Rusijos atsakomasis smūgis Amerikai: aiškėja, kokios sankcijos jai bus taikomos

Rusijos parlamento žemiesiems rūmams – Valstybės Dūmai – pateiktas svarstyti įstatymo projektas dėl atsakomųjų priemonių, reaguojant į JAV sankcijas, kuriame numatyta uždrausti importuoti alkoholį, tabaką ir vaistus iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Taip pat planuojama parengti JAV piliečių, kuriems bus draudžiama atvykti į Rusiją, sąrašą, rašo portalas rbc.ru.

 Įstatymas dėl atsakomųjų priemonių į JAV sankcijas palies alkoholio ir tabako pramonę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įstatymas dėl atsakomųjų priemonių į JAV sankcijas palies alkoholio ir tabako pramonę.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 6:53 PM, atnaujinta Apr 14, 2018, 11:04 AM

Įstatymas dėl atsakomųjų priemonių į JAV sankcijas palies alkoholio ir tabako pramonę. Apie tai pareiškė Valstybės Dūmos pirmininko pirmasis pavaduotojas Ivanas Melnikovas, atstovaujantis  RFKP – Rusijos Federacijos komunistų partijai. Jis cituojamas Parlamento žemųjų rūmų paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiame įstatymo projekte kalbama apie alkoholio ir tabako gaminius, apie Rusijos juridinių asmenų tarptautinio bendradarbiavimo su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir organizacijoms, kurios yra JAV jurisdikcijoje, branduolinės, raketų variklių ir aviacijos pramonės srityse nutraukimo ar laikino sustabdymo“, – sakė I.Melnikovas.

„Šiuo įstatymo projektu Rusijos Federacijos vyriausybei ir subjektų aukščiausiems pareigūnams pavedama parengti mechanizmus, kurie leistų Rusijos rinkoje pakeisti amerikietiškos kilmės prekes ir paslaugas“, – pareiškė M.Melnikovas.

Kaip pažymima Valstybės Dūmos interneto svetainėje, kalbama taip pat ir apie vaistų įvežimo draudimą ar apribojimą ir apie draudimą dalyvauti valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo procese.

Be to, bus sudarytas JAV piliečių, kuriems draudžiama įvažiuoti į Rusiją, sąrašas. „Ir bus nutraukta Rusijos teritorijoje amerikiečių, kurie, gal būt, yra netgi aukšto lygio specialistai, veikla.Visus sąrašus nustatys vyriausybė“, – sakė Liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis.

„RNC Pharma“ analitikas Nikolajus Bespalovas sakė RBC, kad vaistų pasiūlos blokavimas importo lygiu yra beprasmis. Pasak jo, 2017 m. Iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Rusiją importuota vaistų už 28,1 mlrd. rublių. Bendrojo importo dalis sudaro tik 4,5 proc. Tačiau dauguma JAV vaistų tiekiami į Rusiją iš kitų šalių, kuriose jie yra gaminami, taip pat iš Vokietijos, Italijos ir Prancūzijos.

Importo dalis iš JAV

Pasak Federalinės muitinės tarnybos, degtinės ir alkoholinių gėrimų importas iš JAV į Rusiją 2017 m. sumažėjo beveik 12 proc., iki 398 tūkst. litrų. Tai tesiekė tik 2,17 proc. gėrimų importo apimties.

Vyno importo dalis iš JAV į Rusiją yra nereikšminga – vos 0,58 proc. 2017 metais iš viso buvo importuota daugiau nei 1,4 mln. litrų vyno. Apskritai, importuoto vyno tiekimas į Rusiją 2017 m. padidėjo beveik 40 proc., iki 244,4 mln. litrų. Didžiausi tiekėjai yra Ispanija, Italija, Gruzija).

2017 m. į Rusiją iš JAV buvo importuota 646,6 tonos cigarečių ir kitų tabako gaminių, įskaitant pramoninį tabaką ir jo pakaitalus.

JAV yra didžiausia viskio eksportuotoja. 2017 metais buvo importuota daugiau nei 3,7 mln litrų šio gėrimo.

Pasak Federalinės ir regioninės alkoholio rinkos centro vadovo Vadimas Drobizo, alkoholio tiekimo iš JAV apimtis pinigine išraiška neviršijo 60 mln. dolerių, o bendra importuojamo alkoholio Rusijoje suma 2017 metais siekė 1,9 mlrd. dolerių. Taigi, pasak eksperto, draudimas neturės jokios įtakos Rusijos alkoholio rinkai.
 
Kalbant apie cigarečių, cigarilių ir panašių produktų tiekimą JAV yra šešta pagal dydį tiekėja: tai sudaro 4,7 proc. importo apimties (462,9 tonas).

Kalbant apie pramoninio tabako ir jo pakaitalų tiekimą, JAV yra tarp didžiausių dešimties didžiausių tiekėjų, kurių dalis yra 2,3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.