FNTT tiria galimą šimtų tūkstančių eurų iššvaistymą kredito unijoje „Taupkasė“

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“, kuri vasario mėnesį pripažinta nemokia. Ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti bendrininkų grupę sudariusiems 8 asmenims. Tarp įtariamųjų – kredito unijos valdybos ir Paskolų komiteto nariai, administracijos vadovai ir kiti asmenys.

 FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“, kuri vasario mėnesį pripažinta nemokia.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“, kuri vasario mėnesį pripažinta nemokia.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“, kuri vasario mėnesį pripažinta nemokia.<br> M.Kulbio nuotr. 
 FNTT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl daugiau nei 800 tūkst. eurų galimai iššvaistytų lėšų kredito unijoje „Taupkasė“, kuri vasario mėnesį pripažinta nemokia.<br> M.Kulbio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 11:41 AM, atnaujinta Mar 20, 2018, 1:51 PM

FNTT tiria aplinkybes apie tai, kad 2015–2017 metais atsakingi kredito unijos darbuotojai sudarė, kaip įtariama, nepagrįstus sandorius dėl šimtus tūkstančių siekiančių tantjemų ir paskolų suteikimo savo pačių valdomoms bendrovėms.

Išaiškinta, kad dabar jau nemokios kredito unijos vadovai naudojosi dviem prabangiais automobiliais „Bentley“ ir „Porsche“, kurie buvo įsigyti ir išlaikomi unijos lėšomis.

FNTT tyrėjai ikiteisminio tyrimo metu kredito unijos vadovybės darbo ir gyvenamosiose vietose Kaune ir Vilniuje bei jų rajonuose atliko daugiau nei 10 kratų. Nustatyta, kad vienas unijos vadovų važinėja prabangiu automobiliu „Hummer“, tačiau gyvena savivaldybei priklausančiame bute. Atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Keturiems įtariamiesiems taikyta procesinė prievartos priemonė laikinas sulaikymas.

Kredito unijų veikla – FNTT akiratyje. Per pastaruosius metus FNTT baigė 4 ikiteisminius turimus dėl kredito unijų (iš jų – 3 ikiteisminiai tyrimai Klaipėdoje ir 1 – Vilniuje). Šiuo metu FNTT tęsia dar 6 ikiteisminius tyrimus dėl kredito unijų veiklos (iš jų – Klaipėdoje ir Šiauliuose po 1, Vilniuje – 4).

Tuo tarpu „Taupkasės“ atstovai šią situaciją komentuoja kitaip. 

"Pranešama, kad tyrimas atliekamas dėl neva neteisėtai panaudotų beveik 800 tūkst. eurų. Tačiau tai yra trejų metų senumo istorija, kurios pagrindas – 2015 m. išmokėti daugiau kaip 700 tūkst. eurų tantjemų.

Iš jų daugiau kaip 130 tūkst. eurų grąžinta, nes toks buvo teismo sprendimas. Grąžinimas nutrauktas Lietuvos bankui sustabdžius „Taupkasės“ veiklą.

Tantjemų istorija – sena ir puikiai žinoma Lietuvos bankui bei visoms mokesčių kontrolės bei priežiūros institucijoms. Dėl tantjemų išmokėjimo pagrįstumo ginčai vyko net trijuose teismuose.

Du teismai pripažino, kad Taupkasė tantjemas išmokėjo pagrįstai ir teisėtai. Tik paskutinė instancija nusprendė pritarti Lietuvos banko pozicijai.

Kodėl 3 teismuose nagrinėtoje istorijoje nebuvo jokio kriminalo, o jis staiga atsirado dabar?

Tantjemos išmokėtos už pelningus 2014 m., kuomet kredito unija uždirbo daugiau kaip 1 milijono eurų pelno. T

ai buvo atsiskaitymas su investuotojais, kurie prisidėjo prie unijos įkūrimo proceso. 2014 m. teigiamiems veiklos rezultatams labiausiai įtakos turėjo investicijos į vertybinius popierius.

2015 metų pradžioje veikla vis dar buvo pelninga (pelnas – 536 tūkst. eurų), tačiau tų metų birželio mėnesį Lietuvos bankas apribojo kredito unijų investicijų į vertybinius popierius galimybes.

Taupkasės atstovai įsitikinę, kad kreipęsis į FNTT, Lietuvos bankas siekia užtildyti kredito unijos narius, kad šiek nebekovotų dėl unijos pinigų teismuose.

Taupkasės nariai taip pat kreipėsi į STT ir FNTT dėl galimai laikinojo administratoriaus suklastotų unijos finansinių rodiklių. Nes jie kardinaliai skiriasi nuo 2017 m. pabaigoje buvusių rodiklių.

Taip pat Lietuvos bankas nepagrįstai Taupkasės administraciją kaltina skleidžiant nepagrįstą informaciją apie bankrodo administratoriaus užmokestį. Prašyme teismui bankroto administratorius pats nurodo 131 800 sumą kaip norimą užmokestį už 1 mėnesį. Tai Tai užfiskuota Kauno apygaros 2018 m. kovo 15 d. nutartyje", – rašoma „Taupkasės“ išplatintame pranešime. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.