Prieš vestuvių sezoną – skaičiuoklė, kiek dovanoti jaunavedžiams

Kokią sumą dovanoti, kad nenuskriaustume savęs, ir neapsijuoktume prieš jaunuosius. Toks klausimas artėjant vestuvių karštinei galvosopiu tampa ne vienam kauniečiui, gavusiam kvietimą su prašymu dovanoti pinigų.

Etiketo žinovai teigia, jog prašyti pinigų, kaip dovanos, yra žemo tono parodymas, tačiau daugelis porų taip nemano.<br> 123rf.com nuotr.
Etiketo žinovai teigia, jog prašyti pinigų, kaip dovanos, yra žemo tono parodymas, tačiau daugelis porų taip nemano.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2018, 3:25 PM, atnaujinta Apr 14, 2018, 4:10 PM

Vestuvių dovanas prašytume pakuoti į vokelį; brangindami jūsų laiką, dovanas išsirinksime patys; būtume dėkingi už dovanas, kurios nedūžta, nesiglamžo, nelūžta ir yra laisvai konvertuojamos.

Šias ir panašias užuominas apie pageidavimą dovanų gauti pinigų vis dažniau jaunavedžiai įrašo į jungtuvių kvietimą. Tokį kvietimą gavę svečiai dažnai ilgai priversti svarstyti, kokią gi sumą skirti dovanai

Etiketo žinovai teigia, jog prašyti pinigų, kaip dovanos, yra žemo tono parodymas, tačiau daugelis porų taip nemano. Vieni pinigų drąsiai prašo, nes jiems reikia finansinės paramos. Kiti baiminasi, kad gaus po kelis indų servizus, todėl nori apsidrausti nuo nereikalingų daiktų.

Įteikdami tokį kvietimą būsimieji jaunavedžiai būna įsitikinę, kad taip jie rūpinasi savo gerove ir palengvina svečių pasiruošimą vestuvėms – juk šiems nereikia lakstyti ieškant dovanos.

Ar kvietimas, kuriame prašoma dovanų atnešti voką, svečiams tikrai – išganymas? Tie, kas yra gavę tokį kvietimą, turbūt vieningai atsakys, jog tai – ne mažesnis galvos skausmas nei dovanų paieškos.

Pažįstamų kauniečių šeima pasakojo, kad šį pavasarį ji pakviesta į vienas vestuves, o vasarą laukia dar dvejos. Visos jos – dukterėčių, todėl nedalyvauti neįmanoma. Tik kaip tokią naštą pakelti finansiškai, jeigu nesi milijonierius?

„Kokios sumos nepagailėti? Šiuo klausimu patarimo ieškant savo artimųjų, draugų, kolegų ar kaimynų rate dažniausiai pasigirsta atsakymas: „Dovanok, kiek gali.“ Tada toliau tenka laužyti galvą – o kurgi tos galimybių ribos?“, – klausė pažįstama.

Moteris atvira – kai kurie patarėjai vadovaujasi aritmetika: nuo poros – 100–200 eurų, jeigu esate poros bičiuliai. Ne mažiau nei 200 eurų, jeigu esate giminės.

Kiti siūlo paskaičiuoti, kiek kainuos vestuvių vaišės ir nakvynė asmeniui. Prie šios sumos pridėti dar 100 ar 200 eurų, kad jaunavedžiai sąskaitą restorane ar viešbutyje apmokėtų ir jiems liktų pinigų.

Neseniai vestuves atšokę 28 metų gydytojas Domas ir 24 metų restorane dirbanti Kamilė į kvietimą įrašė, kad dovanas pageidauja gauti voke. Į jų vestuvių šventę dvare susirinko per 80 svečių. Dovanų jaunieji gavo beveik 10 tūkst. eurų.

„Buvo svečių, kurie nuo poros įdėjo 200 eurų. Tačiau vokuose radome ir 50, ir 500 eurų kupiūrų“, – sakė jauna šeima. Po 2 tūkst. eurų įteikė jaunavedžių tėvai.

Prieš mėnesį susituokę 24 metų teisininkas Rokas ir 22 metų studentė Austėja taip pat nurodė, kad pageidautų gauti pinigų. Poros šventė vyko pakaunės kaimo sodyboje. Per pusšimtį svečių padovanojo 7 tūkst. eurų.

Poros bendramoksliai į vokus įdėjo po 50 eurų. Giminės įteikė po 100–300 eurų. Svečiai iš užsienio dovanojo po 500–600 eurų. Dosniausi buvo Austėjos krikšto tėvai iš Anglijos. Jie nepagailėjo 1 tūkst. eurų.

Renginių organizatorius Giedrius Gustas iš jaunavedžių neretai sulaukia klausimo, kaip taktiškai į kvietimą įrašyti, kad dovanų pageidaujama gauti pinigine išraiška.

„Jaunųjų pageidavimas gauti pinigų – nieko blogo. Bet nereikia tikėtis, kad svečiai padengs vestuvių išlaidas. Tuo rūpinasi pora ar tėvai“, - sakė G.Gustas.

Tiesiai šviesiai rašyti kvietime, kad tikimasi piniginės dovanos, nederėtų. Dažnai užsimenama, jog pora svajoja išvykti į kelionę ar nori pagerinti buitį, todėl būtų dėkinga, jeigu svečiai prisidėtų. Madinga nurodyti, kad geriausia dovana ta, kuri telpa į mažą voką.

Į jungtuvių pokylį pakviesti žmonės taip pat nesikuklina pasiteirauti, kokią sumą priimtina dovanoti jaunavedžiams.

„Svečiams patarčiau atsižvelgti į savo šeimos iždą. Imti kreditą ar skolintis pinigų iš pažįstamų neverta. Juk į šventę jus kviečia dėl noro kartu džiaugtis“, - sakė G.Gustas.

 ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.