Su leidykla nesusikalbantis humoristas prašo nepirkti jo knygų

Humoristas, televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius su leidykla „Obuolys“ bendradarbiauja nuo 2010-ųjų. Vyras vertė „Simpsonų“ komiksus, keletą knygų (pavyzdžiui, Steve'o Jobso biografiją). Kaip P.Ambrazevičius rašė savo feisbuko paskyroje, „jie patikėjo mano idėja išleisti protmūšių klausimų knygas, buvo smagu“. Smagumas baigėsi, kai leidykla knygų autoriui nustojo mokėti už parduotus leidinius.

Kad taip stipriai gali pakisti iki tol įprasti darbiniai buvę santykiai su „Obuoliu“, P.Ambrazevičiui nekilo nė mažiausio įtarimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kad taip stipriai gali pakisti iki tol įprasti darbiniai buvę santykiai su „Obuoliu“, P.Ambrazevičiui nekilo nė mažiausio įtarimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Knygą „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais“ parašiusi Ž.Lukšytė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Knygą „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais“ parašiusi Ž.Lukšytė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Ž.Lukšytės knyga „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais“.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Ž.Lukšytės knyga „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais“.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 6, 2018, 8:40 AM

Negana to, el. paštu su „Obuolio“ atstovais mėginęs susisiekti P.Ambrazevičius atsimušė į sieną – jokio atsakymo iš leidyklos jis nesulaukė nuo pernai spalio.

Už knygas „Kas ir kodėl?“ paskutinį kartą buvo sumokėta 2016 m. gruodį. „Leidykla „Obuolys“ man nuo pernai metų gegužės 4 dienos vis dar neapmokėjusi sąskaitos, kuri net nėra didelė, triženklė. Paskutinį kartą kokią nors reakciją į užklausą dėl sąskaitos gavau spalio 17 d., su pažadu „pasidomėti buhalterijoje“, – P.Ambrazevičius rašė FB paskyroje.

Tarp jo ir leidyklos sudarytoje sutartyje numatyta, kad autorius kas mėnesį turi gauti ataskaitą apie parduotas knygas. Jei „Obuolio“ leidykla ir toliau laikytųsi taktikos apsimesti, kad nieko nevyksta, o P.Ambrazevičius nesikreiptų į teisininkus, leidykla jo knygas galėtų leisti tiek laiko, kiek panorės.

Dėl to humoristas paskelbė viešą įrašą: „Niekad negalvojau, kad tokia tema rašysiu feisbuke, bet va, gyvenimas randa naujų būdų nustebinti. Jeigu jau taip visai trumpai – kviečiu ir prašau NEPIRKTI nė vienos mano knygos, ar tai būtų „Protų dvikova“, ar „Protų dvikova 2“, ar „Kas ir kodėl?“ klausimų knyga“.

Tačiau praėjusią savaitę pašnekovas leidyklai išsiuntė laišką, kuriame nurodė, kad, iki tam tikro laiko nesulaukęs pinigų už parduotas knygas, imsis kitų priemonių. Pirmoji jų – viešai aprašyti istoriją. Tačiau, jei po to padėtis nesikeis, jau numatyti ir teisiniai veiksmai. „Desperatiškiems laikams reikia desperatiškų priemonių“, – su ironija sakė P.Ambrazevičius.

Kad taip stipriai gali pakisti iki tol įprasti darbiniai buvę santykiai su „Obuoliu“, P.Ambrazevičiui nekilo nė mažiausio įtarimo. „Neįsivaizduoju, kodėl taip yra. Vienas dalykų, kodėl pasidalinau tokia istorija – girdėjau, kad yra žmonių, kuriems jie skolingi dar nuo to laiko, kai turėjome litą“, – lrytas.lt sakė P.Ambrazevičius.

Pažadas po pažado

2013 m. „Obuolys“ išleido Žydronės Lukšytės knygą „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais“. Kaip lrytas.lt pasakojo pati autorė, 2013-2015 m. atsiskaitymai iš leidyklos vyko, tačiau 2016-2017 m. – jau buvo absoliuti tyla. „Gal ir aš pati nieko jų neklausiau. Tačiau kai pernai žmonės pradėjo sakyti, kad neberanda pirkti mano knygos, pasidomėjau, kiek jų išleista, kiek parduota, už kiek atsiskaityta“, – sakė Ž.Lukšytė.

Tąsyk, pernai gegužę, ji sulaukė operatyvaus ir išsamaus atsakymo su pažadu atsiskaityti iki birželio. Birželiui praėjus – pažado už knygas sumokėti iki rugsėjo. Nuo to laiko atsakymo į laiškus Ž.Lukšytė nebesulaukdavo, nors paskutiniuosius siuntė ir leidyklos vadovui.

Triženklę skolą Ž.Lukšytei pripažįsta ir „Obuolio“ leidykla. Tai nurodyta 2017 m. gegužės mėnesio laiške.

„Jei trečio knygos tiražo niekas neleis, noriu sulaukti galutinio atsiskaitymo ir tiek, – atvirai kalbėjo Ž.Lukšytė. – Kai pamačiau Pauliaus kreipimąsi feisbuke, pagalvojau, kad toks žingsnis teisingas. Bet man tokie dalykai nemalonūs, todėl juos palikau savieigai. Jei susitelktų autorių kompanija, kuri kreiptųsi į teisininkus, neatmetu, kad prisijungčiau, bet pati neturiu tiek stiprybės užkurti tokį procesą“.

Dar ir kompensacijų suranda

„P.Ambrazevičius – mūsų geras draugas“, – paprašytas pakomentuoti susiklosčiusią situaciją pradėjo leidyklos vadovas Paulius Virbickas.

P.Virbickas turi paaiškinimą, kodėl ne tik vėluoja atsiskaitymas su autoriais, bet ir neatsakoma į jų laiškus. Anot „Obuolio“ vadovo, knygų autorių siųstos užklausos keliavo į projektų vadovės, kuri nebedirba, paštą.

Pašnekovas pripažįsta, kad vėlavimų, atsiskaitant už kūrinius, yra.

„Lietuvos knygų rinka – labai sudėtinga. Pernai bankrurtavo vienas iš dviejų didmenininkų, kuris leidėjams paliko daug skolų. Dėl to susidarė sudėtinga pinigų srautų situacija, vėluojama sumokėti autoriams“, – aiškino P.Virbickas.

Pasak jo, konkrečiai P.Ambrazevičiui „Obuolys“ nesumokėjęs už kelias dešimtis knygų. „Tikrai nėra tokio, su kuriuo neatsiskaitoma. Neretai ir kompensaciją surandame. Tačiau knygų leidyboje pinigai labai lėti“, – verslo niuansus komentavo leidyklos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?