Turizmo departamentas kelionių organizatoriui pakirpo sparnus – atėmė veiklos pažymėjimą

Kelionių organizatorius „Travelonline Baltics“, kuriam sustabdytas veiklos pažymėjimas, turėjo iki pirmadienio 17 val. – darbo dienos pabaigos – pateikti trūkstamus dokumentus dėl draudiminės sumos Valstybiniam turizmo departamentui (VTD). Tačiau Lietuvos turizmo prievaizdai reikiamų duomenų nesulaukė, tad naikina kelionių organizatoriaus veiklos pažymėjimą. Tai lrytas.lt patvirtino VTD atstovas Tadas Žentelis.

Kelionių organizatoriaus „Travelonline Baltics“ pažymėjimas buvo sustabdytas sausio 15 dieną. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kelionių organizatoriaus „Travelonline Baltics“ pažymėjimas buvo sustabdytas sausio 15 dieną. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 5:09 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 9:04 PM

Įmonės vadovė Eglė Lenkovičienė ir akcininkas Paulius Jasaitis penkerius metus nebegalės verstis kelionių organizavimu.

Be to, pagal sausio 23 d. Turizmo departamento perduotą informaciją teisėsaugai dėl galimai nusikalstamos UAB „Travelonline Baltics“ (susiję internetinės prekybos svetainės – portalai: easytravel.lt, toptravel.lt, judek.lt, keliones.lt, kruizai.lt, skrydziai.lt, 24fly.com, 24fly.lt, rezervacijos.lt, viesbuciai.lt ir kelionesinternetu.lt) ir susijusių asmenų veiklos, Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 184 str. 2 d. (didelės vertės svetimo turto iššvaistymas) požymius.

Ką daryti turistams?

„Travelonline Baltics“ veikla apdrausta AAS „BTA Baltic Insurance Company“ filiale Lietuvoje (BTA), draudimo suma – 120 tūkst. EUR. Pirminiais paskaičiavimais, ji turėtų būti pakankama padengti galimus turistų, įsigijusių organizuotą turistinę kelionę pagal sutartį su kelionių organizatoriumi UAB „Travelonline Baltics“, nuostolius, jeigu paslaugos nebus suteiktos.

Draudimo bendrovė BTA ragina turistus neprarasti jau suplanuotų atostogų, ir trūkstamą atostogų paketo dalį (pervežimą, viešbučius ir pan.) įsigyti kitose kelionių agentūrose. Taip jau pasielgė daugiau nei ketvirtadalis turistų, ir tokiu būdu jie galės tęsti savo kelionę ir neprarasti jau sumokėtų pinigų už įsigytas kelionės paketo dalis.

Turėjo dešimt dienų

Kelionių organizatoriaus „Travelonline Baltics“ pažymėjimas buvo sustabdytas sausio 15 dieną. Įmonė galėjo per 10 darbo dienų pateikti VTD duomenis dėl turimos draudiminės sumos.

Sausio 26-ąją, nebelaukdamas paskirto laiko, VTD žengė dar vieną žingsnį – kreipėsi į prokuratūrą ir jai perdavė savo turimą informaciją apie „Travelonline Baltics“ ir su ja siejamas kitas įmones bei platformas internete.

„Vadovei piktybiškai nebendradarbiaujant ir negalint mums užtikrinti, kad jų organizuojamas keliones įsigiję turistai tikrai gaus įsigytas paslaugas, prašome teisėsaugos institucijų įsikišimo. Delsti nebegalime, nes mūsų surinkta neoficiali informacija, kurios patys neturime įgaliojimų patikrinti, galimai turi nusikaltimo požymių“, – tuomet teigė VTD Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Taip pat VTD rekomendavo šiuo metu nepirkti kelionių ir neatlikti pervedimų už jau įsigytas keliones iš „Travelonline Baltics“ ir jų administruojamų portalų: easytravel.lt, toptravel.lt, judek.lt, keliones.lt, kruizai.lt, skrydziai.lt, 24fly.com, rezervacijos.lt, viesbuciai.lt ir kelionesinternetu.lt.

Sausio pabaigoje, jau panirus į problemas, įregistruota nauja įmonė, susijusi su „Travelonline Baltics“.

Kokią pavyko surinkti informaciją, paskatinusią kreiptis į teisėsaugą, T.Žentelis neatskleidė, mat prokuratūra pradėjo tyrimą.

Žala reputacijai

Pirmadienį, dar likus laiko iki 17 val., T.Žentelis sakė, kad nesulaukus duomenų dėl turimos draudiminės sumos „Travelonline Baltics“ bus naikinamas veiklos pažymėjimo galiojimas, o tai reikš kelionių organizatoriaus veiklos pabaigą. Taip pat jo vadovai susigadins reputaciją, o tai reikš, kad jie negalės penkerius metus dalyvauti valdymo veikloje, susijusioje su kelionių organizavimu, – būti tokių įmonių direktoriais.

„O jei pateiks, priklausys nuo to, ką pateikė. Jei pateiks ką reikia, pažymėjimas bus atnaujintas“, – sakė VTD atstovas.

Pirminiais Turizmo departamento surinktais duomenimis, „Travelonline Baltics“ yra sudariusi 44 kelionių pardavimo sutartis su 122 turistais. Nepatvirtintais duomenimis, kelionių organizatoriaus draudiminė suma – 120 tūkst. EUR. – yra pakankama kompensuoti galimus nuostolius įmonės nemokumo atveju.

„Travelonline Baltics“ valdo portalus easytravel.lt, judek.lt. Įmonės „Travelonline Baltics“ direktorė Eglė Lenkovičienė prieš dvi savaites tvirtino, kad įmonėje kilusi sumaištis, tačiau skubėjo raminti, kad keliones įsigiję žmonės nenukentės, taip pat ji patikino, kad bendrovė ir jos valdomi kelionių portalai pateiks reikalingus dokumentus Turizmo departamentui ir toliau tęs veiklą.

„Travelonline Baltics“, nors turėjo ir kelionių rengėjo pažymėjimą, daugiausia užsiima agentūros veikla – t.y. pardavinėja kitų organizatorių keliones. Jas įsigijusiais turistais pasirūpins „Novaturas“ ir „Tez Tour“.

Europos vartotojų centrai jau sulaukė skundų dėl svetainės 24fly.com. Ši interneto platforma sukurta jau anksčiau, o šiemet sausio pabaigoje įregistruota ir įmonė „Du keturi“. Jos direktorė – taip pat Eglė Lenkovičienė.

Kaip skelbia rekvizitai.lt, „Travelonline Baltics“ nuo 2018 m. sausio 24 dienos iki 2018 m. sausio 25 dienosturėjo 8160,39 euro socialinio draudimo skolą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.