Pakeliui į labai svarbią organizaciją Lietuvai uždegė žalią šviesą

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) darbo grupė prieš užsienio pareigūnų papirkimą sudarant tarptautinius verslo sandorius oficialiai įvertino Lietuvą kaip pasirengusią tapti EBPO nare ir priėmė formalią nuomonę, kurią perdavė EBPO ministrų komitetui. Tai aštuoniolikta teigiama ir viena sunkiausiai gautų teigiamų išvadų, kurias Lietuva privalo gauti norėdama tapti EBPO nare. Toks EBPO sprendimas priimtas kovo 13-ąją.

Įžengti į EBPO narių būrį Lietuva gali šį gegužės mėnesį vykstančioje EBPO Ministrų taryboje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įžengti į EBPO narių būrį Lietuva gali šį gegužės mėnesį vykstančioje EBPO Ministrų taryboje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2018, 9:43 AM

Vertinimo metu Lietuvą atskirai gyrė Lenkijos, Vokietijos, JAV delegacijos, pažymėdamos „nepaprastas“ Lietuvos pastangas ir pažangą.

Išsamus Lietuvos vertinimas stojimo į EBPO tikslais buvo šeštasis ir paskutinis Lietuvos vertinimas šioje darbo grupėje prieš priėmimą į EBPO, apvainikavęs ketverių metų sunkaus ir kruopštaus darbo rezultatus.

Besiruošdama narystei šioje grupėje, Lietuvos Teisingumo ministerija parengė Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios sugriežtino atsakomybę už korupcinius veiksmus. Pavyzdžiui, valstybės valdomos įmonės gali būti traukiamos baudžiamojon atsakomybėn už jų vadovo ar darbuotojų padarytas nusikalstamas veikas, taip pat buvo patikslinta, kas laikoma papirkimu. Šios pataisos Seime buvo priimtos praėjusių metų birželį.

Pernai taip pat priimtas Pranešėjų apsaugos įstatymas, Baudžiamojo kodekso pataisos, žymiai sugriežtinusios bausmių dydžius už korupcinius nusikaltimus. 2016 metais Baudžiamojo kodekso ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisomis buvo išplėstos juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės už korupcinius nusikaltimus ribos, įtvirtinta galimybė konfiskuoti iš papirkimo tiesiogiai ar netiesiogiai gautą turtinę naudą.

Lietuva tapti EBPO nare siekia 2018 m. gegužės mėnesį vykstančioje EBPO Ministrų taryboje.

Narystė EBPO suteiks Lietuvai lygiateisį vaidmenį kuriant ir priimant įvairių politikos sričių tarptautines taisykles, kurios turi tiesioginės įtakos Lietuvos raidai. Narystė EBPO vertinama kaip geras valstybės ekonomikos stabilumo ir patikimumo rodiklis bei instrumentas šiuolaikinės aplinkos iššūkiams priimti. Lietuvos narystė EBPO turės teigiamos įtakos investicijoms pritraukti, tarptautinio skolinimosi kaštams, socialinėms ir ekonominėms atskirtims mažinti ir tvariam augimui užtikrinti.

Būdama EBPO nare Lietuva galės naudotis naujausiais EBPO tyrimais ir taikyti gerąją EBPO šalių narių patirtį, gerindama valstybės valdymo kokybę. EBPO periodiškai ir įvairiais aspektais atlieka kiekvienos šalies narės ekonomikos analizę ir teikia konkrečias rekomendacijas, padedančias gerinti ekonomikos valdymo efektyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.