Norėjo į degraduojančius kaimus sugrąžinti žmones: verslo pradžia kaip reikiant atsirūgo

Tai, kad esate jaunas ir degate noru kurti savo įmonę, jums dar negarantuoja Europos Sąjungos (ES) paskolos verslui. Kaip pasakojo į lrytas.lt kreipęsis Mantas M., jam su šeima koją pakišo kitas dalykas.

Jau susitvarkęs visus dokumentus ir leidimus, vyras tik žengdamas paskutinį žingsnį sužinojo, kad kredito unijai turi sumokėti pajų, kuris, jų atveju, siekė 5 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau susitvarkęs visus dokumentus ir leidimus, vyras tik žengdamas paskutinį žingsnį sužinojo, kad kredito unijai turi sumokėti pajų, kuris, jų atveju, siekė 5 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyrui tiesoog gaila iššvaistyto laiko, nes dokumentus jie su žmona ruošė 4 mėnesius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyrui tiesoog gaila iššvaistyto laiko, nes dokumentus jie su žmona ruošė 4 mėnesius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2018, 2:06 PM, atnaujinta May 3, 2018, 3:34 PM

Susitvarkęs visus dokumentus ir leidimus, tik žengdamas paskutinį žingsnį vyras sužinojo, kad kredito unijai turi sumokėti pajų, mokestį, kuris patvirtina nario dalyvavimą unijos veikloje. Jų atveju, jis siekė 5 tūkst. eurų.

Sulaukė „staigmenų“

„Mes su šeima gyvename Trakų rajone. Nusprendėme, kad reikia gaivinti regioną ir subrandinome idėją, kaip pritraukti žmonių į kaimą, kuris baigia degraduoti“, – savo pasakojimą pradėjo Mantas.

Jis su šeima sumanė imtis keturračių nuomos verslo, įsigyti mobiliąją pirtį bei organizuoti pasisėdėjimus gamtoje, o išpildyti svajonę būtų padėjusi ES paskola verslui. Paskaičiavus paaiškėjo, kad šeimai pradėti naują veiklą reikės 25 tūkst. eurų.

„Kreipėmės į „Invegą“ dėl verslumo skatinimo programos jauniems verslininkams. Jie, galima  sakyti, garantuoja paskolos gavimą verslui kurti“, – sakė Mantas.

Parašiusi verslo planą ir surinkusi visus reikiamus dokumentus ir leidimus bei gavusi rekomendacijas iš savivaldybės ir seniūnijų, visą surinktą informaciją šeima perdavė įmonei „Invega“, kuri patvirtino, kad dokumentai parengti tvarkingai.

„Tada Grigiškių kredito unijoje mums reikėjo atsidaryti įmonę ir mes nusprendėme, kad mažoji bendrija mums tiks labiausiai. Atsidarius įmonę ir sutvarkius dokumentus reikėjo vėl kreiptis į kredito uniją, į ją įstoti ir sumokėti 150 eurų stojimo mokestį“, – apie klaidžius kelius tvarkant dokumentus kalbėjo Mantas.

Būtent tuo metu šeima sužinojo, kad net 20 proc. nuo gaunamos ES paramos jie turi sumokėti patys, kitaip tariant, savo lėšomis padengti dalį paskolos.

„Šią problemą sutvarkėme pasirašydami vekselį“, – problemos sprendimą teigė radęs Mantas.

„Apmaudu, tačiau kai jau viskas buvo ranka pasiekiama, tik prieš dieną buvome informuoti, kad dar 20 proc. nuo paskolos sumos reikia įnešti į kredito unijos pajų“, – prisiminė verslininkas, mat Grigiškių kredito unija tokios informacijos anksčiau jiems nebuvo pateikusi. 

Sužinojo per vėlai

Šiuo metu šeima teigia likusi prie suskilusios geldos, mat 5 tūkst. eurų kredito unijos pajui sumokėti jie neturi.

„Jeigu jie skatina verslumo programą, tai iš kur dabar jaunam verslininkui gauti 5 tūkst. eurų pajui? Nes kol jų neįneši, negalėsi naudotis paramos gavimu. Ko beklausiu, kodėl taip reikia, niekas man nepaaiškina, o perspėjo išvis per vėlai.

Jei būtų anksčiau pasakę, kad reikės mokėti pajų, būtų visai kitaip. Mes net verslo nepradėjome, o jau prašo susimokėti“, – pyko Mantas.

Vyrui gaila iššvaistyto laiko, nes dokumentus jie su žmona ruošė 4 mėnesius.

„Prašėme, kad pajų būtų galima įnešti dalimis, tačiau buvo atsakyta, kad jį teks įnešti nuo kiekvieno pirkinio sumokant 20 proc., tačiau mums vien keturračiai kainuoja 21 tūkst. eurų, taigi jau būtų tekę 4 tūkst. eurų sumokėti iškart“, – apie žlugusią verslo idėją kalbėjo Mantas. Jis užsiminė, kad šiuo metu mąsto apie dar vieną paskolą, kuria galėtų padengti pajų.

Prisidengė „užmaršties skraiste“?

Lrytas.lt susisiekus su Grigiškių kredito unija netrukus redakcija sulaukė ir pačio Manto skambučio.

„Susiklostė įdomi situacija“, – paskambinęs sakė jis. Vyro teigimu, po to, kaip buvo kreiptąsi į lrytas.lt, kredito unija susisiekė su juo ir pajų, nuo 20 proc., sumažino perpus – iki 10 proc.

„Jie atsiprašė, kad neperspėjo mūsų laiku dėl pajaus mokėjimo, o mes dabar sutaupėme 2,5 tūkst. eurų“, – džiaugėsi Mantas.

Pati kredito unija situaciją komentavo kiek kitaip ir buvo kone priešingos nuomonės. Paaiškinę, kad dėl Lietuvos Respublikoje galiojančių įstatymų aktų jie negali atskleisti detalesnės informacijos apie šią situaciją, teigė, kad visgi asmuo apie pajų mokėjimą buvo informuotas tinkamai.

Unijos teigimu, šios kredito unijos darbuotojai visada stengiasi, kad asmeniui būtų suteikiamos pakankamai aiškios bendrosios sąlygos verslo kūrimui skirtam kreditui gauti iki jis priima sprendimą įsigyti paslaugą.

„Kad pateikta informacija apie kredito suteikimą jam yra priimtina, tai patvirtina įsigydamas kredito unijos įstatymu numatytą 30 eurų privalomą pajų ir tapdamas kredito unijos nariu. Konkrečios sąlygos pateikiamos vėliau, įvertinus gautą paraišką ir verslo projektus.

Pagal pateiktą aprašymą apie paskolą daroma prielaida, kad asmuo buvo pilnai informuotas apie paskolų verslumo skatinimui suteikimo sąlygas, tačiau dalį, dėl papildomų pajų įsigijimo, pridengė „užmaršties skraiste“ ar „informacija paskutinę minutę“, – buvo teigiama Grigiškių kredito unijos atsakyme.

Gali gauti iki 25 tūkst. eurų

Pasak „Invega“ marketingo skyriaus vadovės Astos Slapšienės, šiandien jaunam žmogui gauti ES struktūrinių fondų investicijas galimybių tikrai yra.

„Viena tokių yra paskolos iš Verslumo skatinimo fondo 2014-2020, finansuojamo Europos socialinio fondo lėšomis. Šią finansinę priemonę įgyvendina viešojo pirkimo būdu atrinktas valdytojas – 42 kredito unijų konsorciumas, kuriam atstovauja Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU)“, – teigė ji.

Verslumo skatinimo fondas 2014-2020 finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis, o paskolą gali gauti visi asmenys sulaukę pilnametystės. Amžius neribojamas, neribojama ir gyvenamoji vieta.

„Svarbu, kad asmenys, kurie kreipiasi verslo paskolos, būtų smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, kaip tai reglamentuota Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatyme“, – aiškino A.Slušnienė.

Verslumo skatinimo paskolų 2014-2020 m. atveju galima gauti iki 25 tūkst. eurų paskolas ir nemokamas konsultacijas kredito unijose.

Paskolai yra taikomos minimalios palūkanos: 3 mėn. EURIBOR (tik 10 proc. paskolos daliai, visa kita kompensuojama iš Europos socialinio fondo) + iki 3 proc. pastovi palūkanų dalis (kredito unijos marža).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.