„Business Insider“ – apie ambicingus Lietuvos planus dėl „Brexit“

Kol ore vis dar kabo klausimas dėl Europos Sąjungos (ES) Jungtinės karalystės ateities, „Business Insider“ rašo apie Lietuvos planą, kuris, kaip tikimasi, padės šaliai pasipelnyti iš „Brexit“.

Lietuva tiki, kad gali tapti tarptautiniu finansinių technologijų centru ir ruošiasi apie tai pranešti britiškoms kompanijoms, besižvalgančioms galimybių Europoje, rašo „Business Insider“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva tiki, kad gali tapti tarptautiniu finansinių technologijų centru ir ruošiasi apie tai pranešti britiškoms kompanijoms, besižvalgančioms galimybių Europoje, rašo „Business Insider“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
"Revolut" Lietuvą pasirinko kaip savo operacijų Europoje centrą. <br>Įmonės nuotr.
"Revolut" Lietuvą pasirinko kaip savo operacijų Europoje centrą. <br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-01 21:56

Lietuva tiki, kad gali tapti tarptautiniu finansinių technologijų centru ir ruošiasi apie tai pranešti britiškoms kompanijoms, besižvalgančioms galimybių Europoje, rašo „Business Insider“.

„Negaliu to paneigti“, – teigė Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas paklaustas, ar Lietuva „Brexit“ mato kaip naują galimybę. 

Ambicingas tikslas

„Nesakome, kad pritrauksime didžiausias finansinių technologijų sektoriaus bendroves, kurios yra ir visuomet bus Londone. Bet yra didelis judėjimas tarp įmonių, kurios nori išvengti „Brexit“ rizikų ir norime būti tame sraute“, – sakė M.Jurgilas. 

Finansinių technologijų bendrovės nerimauja, kad dėl „Brexit“ gali prarasti galimybes savo paslaugas teikti visose 27 ES šalyse. Tam, kad išvengtų šios rizikos, nemažai verslų antrines įmones steigia kitose Europos Sąjungos šalyse. 

„Manau, kad „Brexit“ Lietuvai yra puiki galimybė, nes sąnaudų prasme esame labai konkurencingi, žmonės čia gabūs ir pasiryžę dirbti“, – sakė europarlamentaras Antanas Guoga

Praėjusiais metais jis padėjo Lietuvoje įsteigti „Blockchain centrą“, kurio tikslas – tirti naujas technologines galimybes, galinčias pasitarnauti finansiniam sektoriui. 

Netikėtas kandidatas

Tiesa, „Business Insider“ atrodo, kad Lietuva – netikėtas kandidatas tapti Europos finansinių technologijų centru. 

Skirtingai nei Paryžius ar Amsterdamas, neturime stiprios istorinės patirties su finansų sektoriumi, Vilnius turi turi kur kas mažesnę startuolių ekosistemą nei Berlynas, o Lietuvoje gyvena vos 2,8 milijonų gyventojų – trečdalis visų Londono gyventojų. 

Ir nepaisant to, atrodo, kad Lietuvos planas veikia. Sausį „Investuok Lietuvoje“ pranešė, kad šalyje jau veikia 117 finansinių technologijų kompanijų, kuriose dirba 2000 darbuotojų. Šis skaičius gal ir neatrodo didelis, bet augimas išties įspūdingas  – praėjusiais metais buvo registruotos 35 naujos įmonės. 

Mus giria

Tarp verslų, jau pasirinkusių Lietuvą yra Londone įkurtas „Revolut“ ir kitas Jungtinės Karalystės startuolis „TransferGo“.

„Revolut“ praėjusiais metais išgyrė Lietuvą, pavadindamas ją „vienu įdomiausių finansinių technologijų centru dabartinėje Europoje“.

„TransferGo“ įkūrėjas Daumantas Dvilinskas taip pat teigė, kad Vilnių kaip bendrovės centrą Europoje pasirinko ne tik dėl to, kad pats yra iš čia kilęs. 

Finansinių paslaugų bendroves Lietuva vilioja ir dėl savo liberalios rinkos reguliacijos. M.Jurgilas pasakojo, kad Lietuva laikosi draugiško verslui požiūrio, o Lietuvos bankas licenzijų išdavimą sutrumpino iki trijų mėnesių. 

„Supratome, kad dažnai sprendimų priėmimo procese lemtingą vaidmenį atlieka laikas. Bendrovėms svarbu ne kaštai ar reguliacinė našta, o laikas, kurį reikia investuoti tam, kad sulauktum sprendimo. Bendrovėms reikia greičio ir užtikrintumo“, – kalbėjo Lietuvos banko atstovas. 

Kita programa, kuria siekiama pritraukti tarptautines įmones – Lietuvos banko „smėlio dėžė“, kurioje palengvintomis sąlygomis bendrovės gali išbandyti inovatyvius sprendimus. 

Turime konkurentų

Tiesa, Lietuva nėra vienintelė valstybė, nusprendusi „Brexit“ paversti galimybe. 

Daugybė kitų valstybių taip pat skleidžia žinią apie save, aktyviausiai, ko gero, Paryžius. Tad kodėl verslai turėtų rinktis Vilnių?

„Buvimas ES mums suteikia tokį patį statusą kaip, tarkime, Frankfurtui. Be to čia turime daug talentingų ir finansinių technologijų sektorių išmanančių žmonių, kuriuos pasamdyti čia kainuoja mačiau. Be to, Lietuva – labai švari šalis“, – kalbėjo A.Guoga, randantis daugybę mūsų šalies privalumų. 

Jis taip pat teigė, kad ir žinomi veikėjai vis dažniau renkasi Lietuvą: „Esu Blockchain centre ir matau, kad šalia esantis pastatas užpildytas „Barclays“, netoliese matau „Nasdaq“. Vilniuje tikrai didelė informacinių technologijų įmonių koncentracija“, – sakė A.Guoga. 

Jo nuomone, Lietuvoje kuriasi puiki ekosistema, kurioje vietos randa tiek startuoliai, tiek jau įsitvirtinę verslai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.