Į kovą dėl didelių pinigų metami milijonai DEMASKAVIMAS. Sužinojęs apie buvusių verslo partnerių rezgamą planą N.Numavičius jį pateikė teismui

Buvusiam verslo partneriui palaužti – net penki milijonai eurų. Aiškėja, kad tokį susitarimą galėjo pasirašyti penki nuo „VP grupės“ atsiskyrę verslininkai. Šiais jų parašais patvirtintas slaptas dokumentas penktadienį atsidūrė ant teisėjų stalo Vilniuje.

Verslininką N.Numavičių pribloškė žinia apie slaptą finansinį fondą. Tarp  jo įkūrėjų – ir tie, kurie prieš kelerius metus jau pardavė turėtas akcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Verslininką N.Numavičių pribloškė žinia apie slaptą finansinį fondą. Tarp jo įkūrėjų – ir tie, kurie prieš kelerius metus jau pardavė turėtas akcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 12, 2018, 6:35 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:38 AM

Iš „Vilniaus prekybos“ dešimtuku vadintos verslininkų grupės atsiskyrę penki jos nariai pasiruošė rimtai kovai su pagrindiniu akcininku Nerijumi Numavičiumi.

Vilniaus miesto apylinkės teismą penktadienį pasiekė Mindaugo Marcinkevičiaus ir keturių buvusių „Vilniaus prekybos“ smulkiųjų akcininkų pasirašytas susitarimas, kuriuo planuojama toliau kovoti su N.Numavičiumi, o pradiniam šio projekto etapui skirti 5 milijonus eurų.

Laišką atsiuntė anonimas

Praėjusių metų gegužės mėnesį sudarytą planą su M.Marcinkevičiaus bei savo akcijas jau pardavusių Žilvino Marcinkevičiaus, Gintaro Marcinkevičiaus, Dariaus Nedzinsko ir Juliaus Numo (anksčiau Numavičiaus) parašais teismui pateikė N.Numavičiaus ir „Vilniaus prekybos“ advokatai.

Advokatės Liudvikos Meškauskaitės teigimu, šio susitarimo kopija „VP grupei“ buvo atsiųsta paštu, nenurodant siuntėjo adreso.

Šį susitarimą pasirašę verslininkai išsamiai išdėstė, kaip planuoja jį įgyvendinti.

Projektui vadovaus sūnus

M.Marcinkevičius sieksiąs priversti N.Numavičių nupirkti iš jo „VP grupės“ akcijas už kuo didesnę kainą. Toliau nurodyta, kad išsiderėtą sumą visi susitarimo dalyviai pasidalintų proporcingai pagal turėtų akcijų skaičių VP grupėje.

Verslininkų sumanyto projekto vadovu nutarta paskirti M.Marcinkevičiaus sūnų Deną Marcinkevičių. Už tai jam planuojama mokėti fiksuotą 156 tūkst. eurų atlyginimą per metus bei 1 procentą nuo pajamų, kurias buvę VP grupės akcininkai gaus įgyvendinę šį susitarimą.

Nuspręsta, kad atlygis pagal paslaugų teikimo sutartį bus mokamas D.Marcinkevičiaus įmonei „DM Management Consulting“.

Mokestis už ramybę?

N.Numavičiaus atstovai įsitikinę, kad tokiu būdu siekiama gauti vadinamąjį ramybės mokestį – už kuo didesnę kainą N.Numavičius iš M.Marcinkevičiaus nusipirks akcijas, tuo ramiau galės gyventi.

„Manome, kad bent dalis šių pinigų galėtų būti naudojami tolesnei N.Numavičiaus šmeižto kampanijai stiprinti.

Be to, sužinojus M.Marcinkevičiaus sūnui Denui mokamą atlyginimą ir jam pažadėtą sėkmės mokestį nuo kuo didesnės gautos akcijų kainos, mums nebekyla klausimas, kodėl D.Marcinkevičius aktyviai liudija ne vienoje byloje prieš N.Numavičių“, – svarstė N.Numavičiaus atstovas Vaidotas Cucėnas.

Teismui sutikus prie bylos prijungti šį susitarimą, D.Marcinkevičius bus kviečiamas liudyti artimiausiame šios bylos posėdyje.

Teisėjai kol kas neišgirdo nei M.Marcinkevičiaus, nei jo atstovų nuomonės apie šį susitarimą – nė vienas jo advokatų į teismo posėdį neatvyko, todėl jį teko atidėti. Susidaro įspūdis, kad brangiai mokami advokatai specialiai vilkina procesą, o N.Numavičiaus priešininkai yra nusiteikę kuo ilgiau drumsti jo ramybę.

Aiškinasi dėl šmeižto

Vilniaus miesto apylinkės teisme jau trejus metus nagrinėjama 19 tomų byla, kurioje N.Numavičius ir su juo susiję asmenys gina savo reputaciją po M.Marcinkevičiaus viešai mestų kaltinimų dėl mokesčių vengimo „VP grupėje“.

„Perskaičius šį susitarimą paaiškėjo, kad tokių žinių paskelbimo tikslai – visiškai komerciniai. Čia nėra jokio politinio ir visuomeninio intereso“, – teisme kalbėjo advokatė L.Meškauskaitė.

Ieškinį dėl šmeižto M.Marcinkevičiui yra pateikusi bendrovė „Vilniaus prekyba“, Nerijus ir Vladas Numavičiai, Ignas Staškevičius, Mindaugas Bagdonavičius ir kelios „VP grupei“ priklausančios bendrovės.

Patikrino daugybę įmonių

Kad N.Numavičius ir su juo susijusios įmonės vengia mokėti mokesčius, M.Marcinkevičius viešai kalba nuo 2015 metų.

Po smulkiojo „Vilniaus prekybos“ akcininko skundų Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) surengė daugybę patikrinimų, o teismuose buvo nagrinėjama net 20 bylų.

Dviejų VMI patikrinimų rezultatai buvo pateikti ir Vilniaus miesto apylinkės teismui. Dvi „VP grupei“ priklausančias įmones tikrinę mokesčių inspektoriai jokių pažeidimų nerado.

„M.Marcinkevičiaus mestus kaltinimus visuomenei suprasti sudėtinga, nes jis pateikia tik faktų nuotrupas su sau naudingomis interpretacijomis. Tačiau nėra nė vienos institucijos sprendimo, kuris patvirtintų M.Marcinkevičiaus teiginių tikrumą.

Jo vieši pareiškimai turi vienintelį tikslą – bet kokiomis priemonėmis daryti spaudimą N.Numavičiui ir gauti kuo didesnę kainą už savo akcijas, kurios dar nėra parduotos“, – teigė N.Numavičiaus atstovas V.Cucėnas.

M.Marcinkevičiaus ir savo akcijas jau pardavusių verslininkų susitarimas N.Numavičiaus atstovui atrodo itin keistas: „Įsivaizduokite, kad žmogus už 5000 eurų įsigijo automobilį, o po trejų metų pas jį ateina pardavėjas ir reikalauja sumokėti dar 3000 eurų, teigdamas, kad tada automobilį pardavė per pigiai.“

„VP grupės“ akcininkų mažėja

Iš susitarimą pasirašiusio verslininkų penketo savo „VP grupės“ akcijų dar yra nepardavęs tik M.Marcinkevičius. Neoficialiai teigiama, kad už akcijas jis norėtų gauti apie 320 mln. eurų.

„Vilniaus prekybos“ dešimtuku vadinta verslininkų grupė pradėjo byrėti 2010 metais.

Šiuo metu N.Numavičius netiesiogiai valdo apie 77 proc., M.Marcinkevičius – 11 proc., V.Numavičius – 9 proc., I.Staškevičius – 3 proc. „VP grupės“ įmonių akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.