Rusijoje skandalą įžiebė ledai: tyčiojasi iš žydų

Rusijoje kilo skandalas dėl ledų, kuriuos pagamino Naberežnyj Čelnų fabrikas „Slavica“. Ir ne dėl jų sudėties, bet pavadinimo, kuris įžeidė žydus.

Ledai su tokia pakuote gali sukelti ir tarptautinį skandalą.<br>Gamintojų nuotr.
Ledai su tokia pakuote gali sukelti ir tarptautinį skandalą.<br>Gamintojų nuotr.
Ledai su tokia pakuote gali sukelti ir tarptautinį skandalą.<br>Gamintojų nuotr.
Ledai su tokia pakuote gali sukelti ir tarptautinį skandalą.<br>Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Mar 13, 2018, 8:59 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:46 PM

„Bednyj jevrej“ (liet. „vargšas žydas“) – tokius ledus į rinką išleido Tatarstano bendrovė „Slavica“.

Negana to, jiems įpakuoti panaudota Izraelio vėliavos simbolika – ant balto ir mėlyno popierėlio netgi puikuojasi Dovydo žvaigždė.

Ar tai teisėta, jau pradėjo aiškintis vietos prokuratūra. Ji pradėjo tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar teisėtai ant ledų pakuotės naudojama Izraelio simbolika.

Savo ruožtu gamintojai net pradėjo reklamos kampaniją Rusijoje populiariame socialiniame tinkle „Vkontakte“.

„Susipažinkite – ledai „Bednyj jevrej“. Su juodųjų slyvų ir šokolado aromatu. Skanaujant galima įsitikinti, kad toli gražu nėra jau toks skurdus mūsų naujųjų ledų skonis“, – įmonė vilioja pirkėjus.

Toli gražu ne visi internautai buvo sužavėti. Vienas vartotojų klausė, kada bendrovė klientų teismui pateiks „Didįjį rusą“, o kita moteris įspėjo: „Oi, pasitaikys nesukalbamas žydas ir kreipsis į teismą, tuomet teks atidžiau rinkti pavadinimus.“

Toks akibrokštas jau sukėlė ant kojų vietos žydų bendruomenę, kurios atstovų Tatarstane yra nemažai.

„Tai kažkokia kvailystė – išleisti tokį produktą mūsų respublikoje. Galiu pasakyti tik du žodžius: aš pasipiktinęs!“ – rėžė bendruomenės vadovas Leonidas Šteinbergas portalui chelnybiz.ru. Jis teigė kovosiąs, kad šie ledai būtų pašalinti iš prekybos ir juos išvis būtų nustota gaminti.

Tačiau fabrikui „Slavica“ tokie skandalai – ne naujiena. Prieš porą metų čia buvo gaminami ledai „Obamka“. Ant jų pakuotės puikavosi juodaodis berniukas su auskaru ir kojos papuošalu, laikantis rankoje ledų porciją.

Užuomina apie tuometį JAV prezidentą Baracką Obamą buvo daugiau nei akivaizdi, tad nenuostabu, kad „The Times“ tuomet šitokį verslininkų elgesį apibūdino kaip Rusijos šiuolaikinio rasizmo pavyzdį.

Netrukus „Slavica“ nustojo gaminti šiuos ledus, bet pernai įmonės produkcijos sąraše atsirado dar dvi naujos šaldyto skanėsto rūšys, pavadintos „Amerikanec“ („Amerikietis“) ir „Chochol“ (taip Rusijoje paniekinamai vadinami ukrainiečiai).

Savo ruožtu Tatarstano Respublikoje veikiantis prekybos tinklas „Bachetle“, priklausantis vietos tarybos deputatui Muslimui Latypovui, jau senokai klientams siūlo tortą „Mudryj jevrej“ („Išmintingas žydas“). Dėl šio gaminio kol kas jokių skandalų nekilo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.