Ukraina nustebino – net neįtariate, kuo užvertė ES rinką

Vasarį socialiniai tinklai pasijuokė iš žinios apie rekordinį ukrainietiškų kamanių eksportą. Asociacija „Ukrainos agrarinio verslo klubas“ pranešė, kad 2017 m. šalis kamanių eksportą padidino per pusę – iki 73 tonų.

2017 m. į užsienį iš Ukrainos iškeliavo pūkų už 3 mln. eurų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2017 m. į užsienį iš Ukrainos iškeliavo pūkų už 3 mln. eurų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2016-aisiais sraigių eksportas iš Ukrainos septynis kartus viršijo lašinių eksportą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
2016-aisiais sraigių eksportas iš Ukrainos septynis kartus viršijo lašinių eksportą. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemdirbiams reikia bičių ir kamanių, kad šios apdulkintų augalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemdirbiams reikia bičių ir kamanių, kad šios apdulkintų augalus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pernai Ukrainoje pagamintų slidžių ES parduota daugiausia. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pernai Ukrainoje pagamintų slidžių ES parduota daugiausia. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 4:21 PM

Ukrainiečiai pasauliui tiekia neįprastas prekes, kurias mielai perka ne viena valstybė.

Kam bičių ir vorų?

Pinigine išraiška, praėjusiais metais iš Ukrainos išvežta kamanių už daugiau nei 300 tūkst. JAV dolerių. Kilogramas šių vabzdžių kainuoja 4,2 JAV dolerio. Po kurio laiko „Ukrainos agrarinio verslo klubas“ atsiprašęs už suklaidinimą pakoregavo informaciją. Iš tiesų per devynis praėjusių metų mėnesius šalis eksportavo nurodytą kiekį ir už tokią sumą bičių, vorų ir peteliškių. Klaida įsivėlė sumaišius prekių kodus.

Informacija apie prekybą bitėmis patvirtino Kanados pasiuntinys Ukrainoje Romanas Waschukas. „Nuo susižavėjimo net ėmė svaigti galva. George'as Scottas iš gamta besirūpinančios „Niagara Beeway“ ir Tatjana Vasilkovskaja pranešė apie bendrą ketinimą pagelbėti Kanados bičių populiacijai savo žiniomis ir Karpatų bitėmis“, – parašė pasiuntinys savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

Tačiau didžiausia ukrainietiškų bičių pirkėja – Rusija. Ir partija kamanių, 2017 m. vis dėlto išsiųsta iš Ukrainos taip pat pasiekė Rusiją.

Žemdirbiams reikia bičių ir kamanių, kad šios apdulkintų augalus. Ukrainoje šis verslas neblogai einasi. Pavyzdžiui, šiais metais ES Ukrainai nustatė 8 tūkst. tonų kvotą medui. Ukrainiečiams tereikėjo 11 dienų ją išnaudoti.

Daugiau nei lašinių

Tradiciškai Ukraina į užsienį išveža valcuotus juoduosius metalus, rūdą ir žemės ūkio produkciją.

Tačiau šalyje svaiginančiais tempais auga ir vatos, pūkų, plunksnų, medžio dervos ir panašių prekių gamyba.

Pavyzdžiui, prieš penkerius metus Ukrainoje buvo išaugintos 3 tonos vynuoginių sraigių, 2014 m. – 58 tonos, 2015 m. – 260 tonų, 2016 m. – 350 tonų, o pernai – daugiau nei 400 tonų. Pinigine išraiška 2017-aisiais sraigių eksportas sudarė 360 tūkst. JAV dolerių. O metais anksčiau, 2016-aisiais, sraigių eksportas septynis kartus viršijo Ukrainos tradicinio produkto – kiaulių lašinių – eksportą. Sraigės iš Ukrainos patenka į Latviją ir Lenkiją, kur jas atšaldo, supakuoja ir parduoda Vakarų Europoje.

Šliuožia ant ukrainietiškų

Dar vienas ukrainiečiams nebūdingas produktas – juodieji ikrai. Pernai jų eksportuota daugiau nei du centneriai už 170 tūkst. JAV dolerių. Stambiausia juodųjų ikrų partija pasiekė JAV, kur kilogramas šio delikateso parduotas už 550 JAV dolerių.

Neseniai ukrainiečiai rado dar daugiau nišų: jie ėmė kalti medines dėžutes uogoms, gaminti dirbinius iš vynuogių vytelių, Vidurinės Azijos šalyse supirkti medvilnę, iš jos pagaminti vatą ir siųsti į Europą.

Įdomu tai, kad pernai Ukraina tapo lydere dar vienoje srityje – šioje valstybėje pagamintų slidžių ES parduota daugiausia. Kitaip pasakius, pusė ES parduotų slidžių – ukrainietiškos. Pagal šį rodiklį ukrainiečiai aplenkė ir kinus, rašo lenta.ru.

Oligarchai – sau, smulkieji – sau

Kaip teigė Ukrainos analitinio centro prezidentas Aleksandras Ochrimenka, tokių pokyčių priežastis slypi kainoje. 2017 m. į užsienį iš Ukrainos iškeliavo pūkų už 3 mln. eurų. „Europoje už eurą perdirbtų pūkų gausite tiek, kiek Ukrainoje – už griviną“, – sakė jis.

Tad įmonės, kurios anksčiau perdirbdavo pūkus ir siūdavo pagalves, šiandien visiškai perorientavo veiklą apdirbant žaliavą. Jos nemato prasmės gaminti gatavą produkciją.

Stambų verslą Ukrainoje kontroliuoja oligarchai. Jie gali per lobistus didinti savo kompanijų į Europą tiekiamos produkcijos kiekį. O neįprastą produkciją šalyje gamina smulkus ir vidutinis verslas.

Grūdų, metalo ir kitų įprastų prekių eksportui į ES ir JAV taikomi muitai, o, tarkime, sraigėms – ne.

Ne paslaptis, kad, pavyzdžiui, ES gaminamiems šviestuvams dalis tiekia kinai. ES prekės tik surenkamos. „Anksčiau Lenkijoje žmonės surinkdavo šviestuvus, uždėdavo žymę „Made in Poland“ ir išsiųsdavo į ES. Dabar panašus verslo modelis atsiranda ir pas mus“, – sakė A.Ochrimenka.

Jo teigimu, neseniai Ukrainoje atsirado lenkų-vokiečių kompanija, besiverčianti žemosiomis technologijomis paremta mašinų gamyba.

Ukrainos nacionalinis bankas skelbė, kad pernai bendras šalies eksportas buvo beveik 40 mlrd. JAV dolerių. Prekių tiekimas į ES išaugo 32 procentais. Eksporto daliai pakilus iki 35 proc., stambiausia Kijevo eksporto partnere tapo būtent Europa. Tik neįprastų prekių tiekėjų produkcija bendrame eksporto pyrage nesudaro ir vieno procento ir atsiriekia tik 4 proc. nuo eksporto į ES. Tačiau neabejojama, kad ateityje šie skaičiai tik augs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.