Įmonės būsimus programuotojus stebi jau gimnazijos klasėse

Kaunas sulaukia vis daugiau užsienio investuotojų dėmesio. Žmogiškąjį kapitalą – Kaune ugdomus talentus ir sėkmingai dirbančius specialistus – investuotojai vadina vienu didžiausių miesto privalumų.

Kaune veikiantys tarptautinių įmonių biurai atveria praktikos galimybes ne tik studentams, bet ir gimnazijos mokiniams.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
Kaune veikiantys tarptautinių įmonių biurai atveria praktikos galimybes ne tik studentams, bet ir gimnazijos mokiniams.<br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-11 16:09

Todėl laikinojoje sostinėje veikiantys tarptautinių įmonių biurai atveria praktikos galimybes ne tik studentams, bet ir gimnazijos mokiniams.

Galimybę vasarą atlikti praktiką garsiose IT įmonėse aktyviai išnaudoja Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos auklėtiniai.

KTU gimnazijos mokinys Arminas Tomaševičius teigia, kad tvirti programavimo pagrindai atveria IT įmonių duris ne tik Lietuvoje – vaikinas vasaros praktiką atliko „LucidVR“ įmonėje JAV Silicio slėnyje.

A.Tomaševičius pateko į tarptautinę profesionalų komandą ir sulaukė labai gerų atsiliepimų iš kolegų.

„KTU gimnazijos sustiprinto informacinių technologijų mokymo klasė man suteikė žinių ir pasitikėjimo savimi. Todėl ryžausi savo jėgas išbandyti JAV ir man pavyko“, – tvirtina abiturientas.

Šiuo metu jis baigia sustiprinto informacinių technologijų (IT) mokymo klasę, kurią gimnazija įsteigė kartu su KTU ir bendrove „Bentley Systems“.

Iš viso šią klasę šiemet baigia 26 gimnazijos auklėtiniai.

Gali atlikti praktiką 

Bendrovės „Bentley Systems“ žmogiškųjų išteklių vadovė Rytų Europoje Girėnė Ščiukaitė sako, kad ryšys su KTU gimnazija užsimezgė iš karto, kai Kaune buvo atidarytas kompanijos biuras.

„IT sritimi besidominčius KTU gimnazijos mokinius pakvietėme į atvirų durų dieną. Gimnazistai kvietimą priėmė entuziastingai.

Per susitikimą jie ne tik susipažino su įmone, bet ir atliko praktines užduotis, leidžiančias perprasti mūsų darbuotojų kasdienį darbą“, – pasakojo G.Ščiukaitė.

Pasak žmogiškųjų išteklių vadovės, į savo biurą Kaune bendrovė gimnazistus praktikai priima kiekvieną vasarą. Mokiniai savo energija, noru ir žiniomis dažnai nustebina savo mentorius, kompanijos darbuotojus, atsakingus už jaunųjų kolegų tobulėjimą.

Sustiprinto IT mokymo klasės nariai nebijo iššūkių, greitai perpranta užduočių sąlygas, įsijungia į komandos darbą.

„Galimybę atlikti praktiką įmonėje suteikiame ir IT srities studentams, ir KTU gimnazijos auklėtiniams. Visi jie įsilieja į realių projektų komandas – dirba kartu su profesionalais.

Taip jaunuoliai įgyja puikią progą pagilinti programavimo žinias, pritaikyti teoriją sprendžiant praktines problemas. Jie pamato, kaip kuriami itin dideli IT produktai, kaip veikia tarptautinė įmonė.

„Bentley Systems“ komandoje praleistas laikas gimnazistams padeda suprasti, kokia gali būti jų ateities karjera“, – kalbėjo G.Ščiukaitė.

Pasak jos, bendradarbiaudama su KTU gimnazija įmonė skatina susidomėjimą tiksliųjų mokslų profesijomis ir džiaugiasi galėdama prisidėti prie jaunosios kartos programuotojų ugdymo.

Pamokos ir karjera 

„Sustiprintą informatikos mokymo klasę šiemet renkame jau trečius metus iš eilės. Akivaizdu, kad vaikinai ir merginos aktyviai domisi IT srities galimybėmis, mąsto apie karjerą šioje srityje.

Manau, kad gimnazija, universitetas ir IT technologijų verslo lyderiai kuria sinergijos procesą, atskleidžiantį Lietuvos potencialą kurti aukštos pridėtinės vertės produktus“, – teigia KTU gimnazijos direktorius Tomas Kivaras.

Direktoriaus teigimu, gimnazijoje dirbantys KTU dėstytojai suteikia mokiniams dalykinių gebėjimų, o verslo pasaulis supažindina su karjeros galimybėmis.

Laukia stojamieji

T.Kivaras pabrėžė, kad priėmimas į sustiprinto IT mokymo klasę yra atviras – registruotis ir dalyvauti konkurse į šią klasę gali mokiniai iš visos Lietuvos.

Sustiprinto informatikos mokymo klasė KTU gimnazijoje yra skirta į trečią klasę žengiantiems gimnazistams (vienuoliktokams).

Stojamieji egzaminai į sustiprinto IT mokymo KTUG klasę ir į laisvas III gimnazijos klasės vietas vyks birželio 6 dieną.

Dviejų pakopų atranka

Gimnazistus informatikos mokantis KTU Informatikos fakulteto multimedijos inžinerijos katedros lektorius Kęstutis Simonavičius sako, kad norėdami patekti į KTU gimnaziją, mokiniai turi įveikti dviejų pakopų atranką: išlaikyti atrankos testus, o pasirinkę informatikos pamokas aukštesniu lygiu – pakliūti į reitinguojamą sąrašą pagal turimas žinias ir gebėjimus.

Sustiprinto informatikos mokymo klasėje mokiniai kas savaitę turi po 4 informatikos ir 2 IT pasirenkamųjų modulių pamokas. Taip pat jiems dėstoma ir sustiprinta matematika.

Specialistų paklausa didelė 

KTU Informatikos fakulteto dekanas Eduardas Bareiša akcentuoja, kad bendri gimnazijos ir universiteto projektai su tokiomis įmonėmis kaip „Bentley Systems“ ir „NFQ Technologies“ leidžia jaunuoliams pažinti IT sektorių iš vidaus, perprasti organizacijų struktūrą ir darbo principus.

Pasak E. Bareišos, informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų paklausa darbo rinkoje yra labai didelė.

„Iki 2020 metų įmonėms Lietuvoje papildomai reikės apie 15 tūkst. IRT specialistų. Beveik 30 proc. šių specialistų bus programuotojai. Akivaizdu, kad Lietuvos aukštosioms mokykloms tai yra rimtas iššūkis. Be universitetų ir informacinių technologijų įmonių sklandaus bendradarbiavimo tai praktiškai neišsprendžiamas uždavinys“, – kalbėjo E.Bareiša.

Dekano teigimu, KTU gimnazijos partnerystė su IT bendrovėmis ne tik atveria galimybes jauniesiems talentams, bet ir stiprina Kauno pozicijas IT srities investuotojų akyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?