Kremlius smaugia verslo partnerius

Rusija turi naująjį Chodorkovskį – juo tapo stambios verslo grupės „Summa“ savininkas Zijavudinas Magomedovas. Spėjama, kad jo sulaikymas – užkulisinių politinių intrigų pasekmė.

Z.Magomedovas dar neseniai garsėjo kaip valstybinių užsakymų karalius, o dabar jam teks išmėginti areštinės gultą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Z.Magomedovas dar neseniai garsėjo kaip valstybinių užsakymų karalius, o dabar jam teks išmėginti areštinės gultą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, Specialiai LR, Maskva

Apr 4, 2018, 8:52 PM

Z.Magomedovo kartu su broliu Magomedu valdomo turto vertė siekia net 1,75 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 1,42 mlrd. eurų).

Tačiau net ir tai, kad didžiąją dalį savo verslo jis valdo kartu su valstybės kompanijomis, neišgelbėjo jo nuo grotų. Už jų Z.Magomedovas atsidūrė apkaltintas subūręs organizuotą nusikalstamą grupuotę, sukčiavęs ir iššvaistęs 2,5 mlrd. rublių (35,65 mln. eurų). Jam gresia dvi dešimtys metų kalėjimo.

Užstato net nepriėmė

Kaltinamojo gynėja Natalija Sidorenko piktinosi, kad teisėsaugininkai bet kokį verslą, kurio tikslas – gauti pelno, laiko nusikaltimu.

Tačiau advokatė neišgelbėjo abiejų brolių. Nepadėjo ir pasiūlytas 2,5 mlrd. rublių užstatas – teismas jo tiesiog nepriėmė, nors Rusijos istorijoje tokia suma galėjo būti rekordinė.

Įdomiausia, kad brolius iš pradžių buvo ketinama pasiųsti į Kremliaus centrinę areštinę, kurioje laiką iki teismo leido ir garsusis Michailas Chodorkovskis, o dabar ten sėdi buvęs ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas. Toje areštinėje sąlygos kuo puikiausios – sulaikytieji turi televizorius, šaldytuvus, kasryt jiems pristatoma spauda.

Tačiau Magomedovus teisėjai nutarė įkišti į prastos reputacijos Lefortovo izoliatorių, kuriame kameros daug mažesnės, nėra karšto vandens. Žmogaus teisių gynėjai spėja, kad šitaip siekiama juos palaužti.

Darbavosi ir gavo ordinus

Kodėl užkliuvo šie broliai, iki šiol spėliojama. Juk jų verslas daugiausia susijęs su valstybe.

Jiems priklauso pusė Jungtinės grūdų kompanijos akcijų, o likusią dalį valdo Rusijos valstybė. Jie turi ketvirtadalį trečio pagal krovos apimtį Europoje Novorosijsko uosto akcijų, o kontrolinis paketas priklauso valstybinei „Transneft“.

Broliai kontroliuoja Jakutijos energetikos kompaniją, o statybų versle pastaraisiais metais buvo vadinami stambiausių valstybinių užsakymų karaliais.

Per pastarąjį dešimtmetį gaujos vadas, kaip Z.Magomedovą pakrikštijo bylos tyrėjai, buvo apdovanotas įvairiausiais ordinais. Jis priklauso elitiniam diskusijų klubui „Valdaj“, kurio pusėdžiuose prezidentas Vladimiras Putinas kasmet pasakoja tarptautinei visuomenei apie savo projektus ir planus.

Dar šis verslininkas yra Ekonomikos modernizavimo ir inovacijų plėtros tarybos, pavaldžios Rusijos prezidentui, narys. O jo brolis Magomedas, buvę Federacijų Tarybos deputatas, dukart mėgino balotiruotis į Dagestano prezidento postą.

Verslininkai neužtarė

Akivaizdu, kad šie verslininkai ilgai darbavosi su Kremliumi išvien, tačiau dabar pateko į nemalonę. Kodėl?

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiti verslo atstovai neskuba piktintis jų sulaikymu. Antai Rusijos pramonininkų sąjungos viceprezidentas Igoris Jurgensas svarstė, kad vargu ar atsitiktinai atliktos kratos net 150 šalies vietovių, – anot jo, iš nieko pučiant burbulą taip nebūna.

Verslo žiniasklaidoje jau pasirodė vertinimų, kad Z.Magomedovas visus tiesiog nuvargino: esą nutiesia jo kompanija kelią, o jis suskilinėja, įrengia vamzdynus – o jie kiauri.

Taikinys – pats premjeras?

Tačiau labiausiai tikėtina, kad bėda brolius ištiko dėl vis silpnėjančios vicepremjero Arkadijaus Dvorkovičiaus, kuris buvo Z.Magomedovo bendrakursis, įtakos.

Tai A.Dvorkovičius brolius supažindino su Svetlana Medvedeva, premjero Dmitrijaus Medvedevo žmona.

Anot žiniasklaidos, nuo 2008 metų D.Medvedevas tapo paslaptingu kompanijos „Summa“ globėju, o broliai – „premjero piniginėmis“. Kalbama, kad S.Medvedevai gali netgi priklausyti penktadalis „Summa“ akcijų.

Kita vertus, Z.Magomedovas turi ir daugiau užtarėjų. Jo žmona valdo bendrą įmonę su prezidento patarėjo Vladislavo Surkovo sutuoktine.

Tarp dagestaniečio partnerių minimi ir V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, ir pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas.

Tačiau dabar, apžvalgininkų nuomone, broliai tapo atpirkimo ožiais dėl to, kad siekiama visais įmanomais būdais pakeisti Rusijos premjerą, todėl smūgiai dabar tenka D.Medvedevo aplinkos žmonėms.

Regis, Kremliui tai paranku. D.Peskovas pareiškė, kad baudžiamoji byla broliams Magomedovams nėra vienkartinė akcija, o galiausiai bus teismas, kuris ir nustatys, kas kaltas, o kas ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.