Rusija maudosi deimantuose: paviešino duomenis apie brangakmenių atsargas

Rusijos deimantų gavybos milžinė „Alrosa“ apibendrino 2017 metų naudingųjų iškasenų telkinių geologinio žvalgymo veiklą, rašo portale „politexpert.net“ Grigorijus Pavlodubovas. 

 Gauti rezultatai stulbina – turimų deimantų atsargų apimtis, prisumavus išžvalgytus klodus, per vienerius metus padidėjo 57,8 mln. karatų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gauti rezultatai stulbina – turimų deimantų atsargų apimtis, prisumavus išžvalgytus klodus, per vienerius metus padidėjo 57,8 mln. karatų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 9:20 PM

Gauti rezultatai stulbina – turimų deimantų atsargų apimtis, prisumavus išžvalgytus klodus, per vienerius metus padidėjo 57,8 mln. karatų (1ct = 0,2 g). Tad 2018 metų sausio 1 dieną jau buvo galima teigti, kad Rusija praktiškai maudosi deimantuose, kadangi minėtos deimantų gavybos įmonių grupės atsargos sudarė 1,182 mlrd. karatų. Paieškos ir žvalgymo darbams atlikti buvo skirta beveik 8 mlrd. rublių (apie 114,5 mln. Eur).

Visi geologinio žvalgymo darbai buvo atliekami aštuoniuose perspektyviuose  rajonuose, esančiuose Sachos respublikos (Jakutijos) teritorijoje, Archangelsko srityje ir Angoloje (pagal „Kvango“ koncesiją ). Pabrėžtina, kad septyni reikalingiausi telkiniai yra Jakutijoje.

Korporacija „Alrosa“ atliko deimantų paiešką vulkaniniuose, kitaip dar vadinamuose kimberlitiniuose vamzdžiuse „Siuldiukarskaja“ (kimberlitiniai vamzdžiai – šimtų metrų skersmens melsvų vulkaninių uolienų kolonos, kurias į Žemės paviršių kartu su deimantais iškėlė geologiniai procesai. – Red.), taip pat Srednemarchinsko ir Malobotuobinsko rajonų sąnašynuose. Labiausiai atsargas papildė  vamzdžiai „Internacionalnaja“ (gylis –  1190–1650 metrų), „Jubiliejnaja“ (iki horizonto – 680 metrų) ir sąnašynas „Niurbinskaja“, vardija straipsnio autorius.

2017 metais „Alrosa“ ne tik atliko žvalgymo darbus, bet ir įgyvendino pirmąjį savo geologinio žvalgymo komplekso kūrimo etapą. Keturių padalinių pagrindu buvo įsteigti specializuoti centrai: kalnakasybos ir gręžinių gręžimo, mokslo tiriamasis ir pats geologinio žvalgymo centras. Reforma įgyvendinta, siekiant pašalinti valdymo funkcijų dubliavimąsi, baigia savo straipsnį G.Pavlodubovas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.