Europos Komisija siūlo peržiūrėti investicinėms įmonėms skirtas taisykles

Europos Komisija teikia siūlymą peržiūrėti investicinėms įmonėms skirtas taisykles. Pasiūlymas apima naujas ir paprastesnes prudencines taisykles, skirtas didžiajai daugumai ne sisteminės svarbos investicinių įmonių, nepakenkiant finansiniam stabilumui.

 Europos Centrinis Bankas (ECB), vykdydamas priežiūros funkciją, bankų sąjungoje prižiūrės sisteminės svarbos investicines įmones.<br> AP nuotr. 
 Europos Centrinis Bankas (ECB), vykdydamas priežiūros funkciją, bankų sąjungoje prižiūrės sisteminės svarbos investicines įmones.<br> AP nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-21 12:26

Tuo pačiu jis aprėpia ir iš dalies pakeistas taisykles, siekiant užtikrinti, kad didelės, sisteminės svarbos investicinės įmonės, vykdančios panašią į bankinę veiklą ir keliančios panašią riziką kaip bankai, būtų reguliuojamos ir prižiūrimos kaip bankai. 

Todėl Europos Centrinis Bankas (ECB), vykdydamas priežiūros funkciją (Bendras priežiūros mechanizmas), bankų sąjungoje prižiūrėtų tokias sisteminės svarbos investicines įmones. Tai užtikrins vienodas sąlygas didelėms sisteminės svarbos finansų įstaigoms.

Pagal naująsias taisykles ne sisteminės svarbos investicinės įmonės išskaidomos į dvi grupes. Kapitalo reikalavimai mažiausioms ir nerizikingiausioms investicinėms įmonėms bus nustatyti paprasčiau. Siekiant nustatyti investicinių įmonių riziką, taisyklės bus išsamios ir pakankamai griežtos, tačiau pakankamai lanksčios, kad būtų atsižvelgta į įvairius verslo modelius ir užtikrinta, kad šios įmonės galėtų išlikti komerciškai gyvybingos. 

Šioms įmonėms nebūtų taikomi jokie papildomi įmonių valdymo arba darbo užmokesčio reikalavimai. Didesnėms įmonėms skirtose taisyklėse nustatomas jų verslo modeliais grindžiamas naujas rizikos vertinimo būdas. Finansinėmis priemonėmis prekiaujančioms įmonėms šios taisyklės bus derinamos su supaprastinta esamų taisyklių versija.

Be to, pasiūlyme kaip kredito įstaigos apibrėžiamos tos sisteminės svarbos investicinės įmonės, kurios vykdo tam tikrą panašią į bankinę veiklą (pvz., platinimo veiklą ir prekybą savo sąskaita) ir turi didesnį kaip 30 mlrd. EUR turtą. Šioms sisteminės svarbos įmonėms bus visapusiškai taikomos tokios pačios taisyklės, kaip bankams. 

Investicinės įmonės ir jų teikiamos paslaugos yra ypač svarbios gerai veikiančiai kapitalo rinkų sąjungai. Kaip ir bankai, ES kapitalo rinkos priklauso nuo kelių tūkstančių mažų ir didelių investicinių įmonių. Joms tenka svarbus vaidmuo – ES sudaryti palankesnes sąlygas taupymui ir investicijų srautams.

Investicinės įmonės teikia įvairias paslaugas, kuriomis naudodamiesi investuotojai gauna prieigą prie vertybinių popierių ir išvestinių finansinių priemonių rinkų. Šios paslaugos apima konsultacijas dėl investicijų, portfelio valdymą, klientų pavedimų vykdymą, prekybą finansinėmis priemonėmis ir pagalbą įmonėms pritraukti lėšų kapitalo rinkose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.