Į „Obuolio“ leidyklos daržą akmenis mėto ir receptų knygų autoriai

„Obuolio“ leidyklos autoriai nerimsta. Po to, kai humoristas, televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius papasakojo, kaip iš leidyklos nesulaukia atlygio už padarytą darbą, sujudo ir receptų knygų autoriai.

  Knygą „Vieno indo patiekalai“ paruošė D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
  Knygą „Vieno indo patiekalai“ paruošė D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 A.Eigėlytė-Gunnarsson paruošė knygą apie skandinavų valgius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 A.Eigėlytė-Gunnarsson paruošė knygą apie skandinavų valgius.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Knygos „Vieno indo patiekalai“ autoriai D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> A.Kučo nuotr.
 Knygos „Vieno indo patiekalai“ autoriai D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> A.Kučo nuotr.
 Knygą „Vieno indo patiekalai“ paruošė D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> Leidyklos nuotr.
 Knygą „Vieno indo patiekalai“ paruošė D.Bajalienė ir Mantas Bajalis.<br> Leidyklos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 9:01 AM

Į lrytas.lt kreipėsi knygos „Vieno indo patiekalai“ autorė Dovilė Bajalienė. Jos istorija panaši. Moterį „Obuoliui“ priklausiusi „Smagurio“ leidykla prikalbino paruošti knygą. Maisto tinklaraštininkė savo pažadą įgyvendino – knyga „Vieno indo patiekalai“ iškeliavo į knygynus.

Išsyk viskas vyko įprastai: autorė sulaukdavo ataskaitų, kiek jos knygų parduota, o už tai – ir priklausančio honoraro. Tačiau nuo 2017 m. pavasario, leidykloje pasikeitus projektų vadovams, reikalai pašlijo. „Nuo pernai vasaros atlygio laukiau tris mėnesius. Jiems ištisai rašiau laiškus, kuriuose kalbėjau apie tai, kad negavau pardavimų ataskaitos. Rudenį, kai tris mėnesius paeiliui išsiunčiau po laišką, pinigus pervedė“, – pasakojo moteris, kuri tikino, kad yra žmonių, kurie uždarbio iš leidyklos nesulaukia nuo pat 2016 metų.

Knygas sunku parduoti

Supratę, kad, anot D.Bajalienės, veikdami po vieną autoriai tėra balsas tyruose, jie pradėjo ieškoti tokių pat problemų turinčių žmonių. Pernai vasarą pas leidyklos „Obuolys“ vadovą Paulių Virbicką nuėjo trijų knygų autoriai.

„Pakalbėjo, kad paruošėme blogą turinį, todėl knygas sunku parduoti. Tačiau turinį leidykla tvirtino pati. Juk su mumis buvo sudarytos sutartys, apkalbėta, kas turi būti knygoje, nurodyti terminai, iki kada knygą turime paruošti, o leidykla savo ruožtu – kada išleis“, – susitikimą prisiminė „Vieno indo patiekalų“ autorė.

Vis dėlto netrukus po pokalbio su lrytas.lt D.Bajalienė iš leidyklos sulaukė visos jai priklausančios sumos.

Nesulaukia, kol išspausdins

Kai kuriems autoriams nepasisekė dar labiau: jie knygos idėją išpildė, paruošė jos nuotraukas, tačiau leidykla knygų spausdinti neskuba.

Viena tokių – Asta Eigėlytė-Gunnarsson. Moteris 2015 m. su leidykla pasirašė sutartį, kad paruoš išsamią knygą apie Skandinavijos virtuvę, su intarpais apie tradicijas, kelionių gidu. „Pati apie pusmetį vėlavau knygą priduoti, tačiau su leidykla sutarėme, kad ji palauks: buvo daug meninių problemų, todėl reikėjo arba daugiau laiko, arba būtų buvęs labai prastas rezultatas“, – pasakojo knygos autorė.

Galiausiai, kai darbai buvo baigti, leidykla žadėjo knygą išspausdinti prieš 2016-ųjų žiemos švenčių periodą. Tačiau, pasak A.Eigėlytės-Gunnarsson, pirmenybė atiteko kitiems leidiniams, jai paaiškinus, kad „ant bangos“ – žaliavalgiai, o ne skandinaviška virtuvė, kurioje daug kepinių, troškinių, maistas sotus. „Tačiau tuo metu buvo labai populiarūs vadinamieji kavos pertraukėlės kepiniai, todėl argumentas apie žaliavalgius buvo keistokas“, – savo poziciją gynė pašnekovė.

Vėliau leidykla pažadėjo skandinaviškų valgių knygą išspausdinti Vilniaus knygų mugei, tačiau pažadas dar kartą liko neįgyvendintas.

Praėjusių metų rudenį A.Eigėlytė-Gunnarsson leidyklos direktoriui parašė el.laišką klausdama, ko tikėtis toliau?

„Jei knyga nebus spausdinama, prašiau sugrąžinti autorines teises ir 400 eurų kompensacijos. Gaminau daug, maistą nešdavau į darbą, nes, kai per savaitgalį pagamini 15 patiekalų, pats visko nesuvalgysi. Be to, negalėdavau leisti laiko su vaikais. Leidykla paprašė manęs permąstyti, nes neva turi idėją, kaip išleisti knygą pakeitus jos dizainą. Žadėta tą padaryti prieš 2017 m. Kalėdas. Atsakiau, kad gal ir galėčiau pamąstyti, jei pasitaisytų komunikacija, tačiau iš leidyklos pusės niekas nesikeitė“, – lrytas.lt pasakojo moteris.

Šiais metais ji pranešė leidyklai vienašališkai nutraukianti sutartį. Tik, anot pašnekovės, į laišką vėl niekas nesureagavo.

Receptai nebeįdomūs

„Obuolio“ leidyklos vadovas P.Virbickas susiklosčiusią padėtį mato kiek kitaip. Vyras neneigė, kad komunikacija sulėtėjusi, autoriai ne taip greitai, kaip tikisi, sulaukia atsako. „Tačiau kviečiu autorius su mumis bendrauti“, – sakė leidyklos vadovas.

Anksčiau specialiai receptų knygoms leisti „Smagurio“ prekės ženklą turėjusi leidykla prieš kurį laiką pasiliko tik „Obuolio“ prekės ženklą, tačiau receptų knygas ir toliau leidžia.

Tačiau, kaip teigė pašnekovas, keblumų kyla jas realizuojant, nes receptų knygų populiarumas drastiškai krito. Per krizę tokio pobūdžio knygos stipriai išpopuliarėjo, nes žmonės valgį gamino namie, o ne eidavo į restoranus. Ekonominei situacijai pasitaisius, receptų knygos nebėra toks dažnas pirkinys.

„Todėl kai kurių parengtų receptų knygų mes galime apskritai neleisti. Juk negalime prisiimti 10 tūkst. eurų įsipareigojimų, kai matome, leidinys nebus paklausus“, – aiškino P.Virbickas.

Vis dėlto knyga apie skandinavų virtuvę į šį sąrašą nepatenka. „Labai noriu ją išleisti. Knyga visiškai paruošta spaudai: kelios savaitės buvo skirtos ją maketuoti, redaguoti. Nematau galimybės knygos išleisti šiame ketvirtyje, reikėtų kalbėti apie kitą ketvirtį. Tačiau autorė sutartį nori nutraukti. Jei ji nepersigalvos, būsime nieko prieš, kad knygą išleistų kita leidykla“, – lrytas.lt aiškino P.Virbickas.

Tiems autoriams, kurie kas mėnesį laukia ataskaitų apie pardavimus, jis turi paaiškinimą: tą sudėtinga padaryti dėl didelės apkrovos. O kadangi sumos už parduotas knygas – nedidelės, patogiau jas autoriams pervesti kas pusę metų. Anot leidyklos vadovo, pasaulinėje rinkoje autoriams apskritai ataskaitos teikiamos kas metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.