Krizė Latvijoje gali sukelti ir diplomatinį skandalą: kaltina Rusiją

Skandalams vienas po kito drebinant Latvijos finansų sektorių, situacija darosi vis dramatiškesnė: Latvijos centrinio banko vadovas prabilo apie grasinimus jį nužudyti, o šalies Gynybos ministras apie tai, kad prie skandalų galėjo prisidėti Rusija. 

 Latvijos centrinio banko vadovas atsistatydinti nesiruošia<br> "Reuters" nuotr. 
 Latvijos centrinio banko vadovas atsistatydinti nesiruošia<br> "Reuters" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 9:25 AM, atnaujinta Feb 23, 2018, 11:31 AM

Latvijos bakų krizė gali peraugti ir į diplomatinį skandalą, rašo „Bloomberg". 

„Yra didelė tikimybė, kad buvo organizuota informacinė ataka iš šalies, kuri savo struktūra primena  dalykus, kuriuos matėme prieš rinkimus JAV, Prancūzijoje ir Vokietijoje“, - teigiama Latvijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime. 

Įtaria Rusiją

Tai dar vienas posūkis Latvijos centrinio banko krizėje. Šalis jau ilgą laiką turėjo atsakinėti į klausimus, susijusius su pinigų plovimo prevencija, o situacija dar labiau paaštrėjo sulaikius šalies centrinio banko vadovą Ilmarą Rimševičių. 

Nors pranešime apie I.Rimševičių Gynybos ministerija garsiai neįvardijo Rusijos, bet paskelbti teiginiai leidžia numanyti, kad kalbama būtent apie šios šalies įsikišimą. 

Gynybos ministerija kaip vieną iš informacinės kampanijos pavyzdžių pateikė neseniai paviešintą nuotrauką, kurioje I.Rimševičius užfiksuotas besilankantis Rusijoje. Ministerijos nuomone, taip norima pakenkti šalies įvaizdžiui ir visuomenės pasitikėjimui valdžia prieš rinkimus Latvijoje. 

Tokie kaltinimai pasirodė praėjus vos 4 dienoms po to, kai JAV specialusis kancleris apkaltino 13 rusų dėl organizuotos dezinformacijos kampanijos prieš 2016 metų rinkimus JAV.

„Jie mato, kad situacija yra įkaitusi ir į ugnį dar pila žibalo“, - sakė Latvijos parlamento narys Ainarsas Latkovskis. Jis įsitikinęs, kad Rusija bando šalyje sukurti chaosą, tarptautinės bendruomenės akyse bloginantį jos įvaizdį.

Prakalbo apie grasinimus

52 metų I.Rimševičius Latvijos centriniam bankui vadovavo nuo 2001 metų. Pirmadienį, vasario 19-ąją, jis buvo paleistas už 100 tūkst. eurų užstatą taip ir nepaskelbus oficialių kaltinimų.

Pats valdininkas teigia nieko blogo nepadaręs ir nesiruošiantis atsistatydinti, nors šalies valdžia ragina tai padaryti. 

Specialios konferencijos metu I.Rimševičius neigė savo kaltę ir tikino tapęs daugeliu nepatogiu asmeniu. Tačiau net ir būdamas įtariamuoju jis tvirtino neatsisakysiantis pareigų.

Anot I.Rimševičiaus, sausį jis gavo trumpąją žinutę su grasinimu jį nužudyti. Šios žinutės turinys perduotas teisėsaugai. 

Latvijos kovos su korupcija biuras pirmadienį jam pateikė įtarimus dėl kyšio prievartavimo, o minima kyšio suma esą viršija 100 tūkst. eurų. I.Rimševičius buvo sulaikytas šeštadienį, vos grįžęs iš Ispanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.