Rusijos pančiai: automobilių gamintojus teisme išvadino užsienio agentais

Automobilių gamyklų darbuotojai Rusijoje pavirto užsienio agentais. Po tokio teismo sprendimo prabilta apie profesinių sąjungų laidotuves šioje šalyje.

Profsąjungos, kuriai priklausė Rusijos automobilių gamyklų darbuotojai, veikla tiek valdžiai, tiek darbdaviams vargu ar galėjo patikti. Tačiau motyvai, kuriais remiantis nuspręsta ją likviduoti, daugeliui pasirodė labai abejotini.<br>„Scanpix“ nuotr.
Profsąjungos, kuriai priklausė Rusijos automobilių gamyklų darbuotojai, veikla tiek valdžiai, tiek darbdaviams vargu ar galėjo patikti. Tačiau motyvai, kuriais remiantis nuspręsta ją likviduoti, daugeliui pasirodė labai abejotini.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-01-18 10:55

Sankt Peterburgo miesto teismas nurodė likviduoti nepriklausomą tarpregioninę profesinę sąjungą Darbo asociacija.

Mat ji jau anksčiau buvo įvardyta kaip užsienio interesais veikianti agentūra. Tačiau teisininkai tikina, jog visa jos kaltė buvo tai, kad sąjungos vadovai rimtai gynė darbuotojų teises.

Streikas davė vaisių

Darbo asociacija nėra gausiausia Rusijos profesinė sąjunga, nes jai priklauso vos 4 tūkst. darbuotojų, tačiau ji tikrai žinomiausia šalyje.

Ši organizacija išgarsėjo dar 2007 metais, kai netoli Sankt Peterburgo esančiame Vsevoložske įsikūrusio „Ford“ automobilių fabriko darbuotojai paskelbė streiką, visiškai sustabdė gamybą ir netgi užblokavo įėjimus, kad neprasmuktų streiklaužiai.

Tokiai akcijai dirigavo vietos profesinės sąjungos vadovas Aleksejus Etmanovas. Jis anksčiau lankėsi „Ford“ darbuotojų suvažiavimuose pačioje Amerikoje ir suvokė, kaip galima apginti jų teises.

Rusijoje streikas tuomet pavyko, nes darbdaviai sutiko iškart padidinti atlyginimus 11 procentų, o toliau juos kasmet kelti 1 procentiniu punktu daugiau, nei sieks vidutinė infliacija šalyje.

Pavyzdys užkrėtė

Savo ruožtu nedidukė profesinė sąjunga tapo įžymybe, jos įkurta asociacija pradėjo veikti visoje šalyje.

Jos nariais tapo daugiau stambių kompanijų darbuotojų – „Volkswagen“ surinkimo gamyklos, Omsko transporto fabriko, daugybės smulkesnių įmonių ir netgi Rusijos automobilių pramonės milžino „Avtovaz“.

Bene aktyviausiai Darbo asociacija darbavosi praėjusiais metais, kai Rusijos automobilių pramonei tikrai buvo riesta. Ji reikalavo, kad išeičių iš krizės kompanijų vadovai ieškotų ne tik atleisdami darbuotojus ir mažindami atlyginimus likusiems.

Motyvai – nesuvokiami

Būtent pernai asociacija sulaukė kirčio iš Sankt Peterburgo prokuratūros: pareigūnai apkaltino ją politine veikla (neva buvo renkami parašai siekiant pakeisti darbo įstatymus), finansavimu iš užsienio ir užsienio agento statuso nuslėpimu. Prokurorai prašė likviduoti profesinę sąjungą, o teismas netrukus taip ir padarė.

Kad profesinės sąjungos veikla darbdaviams buvo lyg rakštis užpakalyje, suprantama. Bet motyvai, kuriais remiantis ji buvo likviduota, daugeliui nesuvokiami.

Teisme dalyvavęs autoritetingas profesinių sąjungų ekspertas Borisas Kravčenka tik gūžčiojo pečiais – pirmąkart šalyje tokia organizacija buvo prilyginta užsienio agentūrai.

„Tai pažeidžia visus Rusijos įstatymus ir tarptautinius įsipareigojimus. Taip, Darbo asociacija gavo pinigų mokymams iš tarptautinės profesinės sąjungos „IndustriALL“, tačiau juk jai dešimt metų pati mokėjo įnašus“, – stebėjosi B.Kravčenka.

Anot žiniasklaidos, sukurtas precedentas, kuriuo remiantis Rusijoje galima uždusinti bet kurią valdžiai neįtikusią profesinę sąjungą.

Tiesa, pastarosios įkūrėjas A.Etmanovas tvirtino, kad vilčių dar yra, nes nariai nusiteikę sukurti naują organizaciją. Tik neaišku, ar ir ji nebus pripažinta užsienio agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.