JAV įgeidžiai: kinams nusiuntė prekybos deficito mažinimo instrukcijas

Praėjusią savaitę JAV išsiuntė laišką Kinijai, kuriame Pekinas buvo raginamas mažinti tarifus amerikietiškiems automobiliams, pirkti daugiau JAV pagamintų mikroschemų bei amerikiečių investuotojams suteikti didesnę prieigą prie Kinijos finansų sektoriaus. Tai, remdamasis šaltinių informacija, pirmadienį paskelbė leidinys „Wall Street Journal“.

JAV prezidentas D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas D.Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-26 09:35, atnaujinta 2018-03-26 09:45

Anot leidinio, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir atstovas prekybai Robertas Lighthizeris laišką su reikalavimų sąrašu išsiuntė naujai paskirtam Kinijos vicepremjerui Liu He, kuris yra atsakingas už Kinijos ekonomikos priežiūrą.

„Wall Street Journal“ taip pat pranešė, kad S.Mnuchinas svarsto galimybę asmeniškai vykti derybų į Kiniją.

Šį mėnesį gerokai išaugo pasaulinio prekybos karo tikimybė, nes Donaldas Trumpas pritaikė importo tarifus plienui ir aliuminiui. Be to, praėjusią savaitę JAV prezidentas paskelbė atskiras sankcijas Kinijai, kurią jis kaltina intelektinės nuosavybės vagystėmis.

Tuo tarpu praėjusį penktadienį Kinijos prekybos ministerija pareiškė, kad ekonominis bendradarbiavimas yra „vienintelis teisingas pasirinkimas“, ir paragino JAV išspręsti šį klausimą dialogu, siekiant išvengti ilgalaikės žalos.

Tačiau ministerija kartu pranešė apie savo planus imtis atsakomųjų priemonių ir žengti šiuos du žingsnius: įvesti 15 proc. tarifą 120 prekių už beveik milijardą dolerių, įskaitant šviežius vaisius, riešutus bei vyną, ir 25 proc. tarifą aštuonioms prekėms už beveik 2 mlrd. dolerių, įskaitant JAV kiaulieną ir iš JAV importuojamą perdirbtą aliuminį.

2017-aisiais JAV fiksavo net 375,2 mlrd. dolerių dydžio prekybos deficitą su Kinija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.