Amerikos sankcijomis gąsdindama Maskva žongliruoja eilinių rusų sveikata

Iš JAV importuoti preparatai bendrame į Rusiją įvežamų vaistų kiekyje sudaro vos dešimtadalį. Nepaisant to, jei atsitiktų taip, kad jų rinkoje nebeliktų, nemažai pacientų Rusijoje atsidurtų padėtyje, iš kurios nėra išeities.

JAV tenka apie 9-10 proc. visų į Rusiją įvežamų vaistų. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
JAV tenka apie 9-10 proc. visų į Rusiją įvežamų vaistų. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 12:56 PM

Iš amerikietiškų prekių, kurių importą Rusijos valdžia ketina uždrausti, sąrašo labiausiai nerimaujama dėl vaistų.

Ir nors apie tai kalbėti Dūmoje ruošiamasi tik po mėnesio, gegužės pabaigoje, o ir apribojimų mastas kol kas neaiškus, ši iniciatyva tarp vartotojų sukėlė didžiulį nepasitenkinimą. Daugelis šį ketinimą socialiniuose tinkluose aptarinėjančių vartotojų atkreipė dėmesį, jog Rusijoje neįmanoma rasti JAV pagamintų preparatų analogų.

Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas žmones ramino tikindamas, kad ribojimas nepalies 90 pavadinimų preparatų, kurių analogo pasaulyje neįmanoma rasti. V.Volodinas pridūrė, kad amerikiečių pozicijas su džiaugsmu užims, pavyzdžiui, šveicarai.

Tačiau pacientus vienijančios organizacijos atstovai abejoja, kad tai išspręs problemą, mat daugeliui ligonių tinka tik konkretūs JAV pagaminti preparatai, kurių pakeisti kitur pagamintais analogais neįmanoma. O Dūmai pateiktame įstatymo projekte numatyta, kad amerikietiškųjų preparatų importas kaip sykis ir būtų uždraustas.

Po trejų metų persigalvos?

Dar prieš trejus metus prezidentas Vladimiras Putinas žadėjo, kad vaistų importas į Rusiją niekada nebus draudžiamas. „Niekada nesakėme, nesakome ir nesakysime, kad drausime kokius nors importinius preparatus ar importinę techniką. Jokiu būdu“, – 2015 m. sakė V.Putinas.

Tačiau šiemet yra didžiulė tikimybė, kad ant jo stalo atsidurs būtent tai numatantis įstatymo projektas, rašo dw.com.

Jei Dūma priims balandžio 13-ąją pateiktą įstatymo projektą, į Rusiją bus uždrausta įvežti apie tūkstančio pavadinimų vaistus iš JAV. Tiesa, analitikai teigia, kad skaičiai – gerokai perdėti. Mat fiziškai negali būti, kad vien JAV priklauso penktadalis visų Rusijoje esančių vaistų pavadinimų. Į tai dėmesį atkreipė Maskvoje esančios analitikų kompanijos „RNC Pharma“ plėtros direktorius Nikolajus Bespalovas. Jo teigimu, apskritai Rusijoje galima rasti 5,5 tūkst. skirtingų pavadinimų vaistų.

„RNC Pharma“ vertinimu, Rusijai įvedus sankcijas, į šią šalį gali būti uždrausta įvežti 130-ies pavadinimų preparatų iš JAV. Jų gamintojai – tokios kompanijos kaip „Abbott Laboratories“, „Pfizer“, „Johnson & Johnson“ ir „Unipharm“.

Apskritai JAV tenka apie 9-10 proc. visų į Rusiją įvežamų vaistų. „Tai palyginti nedideli kiekiai, todėl juos galima pakeisti arba vietos rinkoje pagamintais, arba iš kitų šalių atvežtais preparatais, – įsitikinęs N.Bespalovas. – Tai reiškia, kad tiekimo pertraukimo rizika – minimali“.

Teks ieškoti pakaitalų

Pašnekovo teigimu, dabar sukauptų vaistų, kurių importą gali uždrausti, pakaks 4-6 mėnesiams.

„O po to pacientams teks ieškoti kainos ir kokybės atžvilgiu adekvačių pakaitalų“, – aiškino N.Bespalovas.

Jis pridūrė, kad 90 proc. atveju pakaitalą rasti galima. Tačiau problema paaštrėja turint omenyje faktą, kad importo apribojimai gali būti taikomi ir JAV pagamintai žaliavai, iš kurios vaistus gamina patys rusai.

„RNC Pharma“ skaičiavimais, vietos rinkoje pagamintų vaistų dalis pinigine išraiška sudaro 31 proc., nominalia – 68 procentus.

Tačiau pacientus ginančios organizacijos atstovas Aleksandras Saverskis abejoja, kad rusų farmacininkai būtų taip toli pažengę, jog gebėtų pagaminti adekvatų pakaitalą amerikiečių produkcijai. „Sunku patikėti, kad Rusijoje taip išsivysčiusi farmacijos pramonė, kurios prieš dešimtmetį apskritai nebuvo“, – dw.com sakė A.Saverskis ir pridūrė, jog kai kurių preparatų niekuo negalima pakeisti.

Be to, jo teigimu, dėl skirtingų priežasčių kai kurie pacientai negali vartoti analogiškų vaistų. „Kai kurių susirgimų atvejais atskirų preparatų netoleravimas siekia 30 procentų. Tai – gana dažnas reiškinys onkologijoje“, – konstatavo A.Saverskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.