„Achema“ kritikuoja valdžios ketinimus tikrinti sandorius, „Telia Lietuva“ problemų nemato

Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ kritikuoja prezidentės pasirašytą įstatymą, kuris atveria kelią valstybės institucijoms tikrinti stambius bendrovės sandorius.

Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ kritikuoja prezidentės pasirašytą įstatymą, kuris atveria kelią valstybės institucijoms tikrinti stambius bendrovės sandorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ kritikuoja prezidentės pasirašytą įstatymą, kuris atveria kelią valstybės institucijoms tikrinti stambius bendrovės sandorius. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 5:00 PM

Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ priekaištų įstatymui neturi, o naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose valdanti „Orlen Lietuva“ kol kas nuo komentarų susilaiko.

„Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS sakė, kad įmonė ir toliau laikosi pozicijos, kad reguliavimas yra perteklinis.

„Mūsų nuomonė iš esmės nepasikeitė, kaip ir įstatymo projektas iš esmės nebuvo pakeistas. (...) Mes nepritariame tokiam verslo reguliavimui, visiškai nėra aišku, dėl ko tai yra daroma, niekas nepaaiškina. Reguliavimas yra tikrai perteklinis, tuos klausimus, kurie svarbūs nacionaliniam saugumui, galima išspręsti ir kitomis priemonėmis, jeigu iš tikrųjų problema yra, bet tos problemos mums niekas neįvardina“, – BNS sakė G. Balčiūnas.

„Telia Lietuvos“ teisės ir korporatyvinių reikalų vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters BNS teigė, kad bendrovė mano, jog įstatymas yra tikslingas.

„Iš principo pritariame priimtam įstatymui, kuris žiūrint globaliai kelia labai logiškus ir teisingus tikslus. Iš „Telia Lietuvos“ pusės nematome jokių kliūčių jo įgyvendinimui, nes savo veikloje vadovaujamės tik atsakingo verslo, kuris prisideda prie visuomenės gerovės ir saugumo, interesais“, – BNS atsiųstame komentare teigė G. Kaminskaitė-Salters.

Anot jos, jei toks įstatymas būtų galiojęs prieš keletą metų, vienintelis sandoris, kuris būtų viršijęs įstatyme nurodytą 10 proc. metinės apyvartos limitą, yra „Omnitel“ įsigijimas. Tuometinė „Teo LT“ mobiliojo ryšio operatorę „Omnitel“ iš savo savininkės Švedijos „Telia Company“ įsigijo už 220 mln. eurų.

„Orlen Lietuvos“ atstovas Tomas Digaitis BNS teigė, kad įmonė šiuo metu analizuoja priimtą įstatymą ir daugiau komentarų kol kas neteikia.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS trečiadienį patvirtino, kad Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtą įstatymą, atveriantį kelią valstybės institucijoms tikrinti šių trijų įmonių stambius sandorius ir juos uždrausti, konstatavus grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pagal įstatymą, galės būti tikrinami tie sandoriai, kurių vertė viršys 10 proc. bendrovės metinių pajamų. Vyriausybei nusprendus, kad sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų, jis negalės būti vykdomas. Tačiau parlamentarai paskutinėje stadijoje atsisakė anksčiau svarstyto pasiūlymo tikrinti įmonių vadovus.

Šio įstatymo nuostatas taip pat atidžiai įvertins Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertai, prieš apsispręsdami, ar pakviesti Lietuvą šiemet įstoti į šią organizaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?