Tyrimas: amerikiečiai išmeta 150 tūkst. tonų maisto per dieną

Amerikiečiai išmeta beveik 150 tūkst. tonų maisto per dieną, t. y. vidutinis gyventojas kasdien išmeta vidutiniškai vieną svarą (422 gramus) maisto, o didžiausią šių atliekų dalį sudaro vaisiai ir daržovės, parodė naujausias tyrimas.

Vaisiai ir daržovės sudaro 39 proc. visų maisto atliekų, pieno produktai – 17 proc., mėsa – 14 proc., o grūdai – 12 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaisiai ir daržovės sudaro 39 proc. visų maisto atliekų, pieno produktai – 17 proc., mėsa – 14 proc., o grūdai – 12 procentų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 6:30 PM

Žemės plotas, kuris kasmet naudojamas auginti maistą, kuris atsiduria JAV gyventojų šiukšlių dėžėse, sudaro 30 mln. akrų (apie 12,1 mln. hektarų), arba 7 proc. visos pasėlių žemės Jungtinėse Valstijose. Taip pat iššvaistoma apie 4,2 trln. galonų (apie 15,9 trln. litrų) laistomojo vandens, nurodoma žurnale „PLOS ONE“ paskelbtoje tyrimo ataskaitoje.

Vaisiai ir daržovės sudaro 39 proc. visų maisto atliekų, pieno produktai – 17 proc., mėsa – 14 proc., o grūdai – 12 procentų.

Rečiausiai šiukšlių dėžėje atsiduria sūdyti užkandžiai, maistinis aliejus, kiaušinių patiekalai, saldainiai ir gaivieji gėrimai.

„Kokybiškesnė mityba reiškia didesnius kiekius vaisių ir daržovių, o šių produktų išmetama daugiau negu kito maisto“, – pareiškė viena iš tyrimo autorių, Vermonto universiteto docentė Meredith Niles.

„Maitintis sveikai yra svarbu, tai duoda daug naudos. Tačiau siekdami tokios mitybos, privalome sąmoningiau galvoti apie maisto atliekas“, – pridūrė ji.

Atlikus tyrimą, kuriame buvo panaudoti vyriausybės ir 2007–2014 metais atliktų tyrimų dėl maisto atliekų duomenys, apskaičiuota, kad išmetamas maistas atitinka maždaug 30 proc. kiekvieno amerikiečio per dieną vidutiniškai suvartojamų kalorijų skaičiaus.

Toks maisto švaistymas „brangiai“ atsieina aplinkai ir ūkininkams, pažymima tyrimo ataskaitoje.

„Maisto atliekų kiekis atitinka derlių, kuriam užauginti kasmet sunaudojama 780 mln. svarų pesticidų ir 1,8 mlrd. svarų azoto trąšų“, – nurodoma ataskaitoje.

Šią problemą būtų galima spręsti, pavyzdžiui, mokant vartotojus, kaip geriau paruošti ir saugoti šviežius vaisius ir daržoves, peržiūrint produktų galiojimo datas ir skatinant žmones pirkti ir netobulos išvaizdos produktus. Be to, į vyriausybės tvarios aplinkos programas būtų galima įtraukti pastangas užkirsti kelią maisto atliekų susidarymui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.