Alkoholio pardavimo ribojimai padarė savo: vienas prekybos tinklų keičia darbo laiką

Prekybos tinklas „Norfa“ ketvirtadienį paskelbė trumpinsiantis parduotuvių darbo laiką sekmadieniais ir paragino tai padaryti ir kitus prekybos centrus. Viena iš prekybos laiko trumpinimo priežasčių – tinklui skaudžiai kirtę prekybos alkoholiu ribojimai.

Darbo laikas trumpinamas dėl kelių priežasčių.<br>T.Bauro nuotr.
Darbo laikas trumpinamas dėl kelių priežasčių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-01 09:39, atnaujinta 2018-03-01 14:06

Tiesa, kiti prekybininkai į tokius pokyčius kol kas žiūri skeptiškai ir sako, kad daryti išvadas dar kiek anksti.

Įtakos padarė alkoholio ribojimai

Po  Velykų, nuo balandžio mėn. 8-osios, didesnieji, XL, XXL ir „Hyper“ formato „Norfa“ prekybos centrai sekmadieniais dirbs 2–3 valandomis trumpiau, nuo 9.00 iki 21.00 val. (šiuo metu dirba nuo 7.00 ar 8.00 iki 22.00 val.), o mažesniųjų, S ir L formato, parduotuvių, kurių yra 19 iš 144 dabar veikiančių „Norfų“, darbo laikas sutrumpės dar labiau: jos dirbs nuo 9.00 iki 16.00 val.

Darbo laikas trumpinamas dėl kelių priežasčių. Prekybos alkoholiu apribojimas paveikė parduotuves, ypač rajonuose. Sumažėjo pirkėjų srautas sekmadieniais, todėl į besikeičiančią situaciją reaguojama. Be to, „Norfos“ savininkai įsitikinę, kad prekyba šventinėmis ir poilsio dienomis turėtų būti ribojama.

Diskusija apie prekybininkų darbą šventinėmis ar poilsio dienomis kilo ne kartą. Praėjusių metų pabaigoje „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas ir įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis pasiūlė idėją Lietuvai – neleisti prekybininkams dirbti sekmadieniais ir apriboti jų darbo laiką įstatymu. „Turime išleisti įstatymą, kuris uždraustų sekmadienį prekybininkams dirbti, arba sutrumpinti darbo valandas iki kokios 15 val. Išleidžiame įstatymą ir žiūrime, kas toliau. Jei matysime, kad blogai – atsitraukiame, ir nieko čia baisaus“, – sakė jis.

„Norfos mažmenos“ vadovai mano, kad sekmadieniais žmonės turėtų ilsėtis, o ne pirkti ar parduoti. Vienašališkai visiškai nuotraukti prekybos sekmadieniais „Norfa“ negali, nes būtų nukonkuruota rinkoje kitų prekybos tinklų. Vargu ar kiti prekybininkai apsiribos savanoriškai, todėl specialaus įstatymo, draudžiančio ar ribojančio darbo laiką sekmadieniais, priėmimas būtų geriausia išeitis.

Nieko keisti neplanuoja

Portalui  lrytas.lt susisiekė su „Lild Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovu Valdu Lopeta ir šis patikino, kad kol kas darbo laiko prekybos tinklas keisti neketina.

„Sekmadieniais jaučiame itin didelį pirkėjų aktyvumą net ir pasibaigus prekybos alkoholiu laikui. Dėl to jokių darbo laiko pokyčių neplanuojame“, – sakė V.Lopeta.

Panašios nuomonės buvo ir „Maxima LT“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Mes manome, kad kol kas daryti išvadas yra kiek per anksti. Stebime klientų srautus ir išsianalizavę pirmo ketvirčio rezultatus turėsime tikslesnę informaciją, tada galėsime priimti atitinkamus sprendimus“, – sakė E.Dapkienė.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė lrytas.lt taip pat pasakojo, kad kol kas jokių pokyčių parduotuvių darbo laikui numatoma nėra.

„Prekybos tinklas „Iki“ nuolat rūpinasi ir deda visas pastangas, kad kasdienis apsipirkimas mūsų pirkėjams būtų patogus ir malonus. Analizuodami jų poreikius matome, kad jiems svarbu turėti galimybę apsipirkti šalia namų esančioje parduotuvėje patogiu metu, ypač po darbo valandų bei savaitgaliais.

Atsižvelgdami į jų poreikius, šiuo metu keisti parduotuvių darbo laiko neketiname. Žinoma, visuomet stebime rinką ir esame pasiruošę reaguoti į besikeičiančius pirkėjų apsipirkimo įpročius“, – sakė B.Čaikauskaitė.

 „Rimi“ atstovai informavo, kad stebi situaciją.

„Stebime situaciją, analizuojame parduotuvių lankomumo statistiką ir, matydami tendencijas, planuojame priimti atitinkamus sprendimus“, – sakė „Rimi“ marketingo ir viešųjų ryšių vadovė Dalia Kybartaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.