Šiaulių arena virto lesykla saviems

Už netinkamą Šiaulių arenos valdymą nuteistas Gintaras Radavičius klimpsta toliau. Aiškėja, jog šis veikėjas neatsisako privilegijų ir sau, ir namiškiams.

Šiaulių arenoje bendrovės „Rūmanta“ ir „Ticket Market“ naudojasi išskirtinėmis sąlygomis. O pats G.Radavičius jau buvo nuteistas už piktnaudžiavimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių arenoje bendrovės „Rūmanta“ ir „Ticket Market“ naudojasi išskirtinėmis sąlygomis. O pats G.Radavičius jau buvo nuteistas už piktnaudžiavimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-01-03 13:46, atnaujinta 2018-01-03 14:11

Nors Šiaulių arena iškilo už mokesčių mokėtojų pinigus, iki šiol nuomos įkainiai buvo laikomi didžiausia paslaptimi.

Ją praverti anksčiau buvo pavykę tik „Lietuvos rytui“. Paaiškėjo, jog ypač palankios sąlygos čia buvo sudarytos valdytojui ir jo šeimos nariams priklausančiai įmonei „Rūmanta“.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, jog siekdamas naudos sau G.Radavičius elgėsi netinkamai, todėl pripažino jį pažeidus etiką. Tačiau nuo to niekas nepasikeitė – privilegijuotųjų ratas ne tik išliko, bet ir padidėjo.

Šeimos įmonei – nuolaidos

Šiaulių arenoje patalpas dabar nuomojasi 30 įmonių bei fizinių asmenų. Tačiau už nuomą jie moka nevienodomis sąlygomis: vieniems taikomas ypač didelis, kitiems – ypač menkas nuomos mokestis.

Arenos valdytojas G.Radavičius anksčiau turėjo rūpesčių dėl jam pačiam priklausančiai bendrovei „Rūmanta“ suteiktų nuomos lengvatų. „Lietuvos ryto“ žurnalistui pavyko išsiaiškinti, kad lengvatos niekur nedingo – ši įmonė ir dabar moka mažiau nei kitos bendrovės.

Neoficialiais duomenimis, „Rūmantos“ bendrovė temoka vos po 2,25 euro už kvadratinį grožio salono patalpų metrą.

Tuo metu tame pastate, bet ne tokioje komerciškai patrauklioje vietoje įsikūrusi saugos tarnyba už panašaus ploto patalpas gauna gerokai didesnes sąskaitas – šiai įmonei skaičiuojami trimis eurais už kvadratinį metrą didesni nuompinigiai.

Bilietai – vienose rankose

Kitos įmonės turėtų pavydžiai dairytis į bilietų platinimu užsiimančią bendrovę „Ticket Market“, kuri daugiau kaip 2 metus turi išskirtinę teisę vienintelė pardavinėti bilietus į Šiaulių arenoje vykstančius renginius.

Anksčiau čia dirbo du bilietų platinimo operatoriai „Tiketa“ ir „Bilietai.lt“, bet abu buvo priversti išsikraustyti.

Šių įmonių atstovai viešai prisipažino, kad kasas uždarė ne savo noru: iš arenos vadovo jie išgirdo, jog negalės prekiauti bilietais nei į kultūros, nei į sporto renginius. Puse lūpų užsiminta apie gandus, kad naujasis bilietų platintojas yra susijęs su arenos valdytojais.

Oficialiai ši įmonė įsteigta Panevėžyje, tačiau visa korespondencija nukreipta į Šiaulių areną.

Tiesa, tarp bendrovės steigėjų arenos valdytojo G.Radavičiaus nėra.

Įmonė moka centus

Arenos valdytojui buvo pasiųsti klausimai apie nevienodas sąlygas nuomininkams, sąsajas su rinką monopolizavusiu bilietų platintoju, bet viskas atsimušė į tylos sieną.

Visuomenės informavimo įstatymas įpareigoja papildomų skaičiavimų ir duomenų kaupimo nereikalaujančius atsakymus pateikti per darbo dieną. Prieš Kalėdas klausimų sulaukęs G.Radavičius sau pritaikė kitus terminus – brūkštelėjo, jog atsakys iki sausio 10-osios.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, būtent „Ticket Market“ yra mažiausią nuomą arenoje mokanti įmonė. Už 65 kv. metrų ploto patalpas ir išskirtinę teisę prekiauti bilietais į visus renginius ši bendrovė atseikėja vos 60 eurų per mėnesį.

Užtat beveik 6 kartus mažesnę patalpą arenoje nuomojantis masažo specialistas kas mėnesį turi mokėti daugiau nei „Ticket Market“.

Šiauliams – didžiausi įkainiai

Anksčiau G.Radavičius teismuose yra aiškinęs, kad kai kurios įmonės moka mažiau, nes su jomis dirbama „pagal ištiestos rankos principą“. Atrodo, kad labiausiai pagalbos ranka tiesiama būtent „Ticket Market“, kuriai tikrai nereikalingos dotacijos.

Viešoje arenos valdytojo ataskaitoje nurodoma, kad per 2016 m. čia įvyko net 316 renginių, o juose apsilankė apie 170 tūkstančių žiūrovų.

Žinant, kad bilietus į renginius parduoda tik vienas platintojas, galima apskaičiuoti, kad „Ticket Market“ įmonės metinės pajamos vien iš arenoje vykstančių renginių galėjo siekti net 0,3 mln. eurų.

Įdomu tai, kad ne vien į renginius Šiauliuose bilietus pardavinėjanti įmonė būtent šiauliečiams taiko didžiausius įkainius. Pavyzdžiui, už bilietą į koncertą Šiaulių arenoje platintojas pasilieka sau 2 eurų mokestį.

Tuo metu Mažeikiuose ar Palangoje žiūrovui „vartų mokestis“ perpus mažesnis.

Dar iškalbingesni skaičiai perkant bilietą į krepšinio rungtynes. „Ticket Market“ už bilietą į „Šiaulių“ komandos, kuri yra daugiausia pinigų sumokanti nuomininkė, rungtynes pasilieka po 0,9 euro.

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ir Alytaus „Dzūkijos“ sirgaliai turėtų jaustis palaiminti – jie už tokią pat paslaugą tai pačiai įmonei sumoka net triskart mažiau.

Valdžios liaupsės baigėsi

Šiaulių miesto valdžia pro pirštus žiūrėjo į arenos valdytojo priežiūrą, nors ir privalėjo kontroliuoti, kaip vykdoma koncesijos sutartis. Politikai dangstėsi konfidencialumu ir komercinėmis paslaptimis, nors į viešumą prasprūsdavo ir skandalingų faktų.

Negana to, Šiaulių miesto savivaldybė su meru socialdemokratu Justinu Sartausku ir administracijos direktoriumi Vladu Damulevičiumi piestu stojo prieš prokuratūrą, kuri bandė ginti viešąjį interesą ir priversti valdytoją laikytis koncesijos sutarties.

Padėtis ėmė keistis tik dabar, kai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriumi tapo Antanas Bartulis. Išstudijavęs koncesijos sutartį jis pareikalavo, kad koncesininkas laikytųsi įsipareigojimų.

A.Bartulio iniciatyva buvo sustabdytas koncesijos mokesčio mokėjimas, nes valdytojas per dešimtmetį nėsyk neužsakė tarptautinio audito, nederino nuomininkų sąrašo ir įkainių su pastato šeimininkais.

Neoficialiomis žiniomis, jau pusbalsiu prabilta apie galimą apkaltą, o socialdemokratai ėmė braškinti trapias valdančiosios koalicijos siūles.

LFF kratosi nuteistojo

Pernai G.Radavičius galutine ir neskundžiama nutartimi buvo nuteistas už piktnaudžiavimą.

Neseniai pirmosios instancijos teismas priteisė iš arenos valdytojo ir jo įkurtos įmonės „Pramogų sala“ solidariai atlyginti savivaldybei padarytą daugiau kaip 63 tūkstančių eurų žalą.

Į žinias iš teismo pirmoji reagavo Lietuvos futbolo federacija (LFF). Ji išplatino viešą pareiškimą, kad už apysunkį nusikaltimą nuteistas G.Radavičius nebegali būti LFF vykdomojo komiteto nariu, nes nebeatitinka skaidrumo reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.