Latvijoje po Velykų litrinių bambalių neliks – teks pirkti mažesniais kiekiais

Nuo balandžio 1 dienos Latvijoje ribojama prekyba alkoholiu, jei jis išpilstytas į didesnes nei 0,5 litro plastikines pakuotes. Tai numato pernai priimti Alkoholinių gėrimų apyvartos įstatymo pakeitimai. Beje, šalyje diskutuojama apie tai, kad nuo 2020 metų bambalių, – plastikinės tarosiš viso turėtų nelikti. 

 Nuo balandžio 1-os Latvijoje bus draudžiama stipriuosius alkoholinius gėrimus pilti į didesnę nei 0,5 l plastikinę tarą. <br> P.Lileikio asociatyvi nuotr. 
 Nuo balandžio 1-os Latvijoje bus draudžiama stipriuosius alkoholinius gėrimus pilti į didesnę nei 0,5 l plastikinę tarą. <br> P.Lileikio asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2018, 2:56 PM

Įstatyme numatytas draudimas alų, fermentuotus gėrimus, tarpinius produktus ir kitus alkoholinius gėrimus parduoti pakuotėse, kurių tūris didesnis kaip 0,5 litro, jei minėtų alkoholinių gėrimų bendra alkoholio koncentracija yra 5,8 tūrio proc.

Tai reiškia, kad stipraus alaus ir kitų gėrimų, pavyzdžiui, stipraus vyno, nuo balandžio 1 d., išpilstyto į plastikinius didesnius nei 0,5 litro butelius parduotuvėse Latvijoje neliks. Silpnesniam nei 5,8 tūrio proc. alkoholiui taikoma plastiko taros riba – 1 litras.

Draudimas aprėpia ne tik alų, bet ir sidrą, alkoholinius kokteilius, įvairius tarpinius produktus, pavyzdžiui, spirituotą vyną, vermutą, likerinį vyną ir kitus. 

Pakuotės kiekio ribojimai alkoholiniams gėrimams netaikomi, jei ji yra pagaminta iš stiklo, keramikos, medžio, metalo arba sudėtingo paketo polietileno ar laminato maišelio, supakuoto į kartoninę dėžę, nurodoma įstatyme. Šioms pataisoms pernai pritarė ir Europos Sąjunga.

Įstatymo pataisos autoriai prognozuoja, kad plastikinės taros ribojimai šalyje mažins alkoholio suvartojimą. Latvijos Sveikatos ministerijos duomenimis, nuo 2009 m. populiariausias alkoholinis gėrimas šalyje – alus, o vienas gyventojas vidutiniškai per metus išgeria apie 10,8 litro absoliutaus alkoholio.

Lietuvos Seimas irgi svarsto uždrausti pilstyti alų 1 litro talpos plastikiniuose buteliuose, parlamente yra pasiūlymų drausti ir mažesnes taras. Pilstyti stiprų alų 2 litrų talpos plastikinėje taroje Lietuva draudžia nuo 2013 metų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.