Ar griūti pradėjęs pastatas gali sugriauti verslą?
„Taip, jei tai smulkusis verslas, kurio, pasirodo, negina jokie įstatymai“, – atsiduso jau ne pirmą dešimtmetį restoranų versle besisukanti Alvyda Eigminienė.
Jos šeimai teko atsisveikinti su Gedimino prospekte pustrečių metų veikusiu restoranu „Salvete City“, kurio sienas puošė Vaivos Abromaitytės nutapyti jų dukterų portretai.
Mėnuo pavirto metais
Ne dėl to, kad ramioje Gedimino prospekto dalyje trūko lankytojų, – išsikelti teko dėl avarinės pastato būklės.
„Restoranas uždaromas, prasidėjo pastato rekonstrukcija.
Personalas išvyko semtis patirties į užsienį“, – kai socialiniuose tinkluose paskelbė šią žinutę, restorano „Salvete City“ šeimininkai turėjo vilčių, kad netrukus vėl galės priiminėti svečius.
Mėnesiui uždaryti Gedimino prospekte veikusį restoraną jų paprašė pastatą įsigiję ir jo rekonstrukciją pradėję verslo centro „Pirklių klubas“ savininkai.
Restorano „Salvete City“ šeimininkai prašė remonto darbus pradėti liepos mėnesį, kai dauguma vilniečių išvyksta atostogauti ir lankytojų srautas sumažėja, tačiau darbininkai į pastatą atėjo anksčiau.
Netrukus paaiškėjo, jog reikėtų rimtesnio negyvenamojo pastato, kuriame patalpas nuomojosi keli restoranai bei kavinės, remonto – prireikė tvirtinti jo pertvaras.
Kraustytis teko skubiai
Dar kategoriškesni buvo vieną dieną jau uždarytame restorane apsilankę pastatų inžinerijos specialistai. „Jie sakė, kad lubos gali įgriūti bet kuriuo metu, todėl restorano patalpose nesaugu net kalbėtis.
Pokalbį pabaigėme gatvėje“, – prisiminė A.Eigminienė.
Paskutinę viltį atėmė Vilniaus miesto savivaldybės specialistai, atsiuntę raginimą kuo greičiau išsikelti iš avarinės būklės pastato.
Išsikelti iš pastato teko ir kitiems nuomininkams – kavinėms, restoranams bei striptizo klubui, kuris savo duris užvėrė paskutinis.
Nedirbti metus – prabanga
Nei patalpas restoranui išnuomoję šeimininkai, nei plėstis nusprendęs „Pirklių klubo“ restoranas iš patalpų nevarė, kvietė sugrįžti po metų.
„Laukti metus gali tie, kurie turi visą kavinių ar restoranų tinklą. Mes metus be darbo gyventi negalime. Šeimos restoranui – tai pražūtis“, – teigė A.Eigminienė.
Jų šeima daugiau restoranų Vilniuje neturi. „Tai nebuvo tik restoranas ir maistas, todėl mes nesiplėtėme – tam būtų neužtekę energijos“, – kalbėjo verslininkė, savo įkurtame restorane propagavusi lėtojo maisto („slow food“) idėją.
Lėtojo maisto judėjimą palaikantys restoranai ruošia patiekalus iš vietoje užaugintų produktų, svečiams dažnai nurodo ir juos išauginusių ūkininkų pavardes.
Virėjas grįžo į Italiją
Restoranui „Salvete City“ avieną užaugindavo patys šeimininkai, turintys avių ūkį. Avienos patiekalus jie ruošdavo ir Europos centro golfo klube esančiame restorane „Salvete“.
Tačiau teko parduoti ir jį – uždarius restoraną miesto centre, išlaikyti tiktai gerais orais golfo mėgėjų lankomą restoraną buvo per brangu.
Restorane „Salvete City“ dirbęs profesionalus virėjas iš Sardinijos išvyko, taip pat teko atleisti ir kitus trisdešimt darbuotojų, o modernią įrangą grąžinti tiekėjams.