Startuoja naujovė – dalis įmonių bus įtrauktos į baltąjį sąrašą

Nuo šiandien įsigaliojo naujovė, supaprastinanti ir paspartinanti migracijos procedūras, taikomas į Lietuvą atvykstantiems dirbti užsieniečiams. Juos įdarbinančios įmonės nuo šiol gali pretenduoti patekti į baltąjį, Patvirtintų įmonių sąrašą, – joms bus taikoma mažiau formalumų įdarbinimo procese.

Įmonės, pageidaujančios patekti į „baltąjį“ sąrašą, turės atitikti bent 4 iš 10 papildomų kriterijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įmonės, pageidaujančios patekti į „baltąjį“ sąrašą, turės atitikti bent 4 iš 10 papildomų kriterijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įmonės, pageidaujančios patekti į „baltąjį“ sąrašą, turės atitikti bent 4 iš 10 papildomų kriterijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įmonės, pageidaujančios patekti į „baltąjį“ sąrašą, turės atitikti bent 4 iš 10 papildomų kriterijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 2, 2018, 11:56 AM, atnaujinta Jan 2, 2018, 3:11 PM

„Palengvės dokumentų daugkartinėms nacionalinėms vizoms pateikimo procesas, sutrumpės prašymų išduoti šias vizas nagrinėjimo terminai. Tokiu būdu Lietuvos darbdaviai galės greičiau ir paprasčiau įdarbinti tuos užsieniečius, kurie reikalingi šalies darbo rinkai“, – pažymi vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Įmonės, pageidaujančios patekti į baltąjį sąrašą, turės atitikti bent 4 iš 10 papildomų kriterijų (pvz., įmonės pajamos sudaro ne mažiau kaip 500 000 eurų per metus, įmonė vykdo licencijuojamą veiklą, įmonėje dirba daugiau kaip 10 darbuotojų, įmonės vykdomai veiklai užtikrinti yra būtinas įdarbinimas darbuotojų, turinčių Lietuvoje trūkstamą profesiją). Sprendimą dėl įtraukimo į sąrašą Migracijos departamentas priims per mėnesį nuo prašymo gavimo dienos, į šį sąrašą įmonė bus įtraukiama 3 metams.

Į sąrašą nebus įtraukiamos įmonės, turinčios skolų valstybės ar savivaldybių biudžetui, nesumokėtų baudų, neteikiančios mokesčių deklaracijų, turinčios kitų nusižengimų. Sąrašas bus skelbiamas viešai, o nustačius, kad įmonė neatitinka kriterijų, ji iš sąrašo bus išbraukiama.

Siekiant gerinti užsieniečių aptarnavimą nuo šiol daugiau procedūrų persikels į elektroninę erdvę – visi prašymai išduoti daugkartines nacionalines vizas bus pildomi elektroniniu būdu. „Taip mažės administracinė našta prašymus priimančioms institucijoms, juos išnagrinėti ir priimti sprendimus bus galima per trumpesnius terminus“, – sako E. Misiūnas.

Kad užsieniečiai prašymus dėl vizų elektroniniu būdu galėtų užpildyti ir atvykę į Migracijos departamentą, šios įstaigos priimamajame bus įrengta klientų srautų valdymo sistema, belaidžio interneto prieiga, pastatytas informacinis terminalas.

Tie užsieniečiai, kuriems taikomas bevizis režimas (ar atvykę iš valstybių, kurioms Lietuvos Respublika taiko nacionalinių vizų išdavimo lengvatas), atvykstantys dirbti į Patvirtintų įmonių sąraše esančią įmonę, galės kreiptis dėl nacionalinės vizos paprastesne tvarka. Šiais atvejais įmonė turės pateikti tarpininkavimo raštą, kuriuo įsipareigos įdarbinti užsienietį, jį tinkamai apgyvendinti Lietuvoje, prireikus padengti pragyvenimo lėšas, užtikrinti, kad užsienietis buvimo Lietuvoje turint nacionalinę vizą laikotarpiu bus apdraustas sveikatos draudimu. Tarpininkavimo raštai bus pildomi ir pateikiami elektroniniu būdu prisijungus prie elektroninių paslaugų sistemos adresu https://epis.vrm.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.