„Rosselchoznadzor“: ES maisto produktų gamintojams Rusijos rinka iškart neatsivers

Rusijai atsisakius maisto produktų embargo, jos rinka Europos Sąjungos maisto produktų gamintojams iškart neatsivertų, pareiškė Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas.

Krekenavos agrofirma, mėsa, mėsos gaminiai, dešros, kiauliena, verslas, Vikonda<br>M.Patašiaus nuotr.
Krekenavos agrofirma, mėsa, mėsos gaminiai, dešros, kiauliena, verslas, Vikonda<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2018, 10:20 AM

Jis nesiryžo prognozuoti, kada šis embargas gali būti atšauktas.

„Prekyba iškart atsinaujinti negali, nes jos nebuvo jau trejus metus, ir mums nėra žinoma, kas per tą laiką įvyko užsienio tiekėjų įmonėse“, – žurnalistams Vokietijos sostinėje kalbėjo S. Dankvertas.

Jo žodžiais, embargo atšaukimui reikėtų ruoštis iš anksto, ir Rusija siūlė Europos žinyboms pasidomėti, ar yra pašalinti per ankstesnius jų įmonių patikrinimus nustatyti trūkumai.

„Mes turime nemažai pretenzijų, negalėsime priimti kai kurių šalių veterinarijos tarnybų garantijų jų įmonių įtraukimui į tiekėjų sąrašus. Tokių šalių yra nemažai, o tarp jų – Vokietija, Nyderlandai, Čekija, Ispanija, Latvija, Prancūzija. Mes reikalausime, kad jie būtų pašalinti, turėsime tuo įsitikinti“, – sakė jis.

Anot jo, šiuo metu maisto produktų importuotojų į Rusiją sąraše – 4537-ios Europos įmonės, 92 proc. jų turi savo šalių veterinarijos tarnybų garantijas.

„Rosselchoznadzor“ praėjusių metų gruodžio pabaigoje atšaukė draudimą importuoti kiaulieną iš ES, kuris 2014-ųjų pradžioje buvo įvestas dėl afrikinio kiaulių maro plitimo. Tačiau kiaulienos, kaip ir beveik visų kitų maisto produktų, importas į Rusiją toliau draudžiamas pagal galiojantį maisto embargą.

Prekybos embargą ES, JAV ir kai kurių kitų šalių žemės ūkio produkcijai bei maisto produktams Rusija paskelbė 2014 metų rugpjūtį, reaguodama į jai įvestas sankcijas dėl aneksuoto Krymo ir dėl jos paramos separatistams Ukrainos rytuose.

Iš pradžių šis embargas buvo paskelbtas vieneriems metams, o po to pratęstas dar vieneriais. Pernai birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl maisto iš Vakarų embargo pratęsimo iki 2018 metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.