Latvijos centrinio banko vadovas: „Mane grasino nužudyti“

Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius, tik vakar paleistas iš areštinės už 100 tūkst. eurų užstatą ir įtariamas kyšininkavimu, kirto atgal. Anot jo, vyksta beprecendentė ataka prieš Latvijos finansų sistemą.

Anot Latvijos centrinio banko vadovo Ilmaro Rimševičiaus, sausį jis gavo trumpąją žinutę su grasinimu jį nužudyti.<br> Reuters nuotr.
Anot Latvijos centrinio banko vadovo Ilmaro Rimševičiaus, sausį jis gavo trumpąją žinutę su grasinimu jį nužudyti.<br> Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 1:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:45 PM

Specialios konferencijos metu I.Rimševičius neigė savo kaltę ir tikino tapęs daugeliu nepatogiu asmeniu. Tačiau net ir būdamas įtariamuoju jis tvirtino neatsisakysiantis pareigų.

Anot I.Rimševičiaus, sausį jis gavo trumpąją žinutę su grasinimu jį nužudyti. Šios žinutės turinys perduotas teisėsaugai.

Latvijos kovos su korupcija biuras pirmadienį jam pateikė įtarimus dėl kyšio prievartavimo, o minima kyšio suma esą viršija 100 tūkst. eurų. I.Rimševičius buvo sulaikytas šeštadienį, vos grįžęs iš Ispanijos.

Spaudos konferencijos metu jis atskleidė, kad Latvijos centrinis bankas penktadienį gavo vieno didžiausių šalies komercinių bankų ABLV prašymą suteikti milijardo eurų paskolą. Atsakymas buvo neigiamas, tačiau po trijų valandų I.Rimševičiaus darbo vietoje bei namuose buvo pradėtos kratos.

„Ar tai sutapimas?“, – klausė atsistatydinti atsisakantis centrinio banko vadovas.

Kaip jau anksčiau rašė BNS, apie tai, kad Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius ne vienerius metus reikalavo kyšių dar pirmadienį agentūrai „The Associated Press“ prasitarė Latvijos banko „Norvik Banka“ vadovas Oliveris Bramwellas.

„Norvik Banka“ pateiktame tarptautiniame skunde teigiama, kad „aukštas Latvijos pareigūnas“ ne kartą reikalavo kyšių ir ėmėsi prieš banką atsakomųjų priemonių, kai jo savininkai atsisakė mokėti. Toks skundas pateiktas Pasaulio banko arbitražui, tačiau jame pareigūnas nėra įvardintas.

„Tas aukšto rango pareigūnas, minimas mūsų arbitražui prašyme, yra I. Rimševičius“, – amerikiečių agentūrai sakė O. Bramwellas.

„Norvik Banka“ daugumos akcininkas ir valdybos pirmininkas Grigorijus Guselnikovas teigė, kad I. Rimševičiui artimi asmenys prašė jo per banką plauti pinigų iš Rusijos. Jis teigė, kad I. Rimševičius reguliariai reikalavo kyšių per savo tarpininką nuo 2015 metų ir grasino bankui įvesti griežtesnius reikalavimus, jeigu šis nemokės. Anot G. Guselnikovo, jam buvo pasakyta, kad Latvijoje yra tokios „žaidimo taisyklės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.