Lietuviškas lobis – mineralinio vandens šaltinis Varėnoje: kuo galime didžiuotis?

Ar žinojote, kad vienas didžiausių Lietuvos turtų tūno giliai giliai po žeme? Užklotas žalių samanų paklodžių, saugomas aukštaūgių miškų ir prilaikomas prieš tūkstančius metų čia šalusio ledyno palikto smėlio, Varėnos krašte telkšo vienas vertingiausių visoje šalyje natūralaus mineralinio vandens šaltinių. Tiesa, gali būti, kad šio lietuviško lobio jau esate ragavę – pasemtas iš žemės gelmių jis suteka į „Neptūno“ ženklu pažymėtus natūralaus mineralinio vandens buteliukus.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2018, 8:15 AM, atnaujinta Mar 22, 2018, 10:42 AM

Kaip pasakoja „Neptūno“ gamyklos vadovas Tadas Narankevičius, natūralaus lengvai mineralizuoto vandens „Neptūnas“ šaltinis telkšo unikalioje, nuostabaus grožio aplinkoje, Varėnos krašte.

„Čia jį supa net 16 ha besidriekiantis aukštaūgis miškas, šaltinis tankiai užklotas ryškių samanų paklode. Unikali ir šaltinio vietoje susiklosčiusi požeminė struktūra – atsitraukus kadaise čia šalusiems ledynams, pasilikę smėlio klodai sudarė kontinentines kopas – smėlynus. Rezultate, šaltinyje tyvuliuojantis natūralus mineralinis vanduo yra pirmapradžio grynumo“, – sako gamyklos vadovas.

T. Narankevičius pasakoja, kad „Neptūno“ vanduo kasdien semiamas iš 60 metrų gylio gręžinio, o jo vertė žmonių savijautai ir sveikatai didžiulė.

„Palyginus, tai nėra gilus šaltinis, tačiau išskirtinai kokybiškas. Jame telkšo hidrokarbonatinis, mažai mineralizuotas vanduo. Kalcio ir magnio koncentracija yra pagrindinis šio vandens išskirtinumas, leidžiantis „Neptūno“ vandenį žmonėms gerti kasdien, taip reguliuojant mineralų kiekį organizme bei stiprinant savo kūną, puoselėjant savijautą ir sveikatą“, – paaiškina gamyklos vadovas.

Į buteliuką – per dvi minutes

Anot „Neptūno“ gamyklos vadovo, pasemti ir supilti natūralų mineralinį vandenį į buteliukus tetrunka vos dvi minutes. Tiesa, per tokį trumpą laiką įvyksta ištisa virtinė skirtingų procesų. „Dirbame operatyviai“, – juokiasi vadovas ir vardija: pirmiausia iš vandens pašalinama geležis ir manganas, mat per didelis šių elementų kiekis gali neigiamai atsiliepti sveikatai, vėliau vanduo keliauja per mechaninius filtrus, patikrinančius, ar jame tikrai neliko bereikalingų geležies dalelių. Jei ruošiamas gazuotas vanduo, tuomet jis prisotinamas anglies dvideginiu. O tada belieka itin atidžiai patikrinti galutinę vandens kokybę – griežtai vadovaujantis posakiu „devynis kartus pamatuok, ir tik dešimtą kirpk“.

„Svarbu pabrėžti, kad toks natūralaus mineralinio vandens apdorojimas nepakeičia jo cheminės sudėties, fizikinių ar mikrobiologinių savybių“, – sako T. Narankevičius.

Kokybės kartelė – aukščiau nei aukščiausiai

Pasak T. Narankevičiaus, neabejotinai svarbiausias kriterijus ruošiant „Neptūno“ vandenį kiekvieno mūsų stalui yra natūralaus mineralinio vandens kokybė. Ši reguliuojama ne tik Lietuvos Respublikos įstatymais, bet ir savo noru kilstelėjus kartelę papildomai – taikant atskirus, dar aukštesnius standartus.

„Išgaunant natūralų mineralinį vandenį taikomi patys aukščiausi kokybės ir higienos reikalavimai. Gamindami „Neptūno“ vandenį taikome Lietuvos įstatymais reglamentuotą standartą natūraliam mineraliniui vandeniui. Jis privalo paisyti daug aukštesnių išgavimo technologijoms, taip pat mikroelementų technologijoms taikomų sąlygų nei įprasta. Be to, kadangi esame „Coca Cola HBC“ priklausanti kompanija, sau taikome papildomus, dar aukštesnius ir griežtesnius nei vyraujantys šalyje kokybės standartus – paisome aibės papildomų sąlygų. Pavyzdžiui, kiekvieną į rinką paleidžiamą „Neptūno“ vandens partiją papildomai ištiriame laboratorijoje“, – pasakoja T. Narankevičius.

Anot gamyklos vadovo, 2016 metais įgyvendintas „Neptūno“ ir „Coca Cola HBC“ sandoris ne tik maksimaliai kilstelėjo kartelę natūralaus mineralinio vandens „Neptūnas“ kokybei, bet ir lėmė daugelį kitų rezultatyvių pokyčių.

„Po to, kai mūsų gamyklą įsigijo pasaulinė kompanija „Coca Cola HBC“, įgyvendinome daug permainų. Svarbiausios ir reikšmingiausios iš jų – solidžios investicijos į pačią gamyklą, infrastruktūros atnaujinimą, ergonominių darbo sąlygų gerinimą. „Neptūno“ gamykloje dirbančių žmonių skaičius išaugo beveik dvigubai, tam didelę įtaką turėjo būtent išaugę kokybės, higienos reikalavimai. Pastaraisiais metais pokyčių būta milžiniškų, jie lėmė, kad „Neptūnas“ smarkiai pasistūmėjo į priekį“, – sako T. Narankevičius.

Saugo ir puoselėja

Varėnoje telkšantis natūralaus mineralinio vandens šaltinis – vienas iš nedaugelio tokių, esančių Lietuvoje. „Tai neabejotinai unikalus ir vertingas šaltinis. Mus pripažino ir visoje Europos Sąjungoje, po itin išsamių ir preciziškų tyrimų sulaukėme palankių nepriklausomo Vokietijos tyrimų instituto „Fresenius“ įvertinimų. Negazuotas ir švelniai gazuotas natūralus mineralinis vanduo „Neptūnas“ yra įtraukti į oficialų visoje Europoje pripažintų natūralių mineralinių vandenų sąrašą“, – džiaugiasi T. Narankevičius.

O paklaustas, ar gali kada šis vertingas vandens šaltinis išsekti, gamyklos vadovas šypsosi: „Varėnoje telkšantis natūralaus mineralinio vandens šaltinis yra nuolat atsinaujinantis, taigi vanduo jame tikrai nepasibaigs. Be to, siekiant užtikrinti saugumą, Lietuvoje galiojantys įstatymai reglamentuoja, kiek vandens galime išgauti per parą. Tiesą sakant, tiek šaltinio vandens mes nė neišeikvojame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.