Jau ir Lietuvoje kanapės tampa rimtu verslu

Lietuvos politikai ilgai vengė įteisinti pluoštinių kanapių auginimą. Todėl tik dabar mūsų šalyje pradės kilti jų perdirbimo fabrikai.

Tik nuo 2013-ųjų Lietuvos ūkininkai legaliai gali auginti pluoštines kanapes ir net gauti už jas ES išmokų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik nuo 2013-ųjų Lietuvos ūkininkai legaliai gali auginti pluoštines kanapes ir net gauti už jas ES išmokų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tikimasi, kad šis fabrikas pradės veikti dar šių metų spalio mėnesį.
Tikimasi, kad šis fabrikas pradės veikti dar šių metų spalio mėnesį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-15 10:23

Bendrovė „Natūralus pluoštas“ gavo statybos leidimą ir Kėdainių laisvosios ekonominės zonos teritorijoje pradėjo kanapių stiebelių apdorojimo fabriko statybas.

Įmonė į modernią gamyklą, kuri visu pajėgumu pradės dirbti nuo 2019-ųjų sausio, investuos 8 mln. eurų. Joje bus gaminamas tekstilinių kanapių pluoštas, kurio didžiąją dalį planuojama eksportuoti.

„Gamyklai pradėjus veikti per metus planuojame perdirbti 30 tūkst. tonų kanapių stiebelių. Vėliau perdirbamos žaliavos kiekį ketiname padidinti iki 50 tūkst. tonų stiebelių.

Per metus pagaminsime 10 tūkst. tonų, ateityje – 20 tūkst. tonų kanapių pluošto“, – sakė „Natūralaus pluošto“ generalinis direktorius Raimondas Petreikis.

Bandomuoju režimu fabrikas, kaip planuojama, pradės veikti jau šių metų spalį. Prireiks per 30 darbuotojų, kuriuos įmonė tikisi rasti Kėdainių rajone.

Modernus fabrikas, kurio statybomis užsiima įmonė „Axis Technologies“, išsiskirs gamyba be atliekų. Surinkti kanapių šiaudeliai gamykloje bus perdirbti į pluoštą. Likusios medžiagos – spaliai ir smulkiosios pluošto dalelės – bus panaudotos skirtingose žemės ūkio ir pramonės šakose.

„Gamykloje apdorosime iš ūkininkų supirktas tekstilines kanapes, o iš jų paruoštą kanapių pluošto žaliavą planuojame tiekti ir Lietuvos, ir eksporto rinkoms – ES šalims, Kanadai, Kinijai ir kitoms Azijos valstybėms“, – teigė R.Petreikis.

Produkcijos pirkėjams „Natūralus pluoštas“ siūlys apdirbtą pluoštą, tinkamą tekstilės, popieriaus, statybų pramonei, iš spalių dulkių pagamintas granules, tinkamas kurui, ir išvalytus kanapių spalius.

„Natūralus pluoštas“ bendradarbiauja su žemės ūkio žaliavų prekybos bendrove „Agrosfera“.

Pastaroji Lietuvos ūkininkams sudarys sąlygas kaip pagrindinę ar vieną iš sėjomainos kultūrų rinktis pluoštines kanapes. Bendrovė žemdirbiams tieks „Austa SK“ kanapių veislės sėklas ir įsipareigos supirkti jų derlių.

Ilgai bijojo to, kas visoje ES įprasta

Pluoštinės kanapės įvairioms reikmėms Lietuvoje auginamos nuo senų laikų. Ši žemės ūkio kultūra, kaip ir linai, yra laikoma istoriškai neatsiejama žemdirbystės dalimi.

Tačiau mūsų šalyje ilgai buvo draudžiama jas auginti. Dėl to kai kuriems ūkininkams teko minti net teismų slenksčius, nors visoje ES šis augalas yra visiškai legalus.

Seimas tik 2013 metais įteisino pluoštinių kanapių auginimą, tačiau ir tuomet sklido gąsdinimų, kad, prisidengus šia rūšimi, bus auginamos narkotinės kanapės.

Pluoštinės kanapės yra naudojamos tekstilės, statybinių medžiagų, maisto pramonės, biokuro gamybos srityse. Itin sparčiai auga pluoštinių kanapių panaudojimas tekstilės pramonėje, kur kanapių pluoštas šiandien yra paklausi žaliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.