Aplenkę JAV rusai šaiposi, tačiau su gamtos dovana nesusidoroja

Praėjusiais metais Rusija išaugino rekordinį grūdų derlių. Šalis giriasi aplenkusi savo didžiausią konkurentę – JAV, tačiau yra kita problema: rusai nežino, kur grūdus dėti.

Darbų įkarštyje elevatoriuose trūko vietų.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Darbų įkarštyje elevatoriuose trūko vietų.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Dėl technikos stygiaus Rusija kasmet netenka 10-15 mln. tonų derliaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl technikos stygiaus Rusija kasmet netenka 10-15 mln. tonų derliaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Jemeno uoste kraunami grūdai. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Jemeno uoste kraunami grūdai. <br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2018, 9:10 AM

Vėsi 2017-ųjų vasara Rusijai padovanojo didelę staigmeną – šalies žemdirbiai išaugino didžiausią per visą istoriją grūdų derlių.

Rusijos žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas nepraleido progos per dantį patraukti amerikiečių. Esą jų žemdirbiai jau nerimsta, o JAV teks apleisti dalį pasaulinės grūdų rinkos. Be to, JAV netgi ketina uždaryti atstovybę prekybos asociacijoje Egipte – stambiausioje grūdų importuotoje.

Apie tai, kad grūdų derlius gali būti didžiulis, šios srities ekspertai kalbėjo dar prieš metus. Tačiau 2017-ųjų liepą Rusijos žemės ūkio ministerija guodėsi dėl vėlyvo pavasario ir šalnų, kurios galėjo sumenkinti derlių. Tąsyk ministras A.Tkačiovas aiškino, kad Rusijai visiškai pakaktų 100-105 mln. tonų, iš kurių 37-38 mln. būtų galima atseikėti eksportui.

Tačiau rezultatai pranoko visus lūkesčius: rusų statistikai suskaičiavo, kad 2017 m. grūdų derlius šalyje buvo 11 proc. didesnis nei prieš metus, o iš viso prikulta 134 mln. tonų grūdų.

Supūdo, nes neturi technikos

Tačiau rekordinis derlius sukėlė ir nebūtų rūpesčių. Darbų įkarštyje elevatoriuose trūko vietų – juk pastarąjį dešimtmetį Rusijoje jų beveik nestatė. O kadangi žemdirbiams nuomotis elevatorius buvo per brangu, jie verčiau plėtė savus sandėlius. Be to, kai kuriuose elevatoriuose saugotas ankstesnis derlius.

Iškilo dar viena problema – kaip iš pavienių Rusijos regionų geležinkeliais išgabenti grūdus? Žiniasklaida skelbė, kad čia valdžia ėmėsi sovietinių metodų: Žemės ūkio ministerija privačioms kompanijoms paprasčiausiai įsakė grūdus supirkti ir išvežti iš Sibiro.

Beje, įdomus faktas: vienas Rusijos žemės ūkio ministerijos valdininkų Piotras Čekmariovas teigė, kad dėl technikos stygiaus šalis kasmet netenka 10-15 mln. tonų derliaus. Būtent tiek grūdų supūva.

Pavyti ir aplenkti

Iš Rusijos eksportuojamos žemės ūkio produkcijos, būtent grūdai sudaro didžiausią dalį. Ilgus metus šioje rinkoje dėl stambiausio eksportuotojo vardo varžosi JAV ir Rusija. Daug laiko pirmavo JAV, 2015-aisiais Rusija ją aplenkė, tačiau 2016-aisiais, užsieniui pardavusios 28 mln. tonų grūdų, JAV susigrąžino pirmūnių vardą. Tačiau pastarojo derliaus rodikliai situaciją ir vėl keičia: JAV grūdų eksportas siekia 27 mln. tonų. Mat dėl sausrų ir pavasarinių audrų Didžiosiose lygumose paskutinysis grūdų derlius – prasčiausias per 20 pastarųjų metų.

Rusai trina rankas: JAV prognozuoja, kad 2017-2018 m. rusiškų grūdų eksporto dalis pakils iki 33,5 mln. tonų, kai 2016 m. grūdų eksportuota 27 mln. tonų. Rusų konsultantai kalba apie dar didesnį – 35,5 mln. tonų – grūdų eksportą už 7 mlrd. JAV dolerių.

JAV žemdirbystės departamento duomenimis, 2017 m. Rusija pardavė grūdų 119-ai pasaulio šalių, tarp kurių – ir Meksika. Čia buvo išgabenta 300-400 tūkst. tonų grūdų. O šios valstybės užsienio reikalų ministras, pernai lapkritį viešėdamas Maskvoje, kalbėjo apie tai, kad Meksika norėtų įsigyti dar daugiau rusiškų grūdų,rašo lenta.ru.

Šalių, į kurias Rusija eksportuoja daugiausia grūdų, penketukas atrodo taip: Egiptas (iki 20 proc. grūdų eksporto), Turkija (beveik 10 proc.), Bangladešas (5,6 proc.), Iranas (5 proc.), Azerbaidžanas (4 proc.).

Tai, kad prieš 15-20 metų Rusija liberalizavo prekybą su užsieniu, suprantama, teigiamai paveikė eksporto augimą. Savo davė ir 2014 m. devalvuotas rublis. Dabartinis kursas grūdų eksportuotojų nedžiugina – 2017 m. rublis sutvirtėjo ir buvo brangesnis nei anksčiau.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.