Europos Komisija paskelbė pirmąją pažangos ataskaitą dėl neveiksnių paskolų problemos sprendimo

Europos Komisija palankiai įvertino pažangą, padarytą ES sprendžiant neveiksnių paskolų problemą. Šis darbas vykdomas nacionaliniu ir ES lygmenimis siekiant sumažinti tam tikrose Europos bankų sektoriaus dalyse likusią riziką.

Pirmojoje pažangos ataskaitoje, parengtoje po to, kai finansų ministrai susitarė dėl Neveiksnių paskolų mažinimo veiksmų plano, Europos Komisija pabrėžia, kad neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykiai toliau mažėja, ir nurodo priemones, kuriomis bus siekiama susikaupusias neveiksnias paskolas sumažinti dar labiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmojoje pažangos ataskaitoje, parengtoje po to, kai finansų ministrai susitarė dėl Neveiksnių paskolų mažinimo veiksmų plano, Europos Komisija pabrėžia, kad neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykiai toliau mažėja, ir nurodo priemones, kuriomis bus siekiama susikaupusias neveiksnias paskolas sumažinti dar labiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-18 16:06

Pirmojoje pažangos ataskaitoje, parengtoje po to, kai finansų ministrai susitarė dėl Neveiksnių paskolų mažinimo veiksmų plano, Europos Komisija pabrėžia, kad neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykiai toliau mažėja, ir nurodo priemones, kuriomis bus siekiama susikaupusias neveiksnias paskolas sumažinti dar labiau.

Mažinti neveiksnių paskolų mastą svarbu siekiant užtikrinti sklandų bankų sąjungos ir kapitalo rinkų sąjungos veikimą ir ES finansų sistemos stabilumą ir integraciją. Spręsti didelių neveiksnių paskolų problemą ir užkirsti kelią galimam tolesniam jų kaupimuisi būtina, kad būtų paspartintas ir sutvirtintas Europos ekonomikos augimas. Namų ūkių ir įmonių galimybės gauti finansavimą priklauso nuo stipraus ir krizėms atsparaus finansų sektoriaus. Už neveiksnių paskolų problemos sprendimą atsako atskiri bankai ir valstybės narės, tačiau, atsižvelgiant į galimą šalutinį poveikį visai ES ekonomikai, akivaizdu, kad tai ir ES lygmens klausimas.

Pagrindinės ataskaitos išvados

Šiandienos pirmojoje pažangos ataskaitoje, kuri teikiama komunikato ir prie jo pridedamo tarnybų darbinio dokumento forma, pabrėžiami naujausi neveiksnių paskolų lygio pokyčiai visoje ES ir atskirose valstybėse narėse. Matyti, kad teigiama neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykių mažėjimo ir padengimo likvidžiuoju turtu rodiklių didėjimo tendencija sustiprėjo ir 2017 m. antroje pusėje tęsėsi toliau.

Be to: neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykiai mažėjo beveik visose valstybėse narėse, nors atskirose valstybėse narėse situacija labai skiriasi. Bendras ES neveiksnių paskolų ir viso paskolų portfelio santykis sumažėjo iki 4,6 proc. (2017 m. antrą ketvirtį), t. y. beveik vienu procentiniu punktu, palyginti su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, ir trečdaliu, palyginti su 2014 m. ketvirtu ketvirčiu. Duomenys rodo, kad Europos bankų sistemoje rizika mažėja, o tai paskatins bankų sąjungos kūrimo pažangą, kurią turėtų lemti kartu užtikrinamas rizikos mažinimas ir rizikos pasidalijimas.

Pavasarį Komisija pasiūlys išsamų priemonių, kuriomis siekiama sumažinti esamą neveiksnių paskolų lygį ir neleisti joms kauptis ateityje, rinkinį. Šiame rinkinyje daugiausia dėmesio bus skirta keturioms sritims: 1) priežiūros veiksmams, 2) restruktūrizavimo, nemokumo ir skolos išieškojimo sistemų reformai, 3) finansinių sunkumų paveikto turto antrinių rinkų plėtojimui ir 4) bankų sistemos restruktūrizavimo skatinimui. Šių sričių veiksmai turėtų būti vykdomi nacionaliniu lygmeniu ir, kai reikia, Sąjungos lygmeniu.

Komisija taip pat ragina valstybes nares ir Europos Parlamentą greitai susitarti dėl jos pasiūlymo įmonių nemokumo srityje. Ši 2016 m. lapkričio mėn. pasiūlyta priemonė padėtų finansinių sunkumų turinčioms įmonėms anksti atlikti restruktūrizaciją, kad išvengtų bankroto, o dėl to ES nemokumo procedūros taptų veiksmingesnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.