Neigiamos 2017 metų būsto tendencijos Vilniuje tęsiasi ir šiemet

2018 metų sausį NT plėtotojai Vilniuje pardavė 224 butus, o tai yra 27 proc. mažiau nei 2017 metų sausį ir 29,7 proc. prasčiau nei 2017 metų pardavimų vidurkis. Tai yra vienas prasčiausių sausio mėnesių per visą pakilimo ciklą. 2018 metų sausį, lyginant su 2017 metų sausiu, labiausiai, maždaug 46 proc., mažėjo vidutinės klasės butų pardavimai. Ekonominės klasės butų pardavimai smuko maždaug 13 proc. Vienintelis prestižinis segmentas išlaikė augimo tendenciją – pardavimų daugėjo apie 43 proc. 

Vilnius,architektūra,statybos,rūkas,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,architektūra,statybos,rūkas,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 2:10 PM

Rinkoje pastebimas skolinimosi aplinkos prastėjimo ženklų. Bankų maržos jau yra pakilusios nuo maždaug 1,5 proc. iki 2 proc. ir daugiau. Greičiausiai, tai yra viena iš esminių priežasčių, kodėl toliau mažėja naujos statybos butų pardavimai ekonominėje ir vidutinėje klasėje, kurioje pirkėjai yra jautrūs kainai ir dažnai perka su paskolomis. 

Esama situacija NT rinkoje lėmė, kad Šv. Kalėdų dovanų ir akcijų laikotarpis, kuris jau senokai praėjo, NT rinkoje vis dar tęsiasi. 2018 metų sausį kas trečias naujos statybos projektas Vilniuje siūlė akcijas, dovanas ir nuolaidas. 

„Matant įvykius Skandinavijoje, žinant, kad Europos centrinis bankas pradėjo skatinimo politikos atitraukimą bei kad Lietuvos bankas nuo šių metų įvedė papildomo anticiklinio kapitalo rezervo kaupimą komerciniams bankams, nesuku prognozuoti, kad sąlygos pirkti būstą šiais metais prastės, vadinasi, akcijų, nuolaidų ir bandymų skatinti pardavimus nemažės. 

Rekordiškai didelis neparduotų butų kiekis bei prastėjanti skolinimosi aplinka neišvengiamai darys spaudimą būsto kainoms, todėl kai kurių NT plėtotojų bei bankų ekonomistų prognozės, kad šiais metais Vilniaus rinkoje bus stabilus būsto kainų augimas nelabai turi pagrindo. Daug didesnė tikimybė, kad šiais metais sostinėje prasidės ženkli būsto kainų korekcija. Kokio ji bus dydžio? Kol kas sunku prognozuoti, nes viskas priklausys nuo to, kaip sparčiai pradės mažėti naujų paskolų išdavimas. Kitaip sakant – viskas bankų rankose“ – teigia VšĮ „Realdata“ vadovas A. Antanavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.