Augantis moterų skaičius IT sektoriuje – tik laikinas proveržis?

Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) tyrimo duomenimis, Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) valstybių, kompiuterijos studijų kryptyse stipriai dominuoja vyrai – jie sudaro net 87,5 proc. įstojusiųjų.

 J.Rimšelės per poros metų praktiką pastebėjo, kad į IT sritį moteris drąsiau žengti skatina būtent įmonių vadovai.<br> Organizatorių nuotr. 
 J.Rimšelės per poros metų praktiką pastebėjo, kad į IT sritį moteris drąsiau žengti skatina būtent įmonių vadovai.<br> Organizatorių nuotr. 
„Siekiant lyčių lygybės, turi keistis ir darbdavių požiūris, darbo aplinka“, – sakė ekspertė Lina Salanauskaitė.<br> Organizatorių nuotr. 
„Siekiant lyčių lygybės, turi keistis ir darbdavių požiūris, darbo aplinka“, – sakė ekspertė Lina Salanauskaitė.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-12 17:03

Vis dėlto per pastaruosius penkerius metus moterų skaičius IT įmonėse šoktelėjo beveik ketvirtadaliu.

Pasak ekspertų, šį šuolį labiausiai paskatino lyčių atskirties mažėjimas, mokyklų programų keitimas, galimybė persikvalifikuoti ir palankesnis įmonių vadovų požiūris į lyčių lygybę darbovietėje.

„Kad merginos, kaip ir daugelis jaunų žmonių, šiais laikais itin domisi technologijomis – matoma plika akimi universitetuose ar specializuotuose renginiuose, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad su informacinėmis technologijomis jos ketina sieti savo profesinį kelią.

Progresą vienodinant abiejų lyčių indėlį IT srityje pristabdo vis dar gajūs stereotipai apie „moteriškus“ ir „vyriškus“ darbus bei ne visų darbdavių palankus požiūris į moteris šioje rinkoje.

Ypač dabar svarbu ne tik šviesti tiek mergaites, tiek berniukus apie lygiaverčius profesijos pasirinkimo variantus, sudarant vienodas sąlygas domėtis IT sritimi, tačiau ne mažiau svarbu ir suteikti galimybę persikvalifikuoti jau į darbo rinką įsiliejusioms moterims“, – sako programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“, turinčios padalinius Kaune, Klaipėdoje ir Rygoje, įkūrėja Julija Rimšelė.

Lietuvos darbo biržos 2017 metų duomenimis, į IT sritį persikvalifikuoti panoro 600 darbo neturinčių asmenų, iš kurių moterų – net apie 41,3 proc. Šie skaičiai rodo, kad lietuvėms karjera technologijų rinkoje tikrai įdomi.

EIGE prognozuoja, kad spartus lyčių atskirties mažinimas STEM (angl. Science Technology Engineering and Mathematics) studijose gali turėti reikšmingą poveikį ir ES ekonomikai.

Skaičiuojama, kad iki 2050 m. bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui papildomai išaugtų 3 proc., iki 820 mlrd. eurų, ir sukurtų papildomas 1,2 mln. darbo vietų. Tuo tarpu iki 2025 m. Lietuvoje darbo pasiūla informacijos ir komunikacijos technologijų sektoriuje išaugs net iki 21 proc.

Mūsų šalyje lyčių pasiskirstymas IT srityje yra artimas ES vidurkiui, o pokyčiai renkantis studijas ir darbo rinkoje vyksta palyginti lėtai.

„Europos Sąjungoje net ir įgijusioms atitinkamą išsilavinimą moterims sunkiau įsidarbinti ir išlaikyti darbo vietą STEM srityse. Kas antras vyras, baigęs aukštąsias STEM studijas, gauna ir atitinkamą darbą, moterų – tik kas trečia.

Atskirtis tarp įgijusių profesinį šių sričių išsilavinimą dar didesnė, tik kas dešimta moteris, bet beveik kas antras vyras gauna atitinkamą darbą. Taigi, nepakanka vien skatinti merginas rinktis STEM studijas – siekiant lyčių lygybės, turi keistis ir darbdavių požiūris, darbo aplinka“, – sako EIGE ekspertė Lina Salanauskaitė.

J. Rimšelė taip pat sutinka, kad įmonės turi imtis iniciatyvos keisti darbo aplinką, ir priduria, jog per dvejų metų praktiką pastebi, kad į IT sritį moteris drąsiau žengti skatina būtent įmonių vadovai, garsiai kalbantys apie lyčių nelygybės problemą.

„Per pastaruosius dvejus metus mes matome pokytį IT srityje – anksčiau tik viena kita mergina norėdavo išmokti programuoti, o dabartinėse mokymų grupėse jos dažnai sudaro pusę, kartais ir dar didesnę studentų dalį, – besikeičiančias tendencijas vardija J. Rimšelė. – Daugelis jų pripažįsta, kad technologijomis domėjosi jau seniau, tačiau paskatintos šeimos ar vyraujančių stereotipų rinkosi „moteriškesnę“ profesiją.

Šiais klausimais dirbame ir su darbdaviais, ir studentais, kad būtų lengviau laužyti senąsias darbo rinkos taisykles“.

Pasak mokyklos įkūrėjos, svarbu suprasti, kad karjera IT srityje nebūtinai reiškia programavimą. Trūksta specialistų, dirbančių tokius darbus kaip programų testavimas, analitika, duomenų bazių valdymas ar sistemų administravimas. Be to, turint programavimo įgūdžius, lengviau valdyti IT projektus, atrinkti ir vadovauti programuotojų personalui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.