoti, kad ji naudinga Lietuvai, nes norime, kad dirbtų ne 40 tūkst., o 120 tūkst. Visi nori jaustis reikalingi“, – pritarė ir Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Atėjus eilei pasisakyti Lietuvos Respublikos finansų ministrui Viliui Šapokai, per konferenciją jis juokavo, kad apie biudžetą šiandien nekalbės, mat jis priimtas vakar, tačiau paskatino užuot gailėjus neįgaliųjų, juos įgalinti.

„Vienas iš esminių žingsnių, kuris daromas – keisti visuomenės nuostatas. Mes visi daug ko negalim – aš neturiu klausos, žmona man draudžia dainuoti ir mes visi čia daug ko negalime, bet dar daugiau galime skirtingose srityse, arba galime išmokti. Užuot gailėjus, kviečiu tuos žmones įgalinti“, – pasisakė ministras.

Įdarbino pirmieji Lietuvoje

Pirmuosius neįgalius darbuotojus dar 2007-aisiais įdarbino „Rimi Lietuva“. Tada, anot personalo vadovės Dovilė Buinickaitės, „Rimi“ buvo vienas iš trijų prekybos centrų, kurie į darbą priėmė 6 klausos negalią turinčius darbuotojus.

„Bandėme su jais tartis ir žiūrėjome, ką jie gali daryti, ko negali ir panašiai. Žmonės dėkojo mums už galimybę užsidirbti, o ne gauti pašalpą, jie dėkojo už galimybę tapti organizacijos dalimi ir jie džiaugėsi, kad jie apie tai galėjo papasakoti savo pažįstamiems“, – pasakojo D.Buinickaitė.

Šiandien kompanijoje dirba 115 įvairią negalią turinčių žmonių, pradedant bendrais susirgimais, fizine, psichine ir klausos negalėmis.

„Mes vis kalbėjome, kaip galime dirbti kartu, kaip pritaikyti mokamąsias priemones, kad visiems būtų paprasčiau. Šiandien sakome, kad kartu galime padaryti daugiau“, – sakė specialistė.

Situacija keisis ir Darbo biržoje

Pokyčiai, susiję su neįgaliųjų įdarbinimu, numatomi ir Lietuvos Darbo biržoje.

„Darbo birža šiuo metu išgyvena nemažai pokyčių ir mes matome potencialą neįgaliųjų žmonių įdarbinime atvirose rinkose. Ši praktika nėra nauja, ji keliose Europos Sąjungos šalyse jau įgyvendinama ir ją galima laikyti pasitaisinusia“, – sakė Lietuvos darbo biržos direktorė Ligita Valalytė.

Jos teigimu, nuo kitų metų planuojama, kad neįgalius žmones darbo biržoje įdarbins ir darbo jiems ieškos galimai neįgalūs arba įvairų neįgalumą išmanantys darbuotojai.

„Planuojame pradėti nuo 10 žmonių, kurie bus išmanantys tam tikras negalias arba patys bus neįgalūs, nes mes matome, kad klientui suteikti tam tikrą paslaugą būtina gebėti jį suprasti“, – sakė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.